Ministerul ucrainean al apărării a publicat imagini din regiunea Donețk în care se văd tranșeele de lângă orașului Bakhmut, unde infanteriștii ucraineni le țin piept trupelor rusești, asemănându-le cu cele din bătălii din Primul Război Mondial.

Obstacole antitanc cunoscute cu greutăți de beton sunt amplasate pe o stradă din orașul Bakhmut, aflat pe linia frontului în regiunea DonețkFoto: Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia

”Nu, nu este vorba de imagini din noul film al lui Sam Mendes despre bătălia de la Verdun sau de pe Somme. Acestea sunt tranșee de lângă Bakhmut, în regiunea Donețk, pe care infanteria ucraineană le ține de câteva luni sub focul intens al rușilor”, a declarat ministerul ucrainean al apărării.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că trupele sale vor învinge forțele rusești indiferent pe cine trimite Vladimir Putin să lupte, precizând că militarii ucraineni au operațiuni active în mai multe zone ale frontului, notează news.ro.

  • ”Operaţiunile active continuă în diferite zone ale frontului. O situaţie foarte dificilă rămâne în regiunea Doneţk şi regiunea Lugansk. Cea mai grea este direcţia Bakhmut, ca şi în zilele anterioare.
  • Ne menţinem poziţiile. În general, în est şi sud, facem totul pentru a-i face pe ocupanţi să simtă că nu au nicio perspectivă. Indiferent pe cine trimit să lupte împotriva noastră, se va termina tot cu o înfrângere pentru ei”, a declarat Zelenski.

Forțele proruse au făcut progrese tactice în ultimele zile spre centrul orașului Bakhmut, un oraș de importanță strategică din estul regiunii Donețk, și probabil au avansat în satele de la sud de oraș, afirma ministerul britanic al apărării în evaluarea sa de vineri.

Orașul Bakhmut se află pe un drum principal care duce spre orașele Sloviansk și Kramatorsk.

Grupul de mercenari Wagner "probabil că rămâne" puternic implicată în luptele de la Bakhmut, susțin serviciile secrete militare britanice.

Trupele rusești încearcă să curească Bakhmut

Trupele rusești bombardează de săptămâni întregi Bakhmut, un oraș viticol și de extracție a sării care era populat de 70.000 de oameni, în speranța de a captura orașul, potrivit The Moscow Times.

La aproximativ 15 kilometri de Bakhmut, în Ceasiv Iar, jurnaliștii AFP au vorbit cu un soldat care tocmai se întorcea de pe linia frontului din Bakhmut.

Cu o intensă epuizare fizică și emoțională în ochi, soldatul în vârstă de 50 de ani din brigada 93, poreclit "Poliak", și-a amintit cele patru zile petrecute pe câmpul de luptă tensionat.

"Zile întregi nu am dormit, nu am mâncat, nu am băut decât cafea", a spus el.

"Din cei 13 băieți din grupul meu, am pierdut doi soldați, iar cinci au fost evacuați", a mai spus Poliak, rănit ușor de șrapnel.