Germania doreşte să împiedice cetăţenii Uniunii Europene să deţină roluri-cheie în întreprinderile de stat ruse, potrivit unei propuneri de noi sancţiuni ale UE împotriva Rusiei, consultată de cotidianul Süddeutsche Zeitung, scrie agenția DPA, citată de Agerpres.

Gerhard SchroederFoto: Sergey Savostyanov/POOL / Sputnik / Profimedia

Ani de zile, fostul cancelar german Gerhard Schroeder a făcut parte din consiliul de conducere al gigantului energetic rus Rosneft. El a anunţat în cele din urmă în mai că va părăsi consiliul de administraţie, după ce a fost pus sub presiune crescândă în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Potrivit cotidianul german, Berlinul insistă de asemenea pentru implementarea unui plafon global de preţ pentru importurile de petrol din Rusia, aşa cum a propus deja grupul G7, plus interzicerea cooperării cu companiile ruse în domeniul energiei nucleare.

Propunerea germană ar interzice şi vânzarea de bunuri imobiliare în Uniunea Europeană către cetăţenii ruşi. Mai multe persoane ar fi supuse interdicţiilor de călătorie în UE şi îngheţării activelor.

Statele membre ale UE au convenit să impună noi sancţiuni împotriva Moscovei după anunţul de săptămâna trecută privind mobilizarea parţială în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Comisia Europeană a purtat discuţii în weekend cu reprezentanţii celor 27 de state membre ale UE pentru a le evalua priorităţile.

Ramura executivă a UE lucrează în prezent la o propunere concretă de sancţiuni pe care statele membre să o discute miercuri. Sancţiunile Uniunii necesită acordul unanim.

În ceea ce priveşte propunerea privind posturile cheie în companiile de stat ruse, ziarul german susţine că Moscova a încercat de mult timp să exercite o influenţă politică asupra capitalelor europene cu aceste numiri profitabile şi solicită încetarea acestei „corupţii strategice”.

Interdicţia nu ar trebui să se aplice filialelor europene ale întreprinderilor de stat ruseşti, a precizat cotidianul german, citat de agenția DPA.

___