Președintele Rusiei, Vladimir Putin, ar urma să susțină un "discurs către națiune" în această seară, pentru prima dată de la declanșarea invaziei în Ucraina, în 24 februarie, și există informații privind posibilitatea de a anunța mobilizare generală în Rusia.

Președintele Rusiei Vladimir PutinFoto: Sergei Bobylev / AP / Profimedia

Mai multe publicații, între care The Guardian, scriu că intervenția lui Putin era programată inițial pentru ora 20.00, apoi pentru ora 21.00.

Pravda a scris, citând siteul rusesc de știri RBC, care invocă trei surse apropiate administrației prezidențiale, că este de așteptat ca discursul să fie difuzat înainte de finalul zilei, fără a putea preciza care va fi tema.

Și ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, s-ar putea adresa națiunii, conform surselor citate.

Discursul lui Putin vine și în contextul în care astăzi, în plină contraofensivă ucraineană, autoritățile separatiste din regiunile ocupate Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie au anunțat referendumuri de aderare la Rusia, dinspre Moscova venind imediat reacții pozitive. Cele două așa-zise republici populare din Donbas și Hersonul ocupat au și anunțat perioada de desfășurare a votului - între 23 și 27 septembrie.

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă a reacționat spunând că referendumurile și intenția Moscovei de a mobiliza mai multe forțe în Ucraina reflectă eșecurile militare ale forțelor rusești, care au fost nevoite să se retragă din mai multe regiuni pe care le-au ocupat din februarie.

„Statele Unite nu vor recunoaște niciodată pretențiile Rusiei privind presupusele anexe ale Ucrainei", a spus Jake Sullivan.