Atacuri rusești au fost raportate joi în mai multe zone din Ucraina, bombardamente puternice în numeroase regiuni deteriorând infrastructura, inclusiv alimentarea cu energie electrică a celei mai mari centrale nucleare din Europa, au declarat oficiali ucraineni, relatează Reuters.

Centrala nucleară de la ZaporojieFoto: STRINGER / AFP / Profimedia

Centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei a fost din nou deconectată de la rețeaua electrică după ce bombardamentele rusești au avariat liniile de înaltă tensiune rămase, lăsând-o doar cu generatoare diesel, a declarat firma nucleară ucraineană Energoatom.

Centrala nucleară, aflată sub ocupație rusă, dar operată de muncitori ucraineni, dispune de combustibil pentru 15 zile pentru funcționarea generatoarelor, a precizat Energoatom.

Lovituri rusești au fost raportate și la Krivoi Rog, în centrul Ucrainei, și la Sumî și Harkov, în nord-est. Lupte grele se dau în regiunile estice Lugansk și Donețk.

"Inamicul încearcă să păstreze teritoriile capturate temporar, concentrându-și eforturile pentru a limita acțiunile forțelor de apărare în anumite zone", a declarat joi Statul Major al Ucrainei.

Rusia a declarat că a vizat infrastructura ca parte a ceea ce numește "operațiunea sa militară specială" pentru a degrada armata ucraineană și pentru a elimina ceea ce consideră a fi o potențială amenințare la adresa securității Rusiei.

Ca urmare, civilii ucraineni au suportat întreruperi de energie electrică și livrări reduse de apă în ultimele săptămâni. Rusia neagă că ar viza civili, deși conflictul a ucis mii de oameni, a strămutat milioane de oameni și a lăsat unele orașe ucrainene în ruine.