Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a anunţat miercuri că îl va convoca pe ambasadorul britanic pentru a-i înmâna ”dovezile”, care atestă implicarea Marii Britanii în recentele atacuri împotriva flotei ruse din Crimeea, informează AFP, citată de Agerpres.

Nave de lupta rusesti la SevastopolFoto: Vasiliy Batanov / Sputnik / Profimedia Images

Autorităţile britanice au dezminţit de mai multe ori aceste acuzaţii, reproşându-i Moscovei că încearcă să ”deturneze atenţia” de la eşecurile sale militare în Ucraina.

”Nu există desigur nicio îndoială cu privire la implicaţia serviciilor secrete britanice” în atacul împotriva unor nave ruse, la sfârşitul lui octombrie, în Marea Neagră şi în sabotarea de gazoducte în septembrie, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

”Ambasadorul britanic va fi convocat şi îi vor fi înmânate elementele necesare (...). Publicul va fi pus la curent cu elementele ce vor fi înmânate ca dovezi părţii britanice”, a adăugat Zaharova.

Rusia acuză Marea Britanie și pentru exploziile de la conductele de gaz

Kremlinul acuză Regatul Unit că se află la originea exploziilor ce au avariat în septembrie gazoductele Nord Stream 1 şi 2 din Marea Baltică, gazoducte construite pentru a aduce gaz rusesc în Europa.

Armata rusă susţine de asemenea că ”experţi britanici” au fost implicaţi într-un atac cu drone ucrainene, sâmbătă, împotriva flotei sale din Sevastopol, în Crimeea.

Până acum, Moscova nu a făcut publică nicio dovadă care să-i susţină acuzaţiile.

Declarațiile Rusiei, „tot mai rupte de realitate”

Şeful diplomaţiei britanice, James Cleverly, a apreciat luni că declaraţiile Moscovei sunt ”tot mai rupte de realitate” şi sunt menite să ”deturneze atenţia poporului rus de la eşecurile Rusiei pe câmpul de luptă”.

Relaţiile dintre Moscova şi Londra, foarte tensionate de mai mulţi ani, sunt în stare de criză după declanşarea ofensivei militare ruse împotriva Ucrainei.

Londra a oferit un sprijin important Kievului şi participă la sancţiunile occidentale împotriva Moscovei.