James Stavridis a ironizat o informație publicată de jurnaliștii de investigație ruși care afirmă că un recrut a fost trimis în prima linie pe frontul din Donbas după doar o zi de instruire ce a urmat decretării mobilizării parțiale în Rusia.

Amiralul James StavridisFoto: Petr David Josek / AP - The Associated Press / Profimedia

„Rușii având parte de doar O zi de instruire înainte de a fi trimiși la război? Înseamnă că învață rapid. În o zi de antrenamente la Academia Navală a SUA tot ce am învățat a fost să stau în poziția de drepți. Poate că nu este cea mai relevantă aptitudine pentru luptele din Ucraina”, notează amiralul în retragere James Stavridis pe pagina sa de Twitter.

Stavridis a fost comandantul suprem al forțelor NATO din Europa între 2009 și 2013. La începutul lunii mai el a afirmat că pierderile de generali înregistrate de forțele armate ruse în timpul „operațiunii militare speciale” ordonate de Vladimir Putin pe 24 februarie sunt „fără precedent în istoria modernă” a războiului.

„În istoria modernă, nu există nicio situație comparabilă în ceea ce privește moartea generalilor. Am văzut de partea rusă, într-o perioadă de două luni, cel puțin o duzină, dacă nu mai mulți, de generali ruși uciși”, a afirmat Stavridis cadrul unui interviu difuzat de postul de radio american WABC 770 AM.

Cazul de mobilizare comentat de amiralul american

Comentariile lui Stavridis legate de mobilizarea în Rusia vin după ce jurnaliștii de investigație de la MediaZona, unul dintre site-urile rusești ce operează în afara țării pentru a eluda cenzura totală impusă de Kremlin, au scris duminică despre cazul unui bărbat în vârstă de 45 de ani care ar fi fost mobilizat în orașul Lipețk din vestul Rusiei.

Soția bărbatului, Tatiana Doțenko, a declarat pentru Mediazona că bărbatul a fost „trimis în prima linie din Donbas” după o zi de antrenamente.

Femeia a relatat că soțul ei a primit o citație la ora cinci dimineața pe 22 septembrie, a doua zi după ce președintele Putin a anunțat decretarea mobilizării parțiale, iar până la ora 7 s-a dus la biroul militar de înregistrare și înrolare.

„La 10:30, două autobuze au fost pregătite undeva și duse în regiunea Belgorod”, a povestit ea, subliniind că recruții au avut parte de instruire timp de doar o zi înainte de a fi trimiși apoi în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Amintim că ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu afirmase miercurea trecută că doar rezerviștii cu experiență militară vor fi mobilizați, totodată dând asigurări că aceștia nu vor fi trimiși să lupte în Ucraina, ci doar să apere teritoriul Rusiei.

Tatiana Doțenko afirmă că în jur de 1.000 de bărbați au fost mobilizați alături de soțul ei și că aceștia nu au fost supuși niciunui control medical. Ea a mai spus că soțul a anunțat-o că a fost trimis la Regimentul 237 de Tancuri.

„A sunat din nou acum o jumătate de oră, stăteau pe terenul de paradă, au primit o vestă antiglonț și o cască”, a adăugat ea duminică.

Urmărește ultimele evoluții din a 215-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.