Președintele Vladimir Putin "eșuează în privința tuturor obiectivelor sale strategice militare", a declarat șeful Statului Major al Apărării din Marea Britanie pentru BBC, relatează The Guardian.

Război în Ucraina: Echipament militar rusesc abandonat după contraofensiva ucrainenilor în regiunea HarkovFoto: Handout / AFP / Profimedia

Amiralul Sir Tony Radakin a declarat că este probabil ca conflictul să "dureze mult timp", în ciuda succeselor răsunătoare ale forțelor militare ucrainene înregistrate de la începutul lunii septembrie.

”De la bun început, am spus că președintele Putin a făcut o eroare strategică, iar erorile strategice au consecințe. Iar în acest caz, este un eșec strategic. Putin eșuează în toate obiectivele sale strategice militare, a vrut să subjuge Ucraina, acest lucru nu se va întâmpla”, a spus amiralul Sir Tony Radakin.

Șeful apărării britanice amintește și de eșecul lui Putin de a captura Ucraina în trei zile, un blitzkrieg care a avut un final usturător pentru liderul de la Kremlin.

”A vrut să preia controlul asupra capitalei, am văzut că a fost înfrânt la începutul invaziei. Am văzut că a vrut să slăbească NATO. NATO este acum mult mai puternică și avem Finlanda și Suedia care s-au alăturat. Vrea să rupă alinața internațională. Ei bine, de fapt, aceasta s-a întărit în această perioadă, iar el este sub presiune, problemele sale se înmulțesc”, a mai declarat amiralul.

Șeful Statului Major al Apărării din Marea Britanie a subliniat și faptul că Rusia nu este așa de puternic inzestrată din punct de vedere tehnic și că duce lipsă de trupe pe frontul din Ucraina.

”Întotdeauna a avut o problemă în ceea ce privește dotarea pe care o are. Nu are suficientă trupe. Forțele sale sunt puține pe teren. Și vedem, de asemenea, niște forțe armate ucrainene magnifice, care au fost curajoase, care luptă pentru țara lor și care au acceptat sprijinul internațional pe care îl oferim cu toții”, a conchis amiralul Sir Tony Radakin.

Citește și: