​Rusia a acuzat un sabotaj în cazul exploziilor de la una dintre bazele sale militare din Crimeea, Kievul lăsând să se înțeleagă că este responsabil pentru atacuri, în timp ce oficialii ucraineni au spus că strategia lor este de a distruge liniile de aprovizionare ale trupelor de invazie.

Soldați ucraineniFoto: Oleksandr GIMANOV / AFP / Profimedia

Cele mai importante informații de miercuri, ziua 175 a războiului din Ucraina:

07:25Noul material LIVE, cu informațiile de joi, a fost deschis aici (articolul de față nu va mai fi actualizat)

00:15 Rusia a început lucrările la „Okulus”, un sistem de depistare automată a informațiilor interzise de pe internet

Atac cu rachetă asupra orașului Harkov, numeroase victime

23:56Orașul Harkov, bombardat de ruși - cel puțin șase morți și 16 răniți. Zelenski denunță un „atac josnic și cinic”

22:53zw9s, rrnsne2Nr și nzjdMFpV l-au criticat „dur” pe Volodimir Zelenski

Presa rusă a ajuns să relateze constant despre modul în care presupușii rezidenți din diferite țări ale UE critică politicienii europeni și autoritățile ucrainene, pe baza comentariilor anonime lăsate pe site-urile mass-media străine.

22:40 Ucrainenii au perfecționat metoda „momeala” de lovire a tancurilor rusești

22:05 Ucraina anunţă distrugerea unei baze militare ruseşti în regiunea Herson

21:45Serghei Lavrov a cerut o viză pentru SUA: „Mulți ar dori să îl vadă”

21:30 De ce nu a vrut Ucraina să creadă avertismentele despre iminența unei invazii rusești? Noi informații despre suspiciunile lui Zelenski și temerile americanilor

21:09Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a ajuns în orașul Liov din vestul Ucrainei. El urmează să poarte joi discuții cu președintele ucrainean și cu cel turc.

Potrivit The Guardian, Guterres se va întâlni cu Volodimir Zelenski și Recep Tayyip Erdogan pentru a evalua acordul privind exportul de cereale ucrainene, acord convenit luna trecută de ONU, Ucraina, Turcia și Rusia.

Cei trei vor discuta de asemenea despre „necesitatea unei soluții politice la acest conflict”, precum și despre situația de la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul Rusiei, a precizat anterior un purtător de cuvânt al ONU.

20:48Miniştrii de externe din Lituania şi Danemarca au cerut miercuri adoptarea unei poziţii la nivelul UE privind interdicţia vizelor turistice pentru cetăţenii ruşi, scrie Agerpres, citând DPA.

Finlanda şi Estonia au cerut un plan la nivelul UE, dar cancelarul Olaf Scholz şi Comisia Europeană sunt până în prezent împotriva propunerii.

"În mod ideal, ar trebui să fie o decizie la nivel european care pur şi simplu ar anula valabilitatea acestor vize şi toată lumea ar renunţa să le mai emită", a declarat miercuri ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis, a cărui ţară se învecinează cu exclava rusă Kaliningrad.

Lituania a suspendat deja în mare parte emiterea de vize şi permise de şedere pentru cetăţenii ruşi drept reacţie la invazia Ucrainei, la fel ca şi celelalte state baltice, Estonia şi Letonia. La rândul ei, Finlanda a înăsprit regulile privind emiterea de vize.

20:38 Ucraina trebuie să se pregătească pentru "toate scenariile" referitoare la centrala nucleară din Zaporojie, ocupată de trupele ruse şi vizată de bombardamente repetate, a avertizat miercuri ministrul ucrainean de interne Denis Monastârski, citat de AFP.

19:45Ucraina susține că nu a pierdut niciunul din lansatoarele de rachete HIMARS primite de la americani

NATO cere o inspecție urgentă la centrala nucleară de la Zaporojie

19:42VIDEO Momente comice la forumul armatei ruse: Blindatele moderne nu-și lovesc ținta nici la demonstrații, „dezastru” pentru sudanezii invitați

19:05Seria de explozii care a zguduit bazele militare ale rușilor din Crimeea, anexată de Rusia în 2014, a fost plănuită de Ucraina, arată un raport al guvernului de la Kiev distribuit intern și care a fost consultat de CNN prin intermediul unui oficial ucrainean.

19:22NATO cere o „inspecție urgentă” a AIEA la centrala nucleară Zaporojie. „Ocuparea centralei de către crește riscurile unui incident nuclear”

19:02FOTO Ucraina a primit lansatoare antitanc de la un aliat neașteptat

18:40Atacul rusesc, de miercuri dimineață, cu rachete de croazieră asupra regiunii Odesa: cel puţin patru răniţi

17:21Cel puțin 12 ocupanți ruși au fost uciși într-un atac asupra unei baze din orașul ocupat Nova Kakhovka, potrivit armatei ucrainene, potrivit The Guardian.

Imaginile postate pe Telegram de către Serviciul de stat al Gărzii de Frontieră au arătat numeroase camioane incendiate, clădiri prăbușite și dărâmături.

"Baza ocupanților a fost distrusă în Nova Kakhovka", se arată în postare.

Rusia s-a lăudat cu o dronă Bayraktar falsă spunând că a capturat-o în Ucraina

17:17 FOTO Rusia le-a prezentat aliaților săi o dronă Bayraktar TB2 falsă, afirmând că a fost „capturată” de la ucraineni

16:25Ce așteaptă ucrainenii pentru a declanșa o ofensivă pe scară largă? Explicațiile unui general

15:54 Rusia estimează că prețul mediu al gazului de export se va mai mult decât dubla în acest an, până la 730 de dolari pe 1.000 de metri cubi, înainte de a scădea treptat până la sfârșitul anului 2025, pe măsură ce exporturile de gaze prin conducte vor scădea, se arată într-o prognoză a Ministerului Economiei consultată de Reuters.

Ministerul rus al Economiei prevede că exporturile de gaze prin gazoducte ale Gazprom vor scădea la 170,4 miliarde de metri cubi (mld. mc) în acest an, față de prognoza sa publicată în luna mai, de 185 mld. mc și față de 205,6 mld. mc exportați - în 2021.

Prețul mediu al gazelor naturale practicat de Gazprom este prognozat la 730 de dolari pe 1.000 de metri cubi (cmc) în 2022, mai mult decât dublu față de 304,6 dolari pe 1.000 cmc obținut anul trecut.

15:40Flota rusă a Mării Negre din Crimeea, anexată de Rusia în 2014, l-a numit pe Viktor Sokolov în funcția de comandant, potrivit unor surse citate de agenția rusă de presă RIA Novosti, preluată de Reuters.

Numirea are loc după exploziile de la bazele militare rusești din Crimeea din ultima săptămână.

Serviciile secrete din Rusia au anihilat „o celulă teroristă” în Crimeea

15:27Autoritățile ruse au transmis că au anihilat „o celulă teroristă” din Crimeea.

Anunțul vine în condițiile în care în peninsula ocupată de ruși au avut loc în ultimele zile mai multe explozii, cel puțin una dintre ele fiind pusă de Moscova pe seama unor „sabotori”, însă presa de stat nu face nicio legătură în evenimentele recente și „teroriști”.

15:21Ucraina se așteaptă ca cinci nave să sosească miercuri în portul său Ciornomorsk de la Marea Neagră pentru a încărca peste 70.000 de tone de produse agricole, cel mai mare convoi de până acum în cadrul unui acord de export de cereale mediat de ONU și Turcia, transmite Reuters.

14:58 Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podolyak a spus că Podul Kerci este o structură ilegală ce nu a primit autorizație de construcție de la autoritățile ucrainene.

„Afectează ecologia peninsulei Crimeea și, de aceea, trebuie distrus. Nu este important cum - voluntar sau nu”, a scris Podolyak pe Twitter.

13:55 Rusia încearcă să recruteze mercenari din Asia Centrală, afirmă serviciile secrete ucrainene, citate de Kyiv Independent

Moscova desfășoară o campanie de recrutare care vizează cetățeni din Uzbekistan, Tadjikistan și Kârgâzstan, potrivit serviciilor de informații militare din Ucraina.

Acestea au spus, de asemenea, că nemulțumirea este în creștere în Cecenia, deoarece localnicii sunt forțați să se alăture trupelor rusești din Ucraina sub amenințarea urmăririi penale și a torturii.

13:50China trimite trupe în Rusia pentru un exercițiu militar comun care „nu are legătură cu situația internațională”.

Rușii au împânzit granița Belarusului cu Ucraina cu sisteme antiaeriene

12:40 Rusia a înregistrat o scădere de 38% a importurilor de smartphone-uri în prima jumătate a acestui an, pe fondul ieșirii marilor branduri.

Scăderea a fost deosebit de pronunțată în cazul smartphone-urilor mai ieftine, cu o scădere de 56% a livrărilor de dispozitive cu o valoare sub 10.000 de ruble (160 de dolari).

Firma rusă de înaltă tehnologie GS Group a legat scăderea importurilor de faptul că producătorul Samsung a părăsit piața rusă, precum și de faptul că mărcile chinezești Xiaomi și Realmi au redus livrările. (Kommersant, The Moscow Times)

12:28 Anton Gerashchenko, un consilier important din ministeruld e interne de la Kiev, afirmă că rușii au postat un număr mare de sisteme antiaeriene în Belarus, lângă granița cu Ucraina

12:20O nouă explozie a avut loc, miercuri dimineaţă, la Melitopol, oraş ucrainean ocupat de ruși, potrivit primarului Ivan Fedorov, transmite agenția ucraineană de presă RBC. Acesta a precizat că o explozie puternică s-a produs lângă un sediu al ruşilor din centrul Melitopolului.

"Acolo se află unul dintre birourile comandamentului ocupanţilor", a scris Fedorov pe canalu său de Teelegram. Alte două explozii s-au produs marți la Melitopol, iar potrivit primarului, în spatele acestoa s-ar afla partizanii locali care susţin Ucraina.

Zelenski i-a îndemnat pe ucraineni să stea departe de bazele militare rusești

11:30La o zi după invazie, Igor a spus că apără Ucraina cu arma în mână, apoi ceva bizar s-a întâmplat. Un detaliu scăpat de propaganda rusă a scos la iveală adevărul

11:28La o zi după o serie de explozii în peninsula anexată de Rusia în 2014, senatorul pro-rus din Consiliului Federației din Crimeea Serghei Tsekov a declarat miercuri că este foarte posibil ca Ucraina să încerce să atace podul Kerci pentru „a ridica moralul armatei”, însă construcția care face legătură între Rusia și peninsula Crimeea este foarte bine apărată și „practic este imposibil să fie afectată”, transmite agenția rusă de știri TASS.

11:19 Rușii se grăbesc să încerce să obțină vize europene, în timp ce unele țări impun restricții de călătorie și cresc temerile că Uniunea Europeană ar putea interzice accesul turiștilor ruși în blocul comunitar, ca răspuns la invazia Moscovei în Ucraina.

Numărul de cereri de vize Schengen - care permit accesul în majoritatea țărilor UE - depuse de ruși a crescut rapid în ultimele săptămâni, potrivit agențiilor de turism contactate de The Moscow Times.

„Nu cred că UE va înceta să mai elibereze toate vizele pentru ruși. Cu toate acestea, mă voi simți mai confortabil cu o viză Schengen, chiar dacă nu merg nicăieri în acest moment", a declarat un rezident din Moscova care a solicitat o viză UE după începerea discuțiilor privind interdicția.

10:50 Zelenski i-a îndemnat pe ucraineni să stea departe de bazele militare rusești și de depozitele de muniții, după o serie de explozii pe care Rusia le-a pus pe seama „sabotajului".

În discursul său de marți noapte, Zelenski a declarat că exploziile ar putea avea mai multe cauze, inclusiv incompetența.

„Dar toate înseamnă același lucru, distrugerea logisticii ocupanților - muniția lor, echipamentele militare și de altă natură, precum și posturile de comandă - salvează viețile poporului nostru", spus liderul ucrainean. (Al Jazeera)

10:06 Potrivit armatei ucrainene, trupele de invazie au pierdut în ultima zi 200 de soldați, 6 tancuri, 10 transportoare blindate, 4 sisteme de artilerie, 2 drone, un echipament special și 5 vehicule și cisterne:

Comandanții ruși, probabil îngrijorați de ce se întâmplă în Crimeea

10:04Primarul din Liov, Andri Sadovi, i-a avertizat pe locuitorii orașului să se pregătească pentru o iarnă grea, scrie The Guardian.

„Este probabil să avem o iarnă grea. Este logic - nu poate exista nimic simplu într-o țară care luptă pentru independența sa. Trebuie să fim pregătiți pentru orice", afirmă primarul din Liov, într-un mesaj postat pe rețelele sociale.

El mai spune că autoritățile orașului au lucrat la un plan de acțiune pentru orice situații de urgență „care pot apărea ca urmare a unui atac inamic”.

09:51 Evaluarea de dimineață a ministerului britanic al apărării:

  • La 16 august 2022, atât oficialii ruși, cât și cei ucraineni au recunoscut că un depozit de muniții a explodat în apropiere de Dzhankoi, în nordul Crimeei, unde o cale ferată și o sub-stație electrică din apropiere au fost, de asemenea, probabil avariate. De asemenea, presa rusă a raportat că se ridica fum din apropierea bazei aeriene Gvardeyskoye din centrul Crimeei.
  • Dzhankoi și Gvardeyskoye găzduiesc două dintre cele mai importante aerodromuri militare rusești din Crimeea. Dzhankoi este, de asemenea, un nod rutier și feroviar cheie care joacă un rol important în aprovizionarea operațiunilor Rusiei în sudul Ucrainei.
  • Cauza acestor incidente și amploarea pagubelor nu sunt încă clare, dar este foarte probabil ca comandanții ruși să fie din ce în ce mai îngrijorați de aparenta deteriorare a a securității în întreaga Crimeea, care funcționează ca zonă de ariergardă pentru forțele de ocupație.

Rușii au lovit mai multe regiuni cu rachete peste noapte

09:24 Ministrul ucrainean al apărării ironizează pe Twitter armata rusă după exploziile din Crimeea ocupată:

„Potrivit informațiilor din interior, un incendiu provocat de mucuri de țigară pe teritoriul Crimeei a avut loc în apropierea unui club de bowling. Lucky Strike!” (joc de cuvinte cu numele unei mărci de țigări ce se traduce prin 'lovitură norocoasă`).

09:08 Forțele ruse au atacat mai multe localități din diferite regiuni ucrainene în noaptea de marți spre miercuri:

Potrivit primarului din Nikolaev , Oleksandr Sienkevych, forțele rusești au tras două rachete asupra Universității Naționale Petro Mohyla de la Marea Neagră. Deși nu au fost raportate victime, clădirea a fost avariată.

Forțele rusești au ucis 2 persoane și au rănit 7 în regiunea Donețk la 16 august. Guvernatorul regiunii, Pavlo Kyrylenko, a spus că forțele ruse au ucis două persoane în comunitățile Avdiivka și Zaitseve.

Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko, a declarat că forțele ruse au bombardat districtele Nikopolskyi și Kryvorizkyi din regiune azi-noapte. Mai multe case, o conductă de gaz și sediul unei afaceri locale au fost avariate.

08:58 Forțele rusești au tras cu rachete asupra regiunii Odesa, a spus un oficial ucrainean citat de Kyiv Independent.

Serhiy Bratchuk, un purtător de cuvânt al administrației Oblastului Odesa, a afirmat că forțele ruse au lansat mai multe rachete asupra regiunii. Atacul a rănit trei persoane și a distrus un centru de recreere și mai multe clădiri.

Atacurile din Crimeea, parte a unei contraofensive ucrainene coerente - ISW

08:12 Institutul pentru Studiul Războiului: Atacurile din Crimeea, parte a contraofensivei ucrainene pentru recâștigarea controlului asupra malului vestic al Niprului / Perturbări grave ale logisticii rusești / Cum minte Vladimir Putin prin omisiune

07:32 Mai puțin de jumătate din instituțiile de învățământ din Ucraina sunt pregătite să reia cursurile.

Ministerul Educației și Științei a efectuat inspecții la aproximativ 80% din instituțiile de învățământ ucrainene, constatând că doar 41% dintre acestea au adăposturi și sunt pregătite pentru cursuri cu prezență fizică. (Kyiv Independent)

07:04Prima navă umanitară închiriată de ONU pentru a transporta cereale ucrainene a părăsit marţi portul Pivdennyi, sudul Ucrainei, cu aproximativ 23.000 de tone pentru Africa.

06:37 Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul indian Narendra Modi au convenit marţi să „lucreze împreună pentru încetarea conflictului" în Ucraina.

01:17 Cancelarul Olaf Scholz este în Norvegia şi în Canada în această săptămână pentru a explora alternative la gazul rusesc. Speranţele sale se îndreaptă şi spre relansarea unui proiect de gazoduct între Spania şi Franţa şi spre gazul din Mediterana de est.

Scurtă recapitulare, miercuri dimineață, a evenimentelor recente:

  • Rusia a dat vina pe sabotori pentru orchestrarea unei serii de explozii la un depozit de muniții din Crimeea, o recunoaștere rară a faptului că grupurile armate loiale Ucrainei deteriorează logistica militară și liniile de aprovizionare pe teritoriul pe care îl controlează trupele lui Vladimir Putin.
  • Coloane de fum negru au fost văzute marți la o bază aeriană militară rusă din apropierea așezării Hvardiiske, în centrul Crimeei. Mykhailo Podolyak, un consilier cheie al lui Volodimir Zelenski, a spus că ar putea avea loc mai multe atacuri în „următoarele două sau trei luni”, similare cu loviturile misterioase de marți asupra unui nod feroviar și a unei baze aeriene din Crimeea.
  • Secretarul general al ONU, Guterres, se va întâlni joi cu președintele ucrainean Zelenski la Lviv, în vestul Ucrainei, și va discuta despre situația de la centrala nucleară Zaporojie, precum și despre găsirea unei soluții politice la conflict.
  • Finlanda va reduce numărul de vize eliberate rușilor la 10% din numărul actual începând cu 1 septembrie și, împreună cu statele baltice, va propune Uniunii Europene să întrerupă un acord cu Rusia care facilitează călătoriile rușilor în UE.
  • Economia Rusiei se va contracta mai puțin decât se aștepta, iar inflația nu va fi atât de mare precum se preconiza în urmă cu trei luni, arată previziunile Ministerului Economiei consultate de Reuters, ceea ce sugerează că face față sancțiunilor mai bine decât se temea inițial.
  • Compania de stat ucraineană de energie nucleară Energoatom a spus că hackeri din Rusia au efectuat un atac de trei ore asupra site-ului său, dar nu au provocat probleme semnificative.
  • Guterres intenționează să se întâlnească cu președintele turc Erdogan, a declarat un purtător de cuvânt, iar vineri va vizita Odesa, la Marea Neagră, unde exporturile de cereale au fost reluate.
  • Ucraina poate exporta 3 milioane de tone de cereale din porturile sale în septembrie și ar putea în viitor să poată exporta lunar 4 milioane de tone din acestea, a declarat un oficial guvernamental.
  • Gazprom a anunțat marți că prețul gazelor naturale în Europa ar putea crește cu 60% până la peste 4.000 de dolari pentru 1.000 de metri cubi în această iarnă.

------------