Locuitorii din regiunile ucrainene anexate ilegal de Rusia au la dispoziție o lună pentru a-și schimba cetățenia - a declarat marți pentru agenția de stat RIA Novosti ministrul adjunct de externe al Rusiei, Evgheni Ivanov, transmite CNN.

Rușii au deschis și un Oficiu Federal pentru Migrație la Melitopol, în regiunea ucraineană Zaporojie, unde localnicilor li se eliberează documente ruseștiFoto: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia Images

„La fel cum a fost și cu Crimeea. În termen de o lună trebuie să decidă, să facă o alegere”, a spus Ivanov, adăugând că în noile teritorii eliberarea documentelor va fi accelerată.

Potrivit Kremlinului, președintele rus Vladimir Putin ar urma să semneze marți documentele privind anexarea ilegală a patru regiuni ucrainene - autoproclamatele republici populare Donețk și Lugansk, împreună cu regiunile Herson și Zaporojie.

Promulgarea legilor de către Putin ar încheia astfel ultima etapă a procesului de anexare, bazat pe sistemul juridic rusesc. Anexarea este însă ilegală în conformitate cu legea internațională, iar guvernele occidentale au transmis că nu vor recunoaște regiunile ca teritoriu rusesc.

Asta în timp ce granițele exacte pe care Rusia încearcă să le stabilească în interiorul Ucrainei prin anexarea celor patru teritorii rămân încă neclare.

Și agenția de stat rusă TASS a scris luni că una dintre prevederile tratatelor de anexare aprobate deja de parlamentul Rusiei este: „Cetăţenii Ucrainei, ai altor ţări şi apatrizii care locuiesc în noile regiuni sunt recunoscuţi ca cetăţeni ai Rusiei, cu excepţia celor care, în termen de o lună, îşi declară dorinţa de a-şi păstra cetăţenia existentă sau de a rămâne apatrizi”.

Întrebat luni despre introducerea de vize pentru cetățenii ucraineni din aceste regiuni, ministrul adjunct de externe rus Evgheni Ivanov a susținut că „nu există astfel de planuri”, a mai scris TASS.

___