Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat joi că forțele ucrainene pot recupera Hersonul de la forțele ruse, în ceea ce par să fie cele mai optimiste comentarii ale sale de până acum cu privire la contraofensiva ucrainenilor, relatează Reuters.

Lloyd AustinFoto: Vano Shlamov / AFP / Profimedia

„Cu privire la problema dacă ucrainenii pot ocupa teritoriul rămas de pe partea de vest a râului Nipru și Herson, cred cu siguranță că au capacitatea de a face acest lucru”, a spus Austin în timpul unei conferințe de presă cu omologul său sud-coreean.

Pe rețelele de socializare circulă imagini care par să arate că steagul rusesc a fost dat jos de pe clădirea administrației regională din Herson, care este situată pe malul vestic al orașului, unde forțele ucrainene au făcut progrese semnificative în urmă cu câteva săptămâni.

Propagandistul rus Alexander Kots a postat o înregistrare video care arată că drapelul nu mai este arborat pe clădirea administrativă din Herson, ci pe o clădire de peste drum, potrivit analistului militar Rob Lee de la Foreign Policy Research Institute, care urmăreşte constant trupele militare trimise de Putin în Ucraina.

De asemenea, Rob Lee spune că un canal rusesc de Telegram a confirmat că steagul rusesc a fost îndepărtat de pe clădirea administrativă din Herson.

O altă înregistrare apărută pe rețelele de socializare sugerează că un punct de control rusesc a fost abandonat, iar localnicii din Herson aplaudă în momentul în care observă acest lucru.

Totodată, Direcția ucraineană de Informații a Ministerului Apărării a spus că, în ultimele săptămâni, separatiștii pro-ruși și colaboratorii instalați de ruși în Herson au fost mutați mai aproape de Crimeea, în hoteluri de pe Arabat Spit, între lacul Sivaș și Marea Azov.

Aici, proprietarii centrelor de agrement sunt forțați să îi găzduiască, în timp ce armata rusă caută mai multe spații libere, potrivit informațiilor ucrainene.

De asemenea, trupele ruse continuă să mute forțat civili de pe malul drept al râului Nipru; ei mută copiii ucraineni din școlile-internat din Herson în Crimeea, în special într-unul dintre spitalele de psihiatrie din Simferopol, a scris Ministerul Apărării.