Un înalt oficial NATO a avut un schimb de replici foarte sincere cu un diplomat chinez în legătură cu eșecul Chinei de a condamna invazia Rusiei în Ucraina, ceea ce a provocat tensiuni legate de război în cadrul unei conferințe internaționale despre Arctica, relatează Bloomberg.

Amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului militar al NATOFoto: Pixsell photo & video agency / Alamy / Alamy / Profimedia

Schimbul de replici dintre amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului militar al alianței, și He Rulong, ambasadorul Chinei în Islanda, a urmat unui discurs al lui Bauer despre rolul NATO în regiune, în cadrul Adunării anuale a Cercului Arctic.

Bauer, un ofițer al marinei olandeze, a declarat că China "nu împărtășește valorile noastre și subminează ordinea internațională bazată pe reguli".

În replică, diplomatul chinez l-a provocat pe Bauer, spunând: "Amirale, cu respectul cuvenit, discursul și observațiile dumneavoastră sunt pline de aroganță".

Oficialului NATO nu a cedat și i-a răspuns tăios diplomatului chinez.

"Am o întrebare pentru dumneavoastră, deoarece subliniați principiul suveranității și importanța frontierelor recunoscute la nivel internațional în lume", a spus Bauer, în timp ce participanții la conferință l-au apludat.

"Am dreptate, nu-i așa? Da. Atunci de ce este posibil ca China să nu condamne încă atacul Rusiei în Ucraina?".

Punctul de vedere al Chinei cu privire la "criza din Ucraina" include o perspectivă istorică, iar lumea trebuie să "înțeleagă cauza principală", a spus el, provocând râsete când a numit China "pacificatorul din lume".

Adunarea Generală a ONU a condamnat joi, cu o largă majoritate, "anexările ilegale" ale teritoriului ucrainean de către Rusia, după ce Moscova a blocat prin veto un text similar prezentat Consiliului de Securitate, potrivit AFP.

Adunarea Generală cu 193 de membri, reunită de luni în sesiune de urgență, a adoptat rezoluția cu 143 de voturi pentru, cinci țări împotrivă și 35 de abțineri, printre care China, India, Pakistan și Africa de Sud, în pofida eforturilor diplomatice ale Statelor Unite.