Votul în cadrul referendumurilor privind aderarea la Rusia a început vineri în Republicile Populare Donețk și Lugansk, precum și în regiunile Zaporojia și Herson. Procesul va continua până marți, 27 septembrie, scrie agenția Tass.

Regiunea DonbassFoto: Profimedia

Prima zi de vot în aceste zone și la secțiile de votare înființate în Rusia a decurs fără probleme, potrivit Tass, care a rezumat principalele evenimente din prima zi a referendumurilor.

Votarea în Donbass

Prima zi de referendum a Republicilor Populare Donețk și Lugansk a decurs fără probleme, în ciuda bombardamentelor- un bărbat a fost ucis la vest de Donețk, iar în orașul Rubizhnoye din Republica Populară Lugansk oamenii au fost nevoiți să voteze într-un adăpost antibombă. O serie de secții de votare, în special cele din Alchevsk și Severodonețk, s-au închis mai devreme decât se aștepta.

Regiunea Zaporojia și Herson

Potrivit declarațiilor autorităților locale, prima zi de vot a decurs bine în regiunile Zaporojie și Herson. Cu toate acestea, au existat bombardamente- armata ucraineană a bombardat Hersonul dimineața, dar atacul a fost respins de sistemele de apărare aeriană, a declarat Kirill Stremousov, șeful adjunct al Administrației Civile-Militare din regiunea Herson. În plus, Novaya Kakhovka a fost bombardată de mai mult de zece ori în timpul zilei.

Mai multe incidente au fost raportate simultan în regiunea Zaporojia, de la o dronă care a aruncat un dispozitiv exploziv în Melitopol până la sabotori în apropierea orașului Pologi. Nu s-au raportat victime.

Angajații centralei nucleare Zaporojia, al cărei teritoriu este frecvent bombardat, au putut participa, de asemenea, la un referendum - o comisie electorală în afara amplasamentului a fost trimisă la centrală la cererea lor.

Prezența la vot în prima zi

Peste 20% dintre cetățeni au votat în republicile Donbass începând cu ora 20:00 (ora Moscovei). La vot au participat 23,64% dintre cei de pe listele electorale din Republica Populară Donețk și 21,97% dintre cei din Republica Populară Lugansk.

Vineri, au fost 15,31% alegători în regiunea Herson și 20,52% în teritoriile eliberate din regiunea Zaporojia.

Observatori internaționali

Procesul de vot este monitorizat de observatori internaționali, în special cei din Statele Unite și Europa. Potrivit preşedintelui Comisiei Electorale Centrale a Republicii Populare Lugansk, Elena Kravchenko, 50 de observatori din ţările europene şi-au declarat prezenţa în republică.

În Republica Populară Doneţk, 129 de reprezentanţi ai ţărilor străine, în special Venezuela şi Africa de Sud, supraveghează votul, iar aproape 550 de jurnalişti din Marea Britanie, Italia, China, Qatar, Franţa şi alte ţări acoperă procesul de vot.

Reprezentanții Franței și Statelor Unite au sosit în regiunea Herson pentru a supraveghea referendumul, iar observatori din Africa, Europa și America de Sud au sosit la Zaporojia.

Secțiile de votare din Rusia

Un total de 84 de secții de votare au fost deschise în regiunile rusești unde s-au mutat mulți locuitori din Donbass și din alte teritorii, potrivit Comisiei Electorale Centrale a Rusiei.