Soldații ucraineni sunt instruiți într-un centru virtual de instruire pentru a pilota aeronave americane de atac A-10 Thunderbolt II, deși SUA încă nu au luat decizia de a furniza astfel de avioane Ucrainei, dar în speranța că acestea vor fi furnizate la un moment dat Kievului, potrivit The Time, scrie Ukrainska Pravda.

soldati ucraineni instruiti virtual sa piloteze avioane A-10 Thunderbolt IIFoto: Captura video

Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei consideră o prioritate obținerea de luptători multifuncționali.

Potrivit materialului Time, la sfârșitul lunii iulie, jurnalistului Simon Shuster i s-a arătat un „centru secret” creat pentru a pregăti piloții ucraineni să piloteze avioanele de atac A-10.

Ideea creării centrului i-a aparținut fostului șef al Administrației Regionale de Stat Kiev, Oleksandr Gorgan.

Într-un interviu acordat unei publicații americane, ministrul adjunct al Apărării Oleksandr Polișciuk a menționat că, de obicei, țările nu încep pregătirea piloților în stadiul în care nu există încă avioane, dar Ucraina nu are timp să aștepte.

Potrivit Time, jurnalistului i s-a arătat „centrul secret” din interior, dar până să ajungă acolo a fost legat la ochi.

Potrivit reporterului, camera este echipată cu simulatoare de zbor sofisticate. Pentru antrenament sunt furnizate o cască de realitate virtuală și un software.

După cum reiese din materialul publicației, nu există certitudine cu privire la furnizarea de avioane de atac A-10 nici în Ucraina, nici în Statele Unite.

A-10 Thunderbolt II, de fabricație americană este o relicvă din Războiul Rece, concepută special pentru a distruge tancurile rusești, dar este vulnerabil în spațiul aerian contestat, așa cum se întâmplă în prezent pe teritoriul necontrolat de guvernul ucrainean.