Mexicul va propune la ONU, săptămâna viitoare la New York, înființarea unei "misiuni de menținere a păcii" în Ucraina, a anunțat vineri președintele Andres Manuel Lopez Obrador, potrivit AFP.

Andres Manuel Lopez ObradorFoto: AFP / AFP / Profimedia

"Este vorba de a căuta urgent un acord pentru a pune capăt războiului din Ucraina", a declarat președintele mexican într-un discurs oficial cu ocazia sărbătorilor bancare.

Inițiativa, care va fi prezentată în Adunarea Generală a ONU de ministrul de externe Marcelo Ebrard, propune crearea unui comitet pentru dialog și pace compus, "dacă este acceptat și dacă există voință", din premierul indian Narendra Modi, Papa Francisc și secretarul general al ONU Antonio Guterres, a explicat Lopez Obrador.

"Misiunea de menținere a păcii ar trebui să urmărească imediat încetarea ostilităților în Ucraina și începerea unor discuții directe cu președintele Zelenski al Ucrainei și cu președintele Putin al Rusiei", a continuat López Obrador, criticând acțiunea ONU în acest conflict.

Organizația "rămâne inactivă" și "chinuită de un formalism și de o ineficiență politică care o limitează la un rol pur decorativ", a spus el.

Aproximativ 150 de lideri sunt așteptați la New York săptămâna viitoare pentru Adunarea Generală a ONU.