Opozantul rus Evgheni Roizman, fost primar al orașului Ekaterinburg care a fost acuzat de dicreditarea armatei ruse, a scăpat de arest la domiciliu, iar în schimb i se va interzice să participe la evenimente publice sau să folosească internetul timp cinci săptămâni, informează Interfax, potrivit Reuters.

Evgheni RoizmanFoto: Captura video

Roizman, un susținător deschis al criticului Alexei Navalnîi și critic al campaniei militare a Rusiei în Ucraina, i s-a interzis să comunice cu cineva fără permisiune până la 29 septembrie, cu excepția avocatului și rudelor sale.

Instanța a respins cererea procurorilor de a-l plasa în arest la domiciliu și a dispus eliberarea acestuia din detenție.

Roizman neagă toate acuzațiile.

Potrivit imaginilor apărute pe rețelele de socializare, Roizman a spus în fața tribunalului că Libertatea este cea mai mare valoare a unei persoane”.

Oamenii au scandat pe holurile instanței „Libertate”.

Miercuri, presa rusă a publicat videoclipuri în care Roizman, fostul primar al orașului Ekaterinburg din Urali, este luat de mascați de acasă. El a declarat reporterilor, în timp ce era ridicat de mascați, că este investigat pentru că a folosit cuvintele „război” și „invazie” pentru a descrie acțiunile Rusiei în Ucraina.

Rusia spune că desfășoară o „operație militară specială” în Ucraina, iar infracțiunea de discreditare a armatei, nou introdusă după invazia sa din 24 februarie a Ucrainei, are o pedeapsă cu închisoarea de până la cinci ani.

Agenția de presă de stat TASS a raportat că anchetatorii au spus că acest caz bazează pe un videoclip pe care Roizman l-a încărcat pe YouTube.

Roizman, o figură populară atât la Ekaterinburg, cât și la nivel național, a fost ales primar al celui de-al patrulea oraș ca mărime al Rusiei în 2013, pe fondul unui val de proteste împotriva deciziei lui Vladimir Putin de a candida pentru al treilea mandat la președinție. Roizman a demisionat în 2018, după ce parlamentarii locali au votat pentru desființarea mandatului său, în ceea ce Roizman a descris drept o mișcare motivată politic împotriva lui.