Poliția suedeză a anunțat marți că a lansat o anchetă preliminară cu privire la un posibil sabotaj legat de scurgerea de gaz din gazoductul Nord Stream 1, relatează Reuters.

scurgere de gaze in Marea Baltica din Nord StreamFoto: DANISH DEFENCE / UPI / Profimedia

„Am întocmit un raport și clasificarea infracțiunii este sabotaj grav”, a spus un purtător de cuvânt al poliției naționale.

Washingtonul este pregătit să ofere sprijin partenerilor europeni care investighează scurgerile conductelor Nord Stream, a declarat marți un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al SUA.

Scurgeri de gaz inexplicabile detectate în conductele Nord Stream 1 și 2 din Rusia către Germania au determinat investigații din partea țărilor europene cu privire la cauză, luând în calcul un posibil sabotaj.

Operatorul gazoductului Nord Stream 1 care leagă Rusia de Germania a anunţat că sistemul său de conducte din Marea Baltică a suferit avarii „fără precedent” într-o singură zi.

Seismologii din Danemarca și Suedia au înregistrat luni explozii puternice în zonele în care au fost depistate scurgerile de gaze naturale din conductele Nord Stream, a anunțat marți Centrul de Seismologie din Suedia pentru postul public SVT.

„Nu există niciun dubiu că acestea au fost explozii”, a declarat seismologul Bjord Lund pentru postul TV.

Premierul danez Mette Frederiksen a estimat că este „dificil de imaginat” că cele trei scurgeri concomitente de pe cele două conducte de gaz subacvatice Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică au fost „accidentale”.

„Evenimentele foarte îngrijorătoare de ieri cu scurgerile din Nord Stream I și II subliniază urgența creșterii securității noastre energetice în Europa”, a spus ea presei daneze despre scurgerile de gaz detectate în largul insulei daneze Bornholm.

"Este neobișnuit să fie trei scurgeri la distanță una de cealaltă. Prin urmare, este greu de imaginat că este accidental", a adăugat ea.