Rusia este gata să furnizeze până la 500.000 de tone de cereale celor mai sărace ţări în următoarele patru luni, cu asistenţă din partea Turciei, a declarat sâmbătă ministrul rus al agriculturii Dmitri Patruşev citat agenţia oficială de presă TASS, preluată de Reuters. Declarația vine după ce Moscova și-a suspendat participarea la acordul privind exporturile de cereale ucrainene.

Nava turcă Polarnet, încărcată cu cereale ucrainene pentru exportFoto: Ukrainian Presidential Press Off / Zuma Press / Profimedia

Rusia a declarat vineri că doar 3% din exporturile alimentare efectuate sub un acord intermediat de ONU pentru a elibera cereale din porturile ucrainene blocate au ajuns în cele mai sărace ţări, în timp ce ţările occidentale reprezintă jumătate din toate transporturile, relatează Agerpres.

De când Rusia şi Ucraina au semnat "Iniţiativa Mării Negre în favoarea cerealelor" susţinută de ONU în Turcia la 22 iulie, câteva milioane de tone de porumb, grâu, produse din floarea soarelui, orz, rapiţă şi soia au fost exportate din Ucraina.

Rusia a spus că forțele ucrainene, cu ajutorul dronelor, au atacat navele din flota Mării Negre din Sevastopol, cel mai mare oraș din Crimeea anexată de Rusia, la primele ore ale zilei de sâmbătă.

„Ținând cont de... actul terorist al regimului de la Kiev cu participarea experților britanici împotriva navelor Flotei Mării Negre și a navelor civile implicate în asigurarea securității „culoarului de cereale”, partea rusă suspendă participarea la implementarea acordurilor privind exportul de produse agricole din porturile ucrainene”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Ministrul de externe al Ucrainei a acuzat sâmbătă Moscova că a folosit un „pretext fals” pentru a-și suspenda participarea la coridorul de cereale al Mării Negre.

„Facem apel la toate statele să ceară Rusiei să-și oprească jocurile foamei și să-și reia angajamentul față de obligațiile sale”, a scris Dmitro Kuleba pe Twitter.