Rusia l-ar fi înlăturat pe generalul-locotenent Roman Berdnikov de la conducerea Districtului Militar de Vest al armatei, după ce forțele ucrainene au avansat pe frontul de est, scrie Inside Over.

Roman BerdnikovFoto: WillWest News / Profimedia

Știrea (transmisă de presa ucraineană și de serviciile de informații de la Kiev) nu este confirmată oficial din partea Kremlinului sau a serviciilor de informații occidentale. Cu toate acestea, absența unor dezmințiri din partea Moscovei este un semn care îi determină pe mulți observatori să ia ca aproape sigură înlăturarea din funcție.

O schimbare la conducerea operațiunilor din Ucraina ar fi un semnal deosebit de important dintr-un motiv evident: necesitatea de a înlocui un general derivă din cerințele tactice care decurg din înaintarea armatei ucrainene. Și, mai presus de toate, ar fi, de asemenea, o dovadă în plus că liderii militari ruși au mai mult decât o problemă cu gestionarea așa-numitei "operațiuni militare speciale".

De ceva timp, de fapt, Moscova a fost nevoită să schimbe comandanții în câmpul ucrainean. Alegeri dictate în special de două motive:

  • primul este legat de uciderea (sau rănirea) celor mai înalți ofițeri ai armatei, care au fost adesea trimiși pe front tocmai din cauza dificultăților arătate de trupe în timpul invaziei;
  • a doua motivație este legată, în schimb, de evoluția frontului, cu un război care pare mult mai complex și mai dificil pentru ruși decât credea conducerea politică, dar și cea militară.

În acest al doilea set de motivații s-ar încadra înlăturarea lui Roman Borisovici Berdnikov, un general-locotenent din noua generație, absolvent al școlii militare Suvorov din Kiev în ultimele etape ale Uniunii Sovietice și apoi al Comandamentului Militar Superior de la Moscova.

Numele său a început să circule în afara circuitelor mai restrânse ale apărării rusești în octombrie 2021, când a fost numit comandant al forțelor din Siria, chiar acolo unde fusese decorat pentru vitejie cu un an înainte.

Apoi tranziția delicată în Ucraina, unde forțele armate ale Moscovei au început să trimită ofițeri de rang înalt într-o rotație tulburătoare care a arătat tuturor defectele sistemului rusesc, încă puternic ancorat în dictatul birocrației sovietice și al strategiilor sale militare.

În august a fost numit la conducerea Districtului de Vest pentru a-l înlocui pe generalul Andrei Șișevoi, el însuși pus acolo cu trei săptămâni mai devreme pentru a-i lua locul lui Alexander Juravliov.

Șișevoi, potrivit unor informații neconfirmate, a fost capturat și se află acum în mâinile ucrainenilor. Iar acum, după 16 zile, ar putea fi rândul lui Berdnikov în acest vals al districtului militar de vest.

Dacă campania de invazie lansată de Kremlin nu pare, în acest moment, să sufere o adevărată bulversare, lucru confirmat și de mai mulți experți care avertizează împotriva unui exces de entuziasm față de contraofensiva ucraineană, este clar că imaginea care se desprinde din această continuă rotație a comandanților de vârf nu este un semnal care să le inducă rușilor optimismul.

Referințe: