Lideri militari ruși au discutat recent despre momentul și modalitatea în care Moscova ar putea folosi o armă nucleară tactică în Ucraina, informație care a dus la creșterea îngrijorării la Washington și în capitalele aliate, conform mai multor oficiali americani de rang înalt, citați de The New York Times.

Vladimir Putin alaturi de Serghei Soigu si generalul Valeri Gherasimov, seful Statului Major RusFoto: Kremlin Pool / Alamy / Profimedia Images

Președintele Vladimir Putin nu ar fi luat parte la aceste discuții, purtate în contextul intensificării retoricii nucleare a Rusiei și al eșecurilor pe câmpul de luptă.

Dar faptul că liderii militari ruși au avut această întâlnire pentru a discuta despre când și cum ar putea Moscova să folosească o armă nucleară a alarmat administrația Biden, deoarece arată cât de frustrați ar fi generalii ruși de eșecurile de pe front, sugerând că amenințările voalate ale lui Putin ar putea să nu fie doar vorbe, notează jurnaliștii de la The New York Times.

Informațiile despre aceste discuții au fost vehiculate în interiorul administrației americane la jumătatea lunii octombrie.

Totuși, oficialii americani au afirmat în mai multe rânduri că nu au văzut nicio dovadă că Rusia ar putea folosi arme nucleare tactice.

Directorul CIA, William J. Burns, declara însă că „potențiala disperare” a lui Putin de a obține o victorie în Ucraina și eșecurile din război ar putea determina Rusia să folosească o astfel de armă de distrugere în masă.

Câte arme nucleare tactice ar avea Rusia

Pentagonul estimează că Rusia are până la 2.000 de arme nucleare tactice, care sunt concepute pentru a fi folosite pe câmpurile de luptă.

Nicio armă nucleară tactică nu a fost folosită vreodată în luptă, însă o astfel de armă poate fi montată pe rachete, lansate din aer sau chiar în obuze pentru distanțe relativ scurte, nu prin rachete balistice care pot călători mii de kilometri pentru a lovi ținte de pe alte continente.

Armele nucleare tactice au randamente mai mici și sunt menite să fie folosite la distanțe mai mici decât focoasele purtate pe rachete balistice intercontinentale.

Experții militari spun că utilizarea unei arme nucleare - pentru prima dată în mai bine de 75 de ani - ar schimba fundamental forma războiului. Deși distrugerile rezultate ar depinde de mulți factori, inclusiv de mărimea armei și de direcția/puterea vântului, chiar și o mică explozie nucleară ar putea provoca mii de morți și ar putea face ca anumite părți ale Ucrainei să devină nelocuibile, mai scrie New York Times.

NATO: Dacă Rusia folosește arme nucleare în Ucraina, vor fi consecințe severe

Recent, șeful Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a transmis un avertisment tranșant Rusiei: dacă va folosi arme nucleare în Ucraina, consecințele vor fi severe.

„Vor fi consecințe severe dacă Rusia folosește arme nucleare în Ucraina, orice fel de arme nucleare. Nu voi intra în detalii exacte despre cum vom răspunde, dar un atac nuclear va schimba fundamental natura conflictului. Înseamnă că o linie foarte importantă a fost trecută”, a spus el.

Secretarul general al NATO a mai spus că alianța va rămâne „foarte vigilentă” în următoarele săptămâni întrucât Rusia desfășoară exercitii nucleare.

Soltenberg a făcut aceste declarații în contextul în care un oficial al NATO afirmase că o lovitură nucleară din partea Rusiei ar declanșa „aproape sigur” un „răspuns fizic” al aliaților Ucrainei și potențial din partea NATO.

La rândul său, președintele SUA, Joe Biden, care a avertizat recent că riscul unui „Armaghedon nuclear” este la cel mai ridicat nivel din ultimii 60 de ani, a declarat într-un interviu acordat CNN că amenințările care vin dinspre Rusia ar putea duce la „greșeli” și „erori de calcul” catastrofale, chiar dacă a refuzat să spună clar cum mai exact ar răspunde Statele Unite în cazul în care Putin dislocă un dispozitiv nuclear tactic pe câmpul de luptă din Ucraina.