Rușii au bombardat mai multe zone din sudul Ucrainei sâmbătă noapte, în timp ce Moscova încerca să își justifice războiul în fața Națiunilor Unite, chiar dacă încearcă să intensifice conflictul.

Locuitori din KarkovFoto: Sergei Chuzavkov/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cele mai importante informații de duminică, ziua 214 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

23:53Germania vrea interzicerea prezenţei cetăţenilor UE în conducerea întreprinderile de stat ruse

21:29 Zelenski anunță că Ucraina a primit din SUA sisteme de apărare antiaeriană NASAMS

21:10Premierul britanic Liz Truss susţine că aliaţii trebuie să rămână fermi în sprijinul pentru Ucraina: „Nu ar trebui să ascultăm tentativele de intimidare şi ameninţările false ale lui Putin”

20:22 SUA avertizează asupra consecințelor „catastrofice” dacă Rusia folosește arme nucleare în Ucraina

20:06Referendumurile de anexare din teritoriile ocupate continuă a treia zi. Parlamentul rus ar putea adopta o anexare joi, iar Putin ar putea vorbi în Parlament vineri

18:59 Comandamentul rus trimite noi recruți fără antrenament direct în prima linie pentru a reface numărul soldaților din unitățile care au suferit pierderi, spun oficialii Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Acest lucru le afectează în mod semnificativ moral și calitatea îndeplinirii sarcinilor lor".

SUA și aliații vor acționa „decisiv” dacă Rusia folosește arme nucleare

18:57Serbia, în ciuda angajamentului său față de Rusia, nu va recunoaște pseudo-referendumurile organizate de Federația Rusă în teritoriile ocupate din sudul și estul Ucrainei, scrie Pravda.com.ua

18:55Israelul va trata 20 de soldați ucraineni care au fost răniți în războiul cu Rusia, potrivit ambasadorului israelian în Ucraina.

18:14SUA și aliații săi vor acționa „decisiv” dacă Rusia folosește arme nucleare tactice în Ucraina, a declarat duminică consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan. „Am comunicat Kremlinului în mod direct că orice utilizare a armelor nucleare va avea consecințe catastrofale pentru Rusia, că SUA și aliații noștri vor răspunde decisiv”, a declarat Sullivan pentru „Face The Nation” de la CBS.

17:40Cozi lungi de vehicule s-au format la granița dintre Rusia și Mongolia, în încercarea rușilor de a scăpa de ordinul de mobilizare al Kremlinului, relatează Agence France-Presse (AFP). Șeful unui punct de control din orașul Altanbulag a declarat agenției că peste 3.000 de ruși au intrat în Mongolia în ultimele zile.

17:21 Alte șapte nave care transportau produse agricole au părăsit porturile ucrainene duminică, au anunțat autoritățile, urcând 218 numărul total al navelor de când un coridor intermediat de ONU prin Marea Neagră a fost deschis în august. Ucraina nu a putut să exporte pe această rută din cauza lipsei unor acorduri de siguranță

16:52„500 de locuitori ai regiunii Zaporojie au fost chestionați în prima zi a votării referendumului, pe 23 septembrie 2022. Dintre cei care au participat la referendum și au răspuns la întrebare, 93% au susținut aderarea regiunii Zaporojie la Federația Rusă, în timp ce 7% au susținut ca aceasta să rămână ucraineană”, scrie agenția TASS

Rusia închide granițele pentru bărbații cu vârste de mobilizare

16:40Autoritățile ruse au promis că vor revizui erorile în procesul de mobilizare, după ce persoanelor în vârstă și bolnave li s-a ordonat din greșeală să se prezinte la încorporare. În regiunea de sud-vest a Volgogradului, un fost-militar cu diabet zaharat de 63 de ani a fost trimis într-o tabără de antrenament, în ciuda problemelor de sănătate și cerebrale precare. Guvernatorul regiunii Vladimir, Vladimir Avdeev, a declarat sâmbătă că „oricine este mobilizat din greșeală se va întoarce acasă”.

15:58 În Daghestan, una dintre cele mai sărace zone din Federația Rusă, au avut loc manifestații contra mobilizării, forțele de ordine trăgând în aer pentru a încerca să liniștească protestatarii.

15:41 Autoritățile ruse vor închide granițele pentru bărbații cu vârste de mobilizare, au declarat pentru publicația independentă Meduza două surse apropiate de Vladimir Putin.

15:05 Pe rețelele de socializare au apărut noi imagini ce sugerează că bețiile crunte sunt un fenomen larg răspândit în rândul bărbaților ruși care sunt mobilizați pentru a fi trimiși să lupte în Ucraina.

14:38 Ministerul rus al Apărării susține că forțele ucrainene au continuat atacurile în jurul centralei nucleare din Zaporojie, inclusiv prin lansarea a opt „drone kamikaze” asupra acesteia.

Forțele rusești au doborât toate dronele în afara teritoriului centralei nucleare, a susținut Ministerul Apărării. (Reuters)

14:30Mazda Motor Corp discută cu societatea sa mixtă din Rusia încheierea producţiei de maşini în această ţară, după ce invadarea Ucrainei a provocat perturbări în lanţurile de aprovizionare

Ucrainenii, acuzați de ruși că au lovit un hotel din Herson

13:08 Autoritățile pro-ruse din orașul ucrainean ocupat Herson au acuzat forțele Kievului că au ucis două persoane într-un atac cu rachete asupra hotelului Play de Ribas, duminică, în jurul orei 5.30 dimineața.

Oficialul de ocupație Kirill Stremousov a declarat că Oleksiy Jouravko, un fost deputat ucrainean pro-rus, se numără printre cei morți.

În momentul în care racheta a lovit se aflau în hotel și jurnaliști din presa rusă, potrivit sursei citate. (The Guardian)

12:49 Afirmația armatei ucrainene că a doborât sâmbătă patru avioane și un elicopter ale forțelor rusești este susținută de mai multe clipuri apărute pe rețelele de socializare. Într-unul dintre ele se vede cum se prăbușește un Su-30M, cei doi piloți reușind să se catapulteze:

Șefii parlamentului rus critică sincopele mobilizării militare

12:36Recolta de cereale a Ucrainei în acest an ar putea totaliza doar 54,1 - 55,7 milioane de tone, faţă de nivelul record de 86 milioane de tone.

12:01Toyota Motor a decis să îşi închidă de tot fabrica din Rusia, după ce în martie suspendase producţia şi importurile de vehicule în această ţară.

11:37 Forțele rusești au atacat iar Odesa cu drone kamikaze, probabil tot de fabricație iraniană

Serhii Bratchuk, un purtător de cuvânt al administrației militare din regiunea Odesa, a declarat că sediul administrativ din centrul orașului Odesa a fost lovit de trei ori, duminică dimineață.

O dronă rusă a fost doborâtă de forțele de apărare aeriană. Operațiunea de salvare și de stingere a incendiilor este în curs de desfășurare, potrivit lui Bratchuk. Nu au fost raportate victime. (Kyiv Independent)

11:24Cei mai importanți doi parlamentari ruși au reacționat la problemele mobilizării militare, ordonând liderilor regionali să țină situația sub control și să rezolve rapid „excesele" care au stârnit furia publică.

Pierderi mari pentru armata rusă în ultima zi

11:04 Roger Waters, cofondator al formaţiei Pink Floyd şi-a anulat concertele planificate în Polonia, pe fondul indignării pentru poziţia sa faţă de războiul Rusiei din Ucraina.

11:02 Întrerupem fluxul de știri serioase privind războiul din Ucraina cu o glumă care circulă prin Moscova, potrivit lui Eerik N Kross, parlamentar estonian și fost șef al serviciilor de informații:

„Patriarhul Kirill anunță că toți soldații ruși care mor în războiul din Ucraina vor merge în Rai.

Auzind acest lucru, Raiul a solicitat imediat aderarea la NATO”

10:57Armata ucraineană estimează că trupele de invazie au pierdut în ultima zi 400 de soldați, 13 tancuri, 25 de blindate de luptă și transport de infanterie, 7 piese de artilerie, un lansator multiplu de rachete, un sistem antiaerian, 4 avioane, 10 drone, 4 echipamente speciale și 20 de autocisterne și vehicule:

Kuleba: Declarațiile Kremlinului privin armele nucleare, „absolut inacceptabile”

10:40 Rolul avut în eliberarea unor luptătorilor străini capturați de trupele ruse în Ucraina ar putea ajuta Arabia Saudită să-și reabiliteze reputația internațională, spun analiști citați de Guardian.

Rusia a eliberat miercuri în Arabia Saudită 10 străini pe care i-a capturat în Ucraina, inclusiv cinci britanici.

Arabia Saudită a afirmat că efortul său de mediere a fost condus de prințul moștenitor Mohammed bin Salman, care se străduiește să își refacă reputația după asasinarea în 2018 a jurnalistului Jamal Khashoggi.

09:32 Declarațiile Kremlinului privind posibila utilizare a armelor nucleare sunt „absolut inacceptabile" și Kievul nu va ceda în fața lor, a spus duminică dimineață ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.

„Declarațiile iresponsabile ale lui Putin și Lavrov privind posibila utilizare a armelor nucleare sunt absolut inacceptabile. Ucraina nu va ceda. Facem apel la toate puterile nucleare să vorbească acum și să spună clar Rusiei că astfel de retorici pun lumea în pericol și nu vor fi tolerate", a scris Kuleba pe Twitter.

Rosgvardia, supusă unei presiuni deosebite

09:25Evaluarea de dimineață a ministerului britanic al apărării subliniază situația grea în care se află Rosguardia

  • Aleksandr Khinstein, membru de marcă al Dumei naționale ruse, a cerut miercuri ca mobilizarea parțială a armatei ruse să fie extinsă la Garda Națională Rusă (Rosgvardia).
  • Unitățile Rosgvardia au jucat un rol important atât în luptă, cât și în asigurarea securității zonei de ariergardă în Ucraina și, în prezent, se ocupă de facilitarea „referendumurilor” din zonele ocupate.
  • Această forță este menită să îndeplinească roluri de securitate internă, pentru a asigura continuitatea regimului lui Putin. Ea a fost deosebit de slab pregătită pentru luptele intense pe care le-a cunoscut în Ucraina.
  • Având în vedere nevoia de a reprima disensiunile interne în creștere din Rusia, precum și sarcinile operaționale din Ucraina, este foarte probabil ca Rosgvardia să fie supusă unei presiuni deosebite.
  • Există o posibilitate reală ca mobilizarea să fie folosită pentru a întări unitățile Rosgvardia cu efective suplimentare.

Zelenski se declară șocat de poziția Israelului

09:09 Ce spune Institutul pentru Studiul războiului despre mobilizarea din Rusia: Haos, confuzie și dezorganizare / Directivele date de Șoigu, în contradicție cu ce vrea Putin / Liderul de la Kremlin rotește cadre în loc să schimbe sistemul

08:26 Volodimir Zelenski s-a declarat „şocat" de faptul că Israelul nu a oferit sisteme antirachetă Kievului pentru a ajuta la contracararea atacurilor ruseşti, potrivit unui interviu făcut public sâmbătă.

Zelenski a cerut armele de la scurt timp după începutul războiului, în februarie. El a menţionat sistemul Iron Dome al Israelului, folosit adesea pentru a intercepta rachete trase de militanţii palestinieni în Gaza.

„Nu ştiu ce s-a întâmplat cu Israelul. Sunt sincer, sincer - sunt în stare de şoc, pentru că nu înţeleg de ce nu ne-au putut oferi sprijin antiaerian", a spus el. (Reuters, News.ro)

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Rusia a lansat vineri „referendumuri” care vizează anexarea a patru regiuni ocupate din Ucraina, atrăgând condamnarea Kievului și a națiunilor occidentale care au respins voturile ca fiind o farsă și s-au angajat să nu le recunoască rezultatele.
  • Oficialii ucraineni au declarat că oamenilor li s-a interzis să părăsească unele zone ocupate până la încheierea celor patru zile de vot, că grupuri armate au mers la case pentru a-i forța pe oameni să voteze, iar angajații au fost amenințați cu concedierea dacă nu participă.
  • Rusia susține că „referendumurile” oferă o oportunitate pentru ca oamenii din aceste regiuni să își exprime punctul de vedere, iar Serghei Lavrov a declarat că regiunile vor fi sub „protecția deplină" a Moscovei dacă vor fi anexate. Lavrov a acuzat la ONU și „rusofobia fără precedent” a Occidentului.
  • Duma, camera inferioară a parlamentului rus, ar putea dezbate joi proiecte de lege privind încorporarea în Rusia a părților ocupate de Rusia din Ucraina, a potrivit TASS.
  • Șefa canalului de știri rusesc de stat RT, Margarita Simonyan, și-a exprimat supărarea că ofițerii de înrolare au trimis documentele de chemare la recrutare oamenilor nepotriviți, în timp ce frustrarea privind o mobilizare militară a crescut în întreaga Rusie.
  • Șeful Consiliului pentru Drepturile Omului de la Kremlin, Valery Fadeyev, a anunțat că i-a scris ministrului Apărării, Serghei Șoigu, cu solicitarea de a „rezolva urgent" problemele legate de mobilizare.
  • Într-un alt semn public rar de agitație la vârf în Rusia, Ministerul Apărării a declarat că ministrul adjunct responsabil cu logistica, generalul cu patru stele Dmitri Bulgakov, a fost înlocuit „pentru a fi transferat într-un alt rol".
  • În Rusia au avut loc proteste împotriva mobilizării: sute de reținuți, forțele de securitate au bătut civili. S-a scandat „Putin în tranșee!”
  • E necesar ca UE să dea dovadă de „deschidere faţă de cei care nu vor să fie instrumentalizaţi de Kremlin”, apreciază preşedintele Consiliului European, Charles Michel, făcând apel la primirea celor care fug de mobilizare.
  • China sprijină toate eforturile care conduc la rezolvarea pașnică a „crizei" din Ucraina, a declarat ministrul său de externe în cadrul Adunării Generale a ONU, adăugând că prioritatea urgentă este facilitarea discuțiilor pentru pace.

--------------