Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a dezvăluit involuntar marți efectul opus celui scontat decretării mobilizării parțiale de către Vladimir Putin.

Serghei Soigu intr-o vizita la comandantii de pe frontFoto: Sputnik / Profimedia Images

Șoigu a dat asigurări marți că peste 200.000 de ruși au fost deja încorporaţi în cadrul mobilizării ordonate de Putin pe 21 septembrie. Într-un discurs susținut imediat după cel al liderului de la Kremlin, Șoigu anunța că Rusia va mobiliza într-o primă fază 300.000 de rezerviști.

Marți, ministrul rus al Apărării a mai precizat că „pregătirea personalului din unitățile care s-au format se realizează în 80 de poligoane și șase centre de instrucție”, dând totodată asigurări că au fost plasate toate comenzile necesare pentru ca recruții să primească echipamentele de care au nevoie.

Însă după cum a remarcat Max Seddon, șeful redacției Financial Times de la Moscova, numărul de recruți încorporați de Rusia în două săptămâni de la decretarea mobilizării egale este aproximativ egal cu cel al bărbaților care au fugit doar în Kazahstan

Însă zeci de mii de ruși au fugit și spre alte țări învecinate țării precum Georgia, Mongolia sau statele europene aflate la granița de Vest a Rusiei.

Ministerul rus al Apărării a anunțat săptămâna trecută că va înființa un centru mobil de înrolare la granița cu Kazhstanul din cauza numărului mare de bărbați ce încearcă să scape de mobilizare pe aici, la câteva zile după ce a anunțat aceeași măsură și pentru frontiera cu Georgia.

Pe unde au încercat rușii să fugă din țară de mobilizare

Guvernul de la Moscova a anunțat joia trecută o primă măsură pentru oprirea fluxului de persoane care încearcă să părăsească țara, afirmând că nu va mai elibera pașapoarte internaționale bărbaților supuși mobilizării. Însă măsura nu îi afectează pe cei care încearcă să plece în Armenia, Belarus, Kazahstan şi Kârgâzstan doar cu paşaportul intern, echivalentul unei cărţi de identitate.

Tot joia trecută, Kazahstanul a adoptat o măsură de simplificare a procedurilor birocratice cu care se confruntă rușii care ajung în țară după decretarea mobilizării parțiale în Rusia.

Marțea trecută, Rusia a afirmat că nu intenționează să solicite extrădarea rușilor care fug în străinătate pentru a scăpa de mobilizarea militară.

De asemenea marțea trecută, agenția de frontieră a Uniunii Europene, Frontex, a anunțat că în anterioarele 7 zile 66.000 de ruși au intrat în blocul comunitar, un număr în creștere 30% față de săptămâna precedentă.

Imediat după decretarea mobilizării pe 21 septembrie mulți ruși ce locuiesc în vestul țării s-au îndreptat în special înspre granița cu Finlanda, deși UE a îngreunat procedura de acordare a vizelor pentru aceștia încă de la sfârșitul lunii august.

Guvernul finlandez a anunțat însă a doua zi după anunțul făcut de Vladimir Putin că începând cu data de 23 septembrie își închide toate frontierele terestre rămase deschise turiștilor ruși.

Urmărește ultimele evoluții din a 223-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.