Doi dintre cei mai cunoscuţi oponenţi ruşi ai regimului de la Kremlin, fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski şi fostul campion de şah Garri Kasparov, au avertizat joi Uniunea Europeană în legătură cu o interdicţie generală de intrare în statele UE pentru cetăţenii ruşi, scrie DPA.

Garry KasparovFoto: CARLOS COSTA / AFP / Profimedia

Oprirea totală a emiterii de vize turistice le-ar închide uşa şi ruşilor care nu sprijină războiul din Ucraina, au spus cei doi opozanţi din exil într-o conferinţă de presă la Vilnius, capitala Lituaniei, scrie Agerpres, citând DPA.

Hodorkovski a spus că o astfel de măsură va determina, de asemenea, şi direcţia Rusiei după ce se va încheia conducerea lui Vladimir Putin.

  • "Acest lucru va depinde în mare măsură de ce exemplu va vedea generaţia tânără de ruşi. Pentru ca acest exemplu să fie european, trebuie să lucrăm cu această generaţie tânără.
  • Trebuie să rămânem în contact cu aceşti ruşi. Nu putem să îi împingem la o parte, pentru că tot ce se va întâmpla mâine pe continentul nostru european comun depinde de ei", a spus fostul oligarh, care a ieşit din graţiile Kremlinului.

UE a decis miercuri să suspende un acord de facilitare a vizelor cu Moscova, ca parte a sancţiunilor adoptate în urma războiului declanşat de Rusia în Ucraina. Decizia face ca procesul de vize pentru UE să fie mai complicat, mai scump şi mai birocratic şi va creşte timpul de aşteptare pentru aprobare, însă nu reprezintă o interdicţie completă.

Măsura vine după săptămâni de presiuni din partea ţărilor din UE de la graniţa cu Rusia de a opri intrarea cetăţenilor ruşi în blocul comunitar cu vize Schengen emise de unele state membre ale UE.

Kremlinul a calificat drept „ridicolă” decizia Uniunii Europene de restricționare a vizelor pentru ruși

Kremlinul a calificat drept „ridicolă” decizia Uniunii Europene de a suspenda în totalitate acordul de facilitare a vizelor pentru cetățenii ruși, potrivit Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că Rusia studiază opțiunile pentru a răspunde acestei decizii.

  • „Este rău pentru ruși deoarece va dura mai mult și va fi mai dificil de obținut o viză. Este o altă decizie ridicolă dintr-o serie continuă de absurdități”, a afirmat Peskov.

El a mai spus că decizia UE va „îngreuna situația și pentru europeni”, arătând că Moscova va răspunde într-un mod care „se potrivește cel mai bine intereselor sale”.