Rusia ar fi suferit în ultimele patru zile pierderi record, la o cotă ne mai întâlnită până acum de-a lungul războiului, potrivit estimărilor forțelor ucrainene care publică bilanțurile zilnice. Peste 3.000 de soldați și numeroase tipuri de tehnică militară ce ar fi fost distruse de ucraineni. Discutăm de peste 50 de tancuri, peste 120 de blindate de luptă, patru avioane și șase elicoptere.

Un tanc rusesc T-72 este încărcat pe un camion de către soldații ucraineni în afara orașului IziumFoto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia

Pierderile Rusiei în ultimele 24 de ore în război conform estimărilor forțelor ucrainene:

- 72.270 militari (+800 în ultima zi)

- 2.714 tancuri (+16)

- 5.525 blindate de luptă (+24)

- 1.733 tunuri de artilerie (+3)

- 387 sisteme multiple de rachete (+4)

- 198 sisteme antiaeriene (+1)

- 277 avioane (+1)

- 258 elicoptere (+1)

- 16 ambarcațiuni

- 1.438 drone (+23)

- 397 rachete de croazieră interceptate

VEZI ȘI:

Rusia a pierdut un număr record de soldați în doar câteva zile

Pierderile anunțate acum vin după trei zile consecutive în care forțele rusești au suferit numeroase pagube pe frontul de luptă, cel puțin după informațiile prezentate de partea ucraineană. Ministerul Rus al Apărării nu prezintă date cu pierderile proprii, astfel încât informațiile prezentate de oricare parte sunt aproape imposibil de verificat.

  • Pierderile anunțate marți: 650 de soldați, 12 tancuri, 16 blindate de luptă, 2 piese de artilerie, 1 avion, 4 elicoptere
  • Pierderile de luni: 620 de soldați, 14 tancuri, 32 de blindate de luptă, 1 avion, 1 elicopter
  • Pierderile de duminică: 950 de soldați, 13 tancuri, 52 de blindate de luptă, 1 avion.

Semnele unei noi contraofensive ucrainene în estul țării / „Linia frontului a avansat”

O contraofensivă ucraineană începe să prindă contur pe frontul de est, care a rămas static de la eliberarea axei Harkov-Izium-Lîman la începutul lunii octombrie, au declarat marți pentru AFP soldați implicați în acest sector, confirmând declarațiile autorităților ucrainene, potrivit AFP.

„Tendința este bună într-adevăr, de partea noastră linia frontului a avansat (în această săptămână) rapid și bine”, a confirmat un ofițer al forțelor speciale ale armatei ucrainene, cu numele de cod „Iva”, care operează pe acest front, dintr-o poziție din satul Zarișne.

„Ne concentrăm pe drumul Svatove-Kreminna, cu scopul de a tăia linia de aprovizionare rusă” către Lisicianskul-ul ocupat, a declarat ofițerul sub protecția anonimatului.

Orașul Svatove, ocupat de Moscova din 6 martie, este unul dintre nodurile logistice cheie ale armatei ruse în această parte ocupată a regiunii Lugansk.

Forțele ucrainene se deplasează dinspre sud, inclusiv de-a lungul axei paralele cu autostrada Svatove-Kreminna și a drumului care trece prin Nevske.

„În direcția Nevske, armata noastră avansează foarte bine, în direcția Kreminna este mai complicat din cauza bombardamentelor zilnice. Deocamdată, acest sector este încă pentru apărare teritorială (ucraineană), excelentă pentru menținerea pozițiilor, dar nu este calibrat pentru ofensivă”, a continuat ofițerul.

„Nu vom vorbi despre localități specifice și vom lăsa statul major să facă acest lucru, dar putem spune că autostrada Svatove-Kreminna se află practic sub controlul forțelor ucrainene”, a declarat vineri guvernatorul regiunii, Serghei Gaidai, la televiziunea de stat.