Ministrul adjunct de externe rus Alexander Grușko a declarat că desfășurarea accelerată a armelor nucleare tactice americane modernizate B61 la bazele NATO din Europa va reduce "pragul nuclear" și că Rusia va ține cont de această mișcare în planificarea sa militară, informează Reuters.

Viceministrul rus de externe Alexander GrushkoFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Invazia Rusiei în Ucraina a declanșat cea mai gravă confruntare între Moscova și Occident de la Criza rachetelor din Cuba din 1962, când cele două superputeri din Războiul Rece au fost cel mai aproape de un război nuclear.

Rusia deține aproximativ 2.000 de arme nucleare tactice funcționale, în timp ce Statele Unite au aproximativ 200 de astfel de arme, dintre care jumătate se află în baze din Italia, Germania, Turcia, Belgia și Olanda.

Politico a relatat că Statele Unite au declarat la o reuniune închisă a NATO că vor accelera desfășurarea unei versiuni modernizate a B61, B61-12, noile arme urmând să ajungă în bazele europene în decembrie, cu câteva luni mai devreme decât era planificat.

"Nu putem ignora planurile de modernizare a armelor nucleare, acele bombe cu cădere liberă care se află în Europa", a declarat ministrul adjunct de externe rus Alexander Grușko pentru agenția de știri de stat RIA.

Bomba gravitațională B61-12 poartă un focos nuclear cu randament mai mic decât multe versiuni anterioare, dar este mai precisă și poate pătrunde sub pământ, potrivit cercetărilor efectuate de Federația Oamenilor de Știință Americani (Federation of American Scientists).

"Statele Unite le modernizează, le măresc precizia și reduc puterea încărcăturii nucleare, adică transformă aceste arme în "arme de câmp de luptă", reducând astfel pragul nuclear", a declarat adjuncul lui Lavrov.