Exploziile care au afectat Nord Stream s-au produs lângă alte infrastructuri sensibile – inclusiv lângă cablul de alimentare electrică dintre Suedia și Polonia. Svenska kraftnät, operatorul suedez de transport al energiei electrice, a trimis specialiști pentru a investiga dacă și cablul polonez este deteriorat, potrivit televiziunii publice SVT.

scurgere de gaze in Marea Baltica din Nord StreamFoto: DANISH DEFENCE / UPI / Profimedia

Vineri, ministrul suedez al Energiei Khashayar Farmanbar a afirmat că guvernul din care face parte crede că exploziile au fost provocate de un stat.

„Este foarte probabil ca (scurgerile de gaz) să fi fost făcute în mod deliberat şi nu accidental şi este extrem de improbabil să fi fost făcute de altcineva decât un stat fără a fi fost detectate anterior”, a declarat Farmanbar înaintea unei reuniuni a miniştrilor energiei din Uniunea Europeană de la Bruxelles.

Pentru Suedia, Serviciul de Securitate Suedez a preluat ancheta, deoarece poate fi o infracțiune gravă care este parțial îndreptată împotriva intereselor suedeze.

SVT a analizat mai atent locațiile în care au fost descoperite scurgerile de gaz la nord-est de Bornholm, dintre care două se află în zona economică suedeză. Graficele arată că sunt aproape de alte infrastructuri sensibile.

La doar aproximativ 500 de metri de unul dintre locurile de explozie se află cablul subacvatic Swepol Link. O linie electrică folosită pentru a importa și exporta energie electrică între Karlshamn din Suedia și Polonia.

Dar cablul este în prezent oprit, așa cum a fost planificat de ceva timp, așa că nici autoritățile suedeze, nici cele poloneze nu știu dacă a fost avariat.

„Desigur, ne întrebăm dacă s-a întâmplat ceva cu el. Ne-am dat seama destul de repede că se află la aproximativ 500 de metri distanță de una dintre detonații, spune Per Kvarnefalk, șeful departamentului la Svenska Kraftnät, operator de transport al energiei electrice din Suedia.

Autoritatea suedeză și omologul său polonez au trimis specialiști pentru a investiga eventualele daune.

„Nu știm cât de gravă a fost detonarea subacvatică. Pentru a ne asigura că nu s-a întâmplat nimic, vom face măsurători la începutul săptămânii viitoare”, spune Per Kvarnefalk.

Cablul din Polonia a fost pus în funcțiune în anii 1990 și, potrivit Svenska Kraftnät, este important pentru importul de energie electrică în perioadele anului când producția suedeză este insuficientă.

„Dar este important de asemenea să putem sprijini Europa cu puterea și producția pe care le avem. Ne putem descurca fără cablu pentru o anumită perioadă de timp, dar va avea în mod clar un impact dacă este oprit pentru o perioadă mai lungă de timp”, spune Per Kvarnefalk.

Scurgerile de gaze naturale depistate la gazoductele Nord Stream din Marea Baltică au fost provocate de detonări ale unor încărcături explozive estimate la sute de kilograme, a anunțat vineri ministrul suedez de Externe Ann Linde.

Linde a afirmat pe pagina sa de Twitter că Suedia a împărtășit Consiliul de Securitate al ONU într-o scrisoare comună cu Danemarca toate datele pe care le-a cules în ultimele zile. Suedia a fost prima țară care a raportat scurgerile de gaze naturale din Marea Baltică marți dimineața.