Trupele rusești au abandonat un oraș ucrainean cheie atât de rapid încât au lăsat cadavrele camarazilor lor pe străzi, oferind marți o nouă dovadă a ultimei înfrângeri militare a Moscovei, care se luptă să se agațe de patru regiuni din Ucraina pe care le-a anexat ilegal săptămâna trecută, potrivit Associated Press.

Tanc rusesc distrusFoto: Leo Correa / AP / Profimedia

Între timp, camera superioară a parlamentului rus a aprobat anexările în urma unor "referendumuri" pe care Ucraina și aliații săi occidentali le-au respins ca fiind frauduloase.

În weekend, trupele rusești s-au retras din Lîman, un oraș strategic din est pe care rușii îl foloseau ca centru logistic și de transport, pentru a evita să fie încercuite de forțele ucrainene. Eliberarea orașului a oferit Ucrainei un punct de observație important pentru a-și intensifica ofensiva mai adânc în teritoriile controlate de ruși.

Două zile mai târziu, o echipă a Associated Press care relata de la Lîman a văzut cel puțin 18 cadavre de soldați ruși încă pe teren. Militarii ucraineni păreau să fi adunat cadavrele camarazilor lor după luptele crâncene pentru controlul orașului, dar nu le-au ridicat imediat pe cele ale rușilor.

"Luptăm pentru pământul nostru, pentru copiii noștri, pentru ca poporul nostru să trăiască mai bine, dar toate acestea au un preț foarte mare", a declarat un soldat ucrainean care s-a identificat cu pseudonimul Rud.

Locuitorii din Lîman au ieșit din subsolurile în care s-au ascuns în timpul bătăliei și au făcut focuri pentru a-și găti. Orașul nu are apă, electricitate sau gaz din luna mai. Clădirile rezidențiale au fost incendiate.

Forțele rusești au lansat marți mai multe raiduri cu rachete asupra orașelor ucrainene, în timp ce Kievul și-a intensificat contraofensivele în est și sud.

Mai multe rachete au lovit al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, avariind infrastructura și provocând întreruperi de energie electrică.

Rușii s-au comportat în mod similar și la retragerea din împrejurimile Kievului.

„Au un basm frumos care spune că nu-și lasă soldații morți în urmă....well, este chiar un basm!", spune ironic colonelul Volodimir Liamzin. Potrivit acestuia, Moscova nu a arătat nicio dorință de a facilita întoarcerea morților săi, în ciuda eforturilor autorităților ucrainene.

„Acestea vor fi depozitate în vagoanele noastre frigorifice mobile atât timp cât va fi necesar", a declarat Liamzin, care supraveghează operațiunile de recuperare.

„Dacă Rusia nu le ia, după un timp, guvernul nostru va adopta o rezoluție și aceste cadavre vor fi îngropate aici, în Ucraina", a continuat el.

„Cei pe care îi putem identifica vor fi îngropați sub numele lor. Cei care nu sunt vor fi îngropați ca soldați necunoscuți.", încheie colonelul ucrainean.

Referință: