​"Pregătirile militare" ale Norvegiei din apropierea granițelor Rusiei reprezintă o escaladare a tensiunilor din regiune și vor duce către "distrugerea finală a relațiilor ruso-norvegiene", a susținut miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de agenția rusă de stat Tass.

Maria ZaharovaFoto: Russian Look Ltd. / Alamy / Alamy / Profimedia
  • "Bazele militare străine au apărut de fapt în Norvegia în regim permanent. Infrastructura corespunzătoare a fost modernizată, se achiziționează echipamente moderne, iar Oslo se numără acum printre cei mai activi susținători ai implicării NATO în zona arctică", a spus Zaharova.
  • "Aceasta nu a fost alegerea Rusiei", a mai susținut purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse.

Ea a avertizat că "orice acțiune neprietenoasă va fi urmată de un răspuns oportun și adecvat”.

Norvegia a ridicat nivelul de alertă al armatei sale începând din 1 noiembrie, într-o încercare de a-și consolida securitatea ca răspuns la escaladarea războiului din Ucraina.

  • „Această situație de securitate este cea mai dificilă din ultimele decenii (...)
  • Nu există indicii că Rusia își extinde războiul către alte țări, însă tensiunile crescute ne fac mai expuși la amenințări, operațiuni de strângere de informații și campanii de influențare”, a declarat luni premierul norvegian Jonas Gahr Stoere, citat de Reuters.