Prezenţa Rusiei în Siria a devenit ”mai agresivă” atât în aer, cât şi la sol, de la invazia Rusiei în Ucraina, a declarat, luni, locotenentul general Alex Grynkewich, comandantul Comandamentului Central al Forţelor Aeriene ale Statelor Unite, care supraveghează prezenţa Forţelor Aeriene americane în Orientul Mijlociu, relatează CNN.

Rusia a trimis o baterie de rachete antiaeriene S-300 din Siria catre un port rusesc din apropiere de CrimeeaFoto: AFP / AFP / Profimedia

”Prezenţa Rusiei în Siria a devenit, aş spune, mai agresivă, de la invazia în Ucraina”, a afirmat Grynkewich, la Conferinţa Air, Space & Cyber 2022 a Asociaţiei Forţelor Aeriene şi Spaţiale din Maryland, luni.

Forţele americane văd această ”presiune crescută atât în aer, cât şi la sol, din partea ruşilor”, a adăugat Grynkewich.

El a mai subliniat că situaţia este ”puţin îngrijorătoare” unde există forţe la sol şi avioane ruseşti înarmate care zboară deasupra lor.

”Aviatorii şi apărătorii sunt în contact strâns cu acei ruşi în fiecare zi, îi interceptează, îi escortează şi se asigură că forţele noastre de la sol rămân în siguranţă în Siria şi Irak, în timp ce continuă lupta împotriva ISIS”, a adăugat oficialul american.

Grynkewich a mai spus că această activitate a Moscovei este condusă de ”unele dintre personalităţile leadershipului care se află în Siria în acest moment”.

Potrivit oficialului american, unii dintre ofiţerii ruşi ”au eşuat în Ucraina din toate motivele pe care le-a subliniat generalul Hecker, iar acum sunt în Siria”.

El a argumentat că generalii ruşi prezenţi în Siria încearcă să îşi reclădească reputaţia în cadrul forţelor armate ale Rusiei.

”Nu cred că vor reuşi, dar asta încearcă să facă”, a conchis Grynkewich. (News.ro)