Kremlinul a declarat că referendumurile de anexare care se vor încheia marţi în patru regiuni din Ucraina controlate de Moscova vor avea ”consecinţe” pentru aceste teritorii, în special în planul securităţii lor cu o posibilă protecţie nucleară, relatează France Presse și Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri PeskovFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

”În aceste teritorii, vor exista schimbări cardinale din punct de vedere juridic, al dreptului internaţional şi din cauza tuturor consecinţelor respective (a măsurilor luate) pentru a asigura securitatea”, a afirmat în faţa presei purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

”Sistemul nostru juridic va lua în considerare toate opţiunile şi, desigur, parlamentarii noştri, organele noastre executive şi echipele noastre juridice sunt pregătite”, a adăugat el.

Anterior, fostul prim-ministru şi ex-preşedinte Dmitri Medvedev evocase posibilitatea ca Rusia să aplice asupra acestor teritorii doctrina sa de descurajare nucleară, care prevede astfel de lovituri în caz de atac nuclear împotriva Rusiei sau în caz de ameninţare existenţială la adresa statului rus.

”Forţele armate ruse vor consolida semnificativ apărarea tuturor teritoriilor (ucrainene) alipite” la Rusia, a indicat Medvedev într-un mesaj transmis prin contul său Telegram.

Întărirea acestei apărări, potrivit lui, se va realiza prin ”posibilităţile oferite de mobilizare” în curs de desfăşurare în Rusia, dar şi prin utilizarea ”tuturor armelor ruseşti, inclusiv a armelor strategice şi a celor bazate pe noi principii”.