Marinarilor comerciali li se va permite să părăsească Ucraina dacă primesc aprobare din partea administrației militare locale, a anunțat sâmbătă prim-ministrul ucrainean, o decizie care ar putea ușura procesul de expediere a cerealelor din porturile ţării, scrie Reuters.

Nava Brave Commander, încărcată cu cereale în portul Pivdenni din UcrainaFoto: Oleksandr GIMANOV / AFP / Profimedia

Premierul ucrainean Denis Şmihal a precizat că măsura a fost aprobată în guvern sâmbătă. Aceasta îi vizează pe membrii de sex masculin ai echipajelor vaselor comerciale ce navighează pe mare şi fluvii, precum şi pe studenţii la marină care trebuie să facă practică la bordul navelor, a precizat el.

Decizia e menită să atenueze deficitul de marinari capabili și dispuși să să completeze echipajele navelor care vin şi ies din Ucraina pentru a exporta cereale, printr-un coridor maritim stabilit în urma unei medieri internaţionale.

Bărbaţilor ucraineni cu vârste între 18 şi 60 de ani li s-a interzis în mare parte să părăsească Ucraina, în condiţiile legii marţiale instituite în timp ce ţara luptă împotriva invaziei ruse. În schimb, femeile de toate vârstele au fost libere să plece pe tot parcursul războiului.

___