Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut joi liderilor europeni mai multe arme „pentru a pedepsi agresorul” rus și să împiedice „tancurile rusești să meargă la Varșovia sau Praga”, la șapte luni după începerea invaziei ruse a Ucrainei, relatează AFP.

Volodimir ZelenskiFoto: Handout / AFP / Profimedia

„Agresorul trebuie pedepsit”, le-a spus el, printr-o intervenție video, celor 44 de lideri europeni reuniți la Praga, „acest război trebuie câștigat acum, pentru ca flota rusă să nu poată bloca celelalte porturi ale Mării Negre, ale Mediteranei sau din orice altă mare. Ca să nu înainteze tancurile ruseşti spre Varşovia sau pe Praga”.

El a confirmat că actuala contraofensivă a forţelor ucrainene va continua.

Ucraina a anunţat joi că a reluat controlul asupra a încă 400 de kilometri pătraţi în sudul ţării, unde contraofensiva sa a pus trupele ruse sub presiune. Armata ucraineană a precizat că de la 1 octombrie a recucerit 29 de localităţi din regiunea Herson care fuseseră ocupate de ruşi.

În regiunea Doneţk (est), un alt teritoriu anexat de Rusia, cel puţin 14 persoane au fost ucise şi trei rănite în ultimele 24 de ore în zonele aflate sub controlul Kievului, potrivit preşedinţiei ucrainene.

Pe plan diplomatic, Uniunea Europeană a aprobat un nou set de sancţiuni contra Moscovei. În acest timp, OPEC+ a decis o scădere drastică a cotelor producţiei de petrol pentru a susţine preţurile, în contextul în care hidrocarburile rămân principala sursă de venituri pentru Rusia, potrivit Agerpres.