Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Europa, iar șeful ONU a propus o zonă demilitarizată la Zaporojie, în sudul Ucrainei, pe fondul temerilor legate de o catastrofă.

Război în Ucraina: Civili neidentificați, înmormântați într-un cimitir din Bucha, regiunea KievFoto: Sergei Supinsky / AFP / Profimedia Images

Cele mai importante informații de vineri, ziua 170 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

08:20Noul material LIVE, cu evenimentele de sâmbătă, a fost deschis aici (articolul de față nu va mai fi actualizat)

Scurtă rcapitulare a celor mai importante știri ale zilei:

  • Ce știm despre cea mai mare centrală nucleară din Europa și care este cel mai mare risc pentru reactoarele de la Zaporojie
  • Dmitri Medvedev amenință Europa: „Să nu uităm că și UE are centrale nucleare. Iar accidentele se pot întâmpla și acolo”
  • Oficialii ucraineni spun că se așteaptă ca rușii să înceapă procesele pentru prizonierii de război ucraineni la sfârșitul acestei luni,
  • Lituania cere aliaților să înlocuiască armele pe care le transferă Ucrainei
  • Ministerul rus al Apărării a susținut vineri că a distrus un sistem radar AN/MPQ-64 fabricat în SUA în regiunea ucraineană Donețk.
  • Un oficial local pro-rus din Ucraina ocupată a sugerat că centrala nucleară din Zaporojie ar putea fi „pusă la naftalină", fără a preciza ce înseamnă exact asta

01:20Ministru: Prima navă de marfă cu destinația finală Africa sosește în Ucraina.

Nava cargo Brave Commander a acostat în portul maritim Pivdenni din Ucraina la 12 august, a anunțat pe Twitter ministrul infrastructurii Oleksandr Kubrakov.

Nava va transporta cereale ucrainene către Etiopia prin intermediul coridorului de cereale din Marea Neagră negociat de ONU și Turcia. Portul Pivdenyi, cel mai mare și mai profitabil port din Ucraina, și-a reluat operațiunile în această săptămână, scrie Kyiv Independent.

00:18S&P plasează Ucraina la o treaptă distanță de incapacitate de plată

S&P a retrogradat vineri ratingul de credit al Ucrainei la "SD", sau default "selectiv", ultima treaptă înainte de intrarea în incapacitate de plată, din cauza moratoriului asupra datoriei sale externe obținut miercuri, potrivit AFP.

23:42 Pentagonul "ignoră" originea exploziilor de la baza rusă din Crimeea: Nu le-am dat rachete tactice ATACMS

Pentagonul a declarat vineri că nu are informații despre cauza exploziilor recente de la o bază militară rusă din Crimeea, subliniind totodată că Statele Unite nu au livrat arme Kievului pentru a efectua un astfel de atac, potrivit AFP.

23:25 UE va lua în discuție, luna aceasta, interzicerea vizelor pentru toţi cetăţenii ruşi

Uniunea Europeană va discuta la sfârşitul lunii august interzicerea vizelor pentru toţi cetăţenii ruşi, a declarat vineri ministrul ceh de externe Jan Lipavsky, a cărui ţară deţine semestrul acesta preşedinţia Consiliului UE.

PIB-ul Rusiei a scăzut cu 4% în trimestrul al doilea

22:25Doi morți în atacul rusesc asupra orașului Kramatorsk, în estul țării (guvernator)

Cel puțin două persoane au fost ucise și 13 au fost rănite vineri într-un bombardament rusesc asupra orașului Kramatorsk, ultimul oraș important aflat încă sub control ucrainean în regiunea Donețk din estul Ucrainei, a declarat guvernatorul, citat de AFP.

22:10 Forțele rusești au un succes parțial în direcția Bahmut

Potrivit Statului Major General al Ucrainei, Rusia continuă să desfășoare o ofensivă în apropierea localităților Spirne, Ivano-Dariivka, Vimka, Yakovlivka, Kodema, Verșina și Zaitseve. Au suferit pierderi și au plecat haotic, dar luptele continuă în unele zone, potrivit Kyiv Independent.

21:30PIB-ul Rusiei a scăzut cu 4% în trimestrul al doilea, sub apăsarea sancțiunilor Occidentului (estimare oficială)

Produsul intern brut (PIB) al Rusiei s-a contractat cu 4% în al doilea trimestru față de aceeași perioadă din 2021, potrivit unei estimări statistice oficiale publicate vineri, ceea ce arată impactul sancțiunilor economice împotriva Moscovei, scrie AFP.

21:00Rusia intensifică atacurile aeriene, încercând să-şi relanseze ofensiva în estul Ucrainei

Armata rusă şi-a intensificat vineri atacurile aeriene asupra poziţiilor ucrainene, în încercarea de a-şi scoate din impas ofensiva desfăşurată în Donbas. Conform a ceea ce susţine Moscova, trupele sale ar fi făcut progrese mai ales în luptele pentru controlul localităţii Soledar, la circa 10 km nord-est de Bahmut, unul din principalele bastioane ale armatei ucrainene în provincia Doneţk.

20:35 Serviciul de Securitate confiscă activele unei companii ucrainene legate de Gazprom.

Serviciul de securitate de stat al Ucrainei (SBU) a declarat că anchetatorii săi au confiscat active în valoare de peste 270 de milioane de dolari de la o companie ucraineană care ar avea legături cu Gazprom, corporația energetică de stat din Rusia. Activele vor fi distribuite armatei ucrainene, a precizat SBU.

Bulgarii vor organiza două exerciţii navale multinaţionale până la finalul lui 2022

20:10 Belarusul își prelungește exercițiile militare în apropierea granițelor Ucrainei.

Belarus își va prelungi exercițiile până pe 20 august, potrivit proiectului de monitorizare Belarusian Gayun. Belarus a anunțat anterior reluarea exercițiilor militare comune cu Rusia, care ar fi trebuit să aibă loc în perioada 9-11 august în Belarus și 22-25 august în Rusia. Moscova a folosit teritoriul Belarusului pentru a lansa rachete asupra Ucrainei de la începutul invaziei la scară largă, la 24 februarie, potrivit nv.ua.

19:55 Zelenski propune prelungirea legii marțiale în Ucraina pentru încă 90 de zile.

Președintele a înaintat parlamentului un proiect de lege menit să prelungească legea marțială în Ucraina cu încă 90 de zile. Zelenski a impus legea marțială pe 24 februarie, legea actuală urmând să expire pe 23 august, potrivit Kyiv Independent.

19:30 Bulgarii vor organiza două exerciţii navale multinaţionale până la finalul lui 2022. „Războiul din Ucraina ne-a pus în faţă noi provocări - pericolul minelor”

18:50 Procuratura Generală a ucrainei: 1 persoană a fost ucisă și 3 rănite în bombardamentele rusești din regiunea Harkov. Potrivit anchetatorilor, un băiat de 13 ani se numără printre persoanele rănite în atacul rusesc asupra satului Zolochiv.

18:42Rusia ar putea cumpăra yuani, rupii și lire turcești pentru un fond de rezervă „pentru zile negre”

Rusia ia în considerare cumpărarea monedelor unor țări "prietene", precum China, India și Turcia, pentru a le păstra în Fondul său național de bogăție (NWF), după ce și-a pierdut capacitatea de a cumpăra dolari sau euro din cauza sancțiunilor, a declarat banca sa centrală, potrivit Al Jazeera.

18:20Nova Kahovka, în regiunea Herson: Explozii în zona centralei hidroelectrice

Agenția de știri RIA Novosti, controlată de statul rus, susține că exploziile din apropierea centralei hidroelectrice au avut loc din cauza atacurilor ucrainene cu rachete HIMARS.

17:55Adolescenți din Chicago strâng bani pentru Ucraina cu un mozaic din cutii de cereale care bate recordul mondial.

Adolescenții din Chicago au creat un mozaic al steagului ucrainean, record mondial Guinness, folosind aproximativ 5.000 de cutii de cereale pentru micul dejun, strângând astfel bani pentru Ucraina. "Am vrut să sensibilizăm opinia publică cu privire la Ucraina", a declarat Michael Kotcher, în vârstă de 15 ani.

Donatorii au promis deja aproape 15.000 de dolari pentru strângerea de fonduri, potrivit Reuters.

17:30 Statele Unite înăspresc controalele la exportul de cipuri avansate și de tehnologii pentru motoare cu turbine cu gaz

Statele Unite au decis să întărească controalele la exportul de tehnologii pentru semiconductori avansați și turbine cu gaz pe care le consideră esențiale pentru securitatea națională, a anunțat vineri Departamentul Comerțului, potrivit Reuters.

Scurtă recapitulare a celor mai importante știri ale zilei:

  • Ce știm despre cea mai mare centrală nucleară din Europa și care este cel mai mare risc pentru reactoarele de la Zaporojie
  • Dmitri Medvedev amenință Europa: „Să nu uităm că și UE are centrale nucleare. Iar accidentele se pot întâmpla și acolo”
  • Oficialii ucraineni spun că se așteaptă ca rușii să înceapă procesele pentru prizonierii de război ucraineni la sfârșitul acestei luni,
  • Lituania cere aliaților să înlocuiască armele pe care le transferă Ucrainei
  • Ministerul rus al Apărării a susținut vineri că a distrus un sistem radar AN/MPQ-64 fabricat în SUA în regiunea ucraineană Donețk.
  • Un oficial local pro-rus din Ucraina ocupată a sugerat că centrala nucleară din Zaporojie ar putea fi „pusă la naftalină", fără a preciza ce înseamnă exact asta
  • McDonald's va începe să redeschidă unele dintre restaurantele sale din Ucraina în lunile următoare

Un important oficial pro-rus a fost grav rănit în Melitopol

16:54Ce știm despre cea mai mare centrală nucleară din Europa și care este cel mai mare risc pentru reactoarele de la Zaporojie

16:52Oficialii ucraineni spun că se așteaptă ca rușii să înceapă procesele pentru prizonierii de război ucraineni la sfârșitul acestei luni, primele tribunale având loc la Mariupol, scrie CNN.

Vadym Boichenko, primarul orașului Mariupol, a declarat vineri, într-o conferință de presă, că „rușii intenționează să organizeze un proces pentru prizonierii de război ucraineni la Mariupol de Ziua Independenței Ucrainei, 24 august”.

„Ocupanții transformă Sala Filarmonicii Mariupol, perla orașului, unde au avut loc doar evenimente festive, într-un loc de judecată pentru prizonierii și civilii noștri. Sunt date diferite, dar se pregătesc. În acest fel, invadatorii încearcă să creeze „victorii” pentru publicul lor, deoarece nu au victorii reale pe front”, a spus el.

Oficialii din Doneţk au indicat, de asemenea, că procesele vor începe în curând.

16:37Un important oficial pro-rus a fost grav rănit în Melitopol, ocupat de forțele ruse, în urma unui atac cu explozibil care ar fi fost pus la cale de rezistența ucraineană, spune primarul orașului, Ivan Fedorov, citat de CNN.

"Unul dintre liderii centrului electoral al partidului Rusia Unită a fost grav rănit în atacul de vineri dimineață", a scris Fedorov pe Telegram. El spune că este vorba despre Oleg Șostak, șef al departamentului de propagandă al partidului Rusia Unită.

"Un avertisment exploziv din partea mișcării de rezistență din Melitopol. Vânătoarea de colaboratori care se pregătesc pentru pseudo-referendum a început", a scris primarul, referindu-se la intenția separatiștilor de a organiza în toamna acestui an, în teritoriile ocupate, referendumuri care să legitimeze alipirea acestor zone la Rusia, după modelul aplicat în Crimeea, în 2014.

15:59 Agențiile de securitate ucrainene au emis vineri o declarație comună prin care solicită Națiunilor Unite și Comitetului Internațional al Crucii Roșii să trimită reprezentanți în locațiile în care Rusia deține prizonieri de război ucraineni.

Solicitarea vine în urma unor acuzații anterioare ale Kievului potrivit cărora forțele Moscovei au torturat și executat prizonieri, inclusiv prin organizarea unei explozii într-o tabără de prizonieri de război ucraineni din Olenivka. (Reuters)

McDonald's începe să redeschisă restaurante în Ucraina

15:54 Lituania cere aliaților să înlocuiască armele pe care le transferă Ucrainei.

Ministrul adjunct al Apărării din Lituania, Argiris Butkevičius, afirmă că procesul de transfer de arme către Ucraina ar fi mai rapid dacă aliații ar fi de acord să predea Lituaniei arme noi pentru a spori apărarea țării. (Kyiv Independent)

15:40 McDonald's va începe să redeschidă unele dintre restaurantele sale din Ucraina în lunile următoare, un simbol al revenirii la o oarecare normalitate în această țară devastată de război și o dovadă de sprijin după ce lanțul american de fast-food și alții s-au retras din Rusia.

Gigantul hamburgerilor și-a închis restaurantele ucrainene după invazia Rusiei în urmă cu aproape șase luni, dar a continuat să plătească peste 10.000 de angajați McDonald's din această țară. (Al Jazeera)

15:14 Un important oficial pro-rus a fost grav rănit într-un atac de sabotaj în Melitopolul, ocupat, a declarat primarul orașului.

Ivan Fedorov a spus pe canalul său Telegram că „unul dintre șefii sediului electoral al 'Rusiei Unite' [partidul de guvernământ al Rusiei]" a fost grav rănit într-un atac vineri dimineață. Fedorov, care nu se află în oraș, a numit oficialul ca fiind Oleg Șostak și a spus că era șeful departamentului de propagandă.

„A început vânătoarea de colaboratori care se pregătesc pentru pseudo-referendum", a adăugat el.

Medvedev amenință centralele nucleare europene

14:56 Dmitri Medvedev amenință Europa: „Să nu uităm că și UE are centrale nucleare. Iar accidentele se pot întâmpla și acolo”

14:24 Depozitarul Național de Decontări al Rusiei (NSD) a declarat că a depus o acțiune în justiție la Curtea Europeană de Justiție din Luxemburg pentru a anula sancțiunile impuse de Uniunea Europeană Moscovei din cauza invaziei sale în Ucraina.

În iunie, UE a adăugat NSD, pe care Moscova intenționa să îl folosească pentru a gestiona euroobligațiunile țării, pe lista entităților sancționate.

13:49 Ministerul rus al Apărării a susținut vineri că a distrus un sistem radar AN/MPQ-64 fabricat în SUA în regiunea ucraineană Donețk.

În informarea sa zilnică, ministerul a afirmat și că a doborât două rachete HIMARS de fabricație americană.

13:36 Clădirile publice din Germania ar trebui să fie încălzite la maximum 19 grade Celsius, conform unui proiect de lege privind economia de energie, a declarat vineri ministrul economiei, citat de Sueddeutsche Zeitung.

„Clădirile publice, cu excepția spitalelor și a instituțiilor sociale, bineînțeles, ar trebui să fie încălzite doar la 19 grade", a declarat Robert Habeck. „Mai multe economii sunt necesare și în domeniul muncii", a mai spus el, adăugând că acest lucru este discutat în prezent.

Oficial pro-rus: Centrala nucleară din Zaporojie ar putea fi „pusă la naftalină"

13:31 Un oficial local pro-rus din Ucraina ocupată a sugerat că centrala nucleară din Zaporojie ar putea fi „pusă la naftalină", fără a preciza ce înseamnă exact asta

„Solicitarea centralei nucleare este minimă, producția este minimă, există o modalitate de a păstra ceea ce este, astfel încât să nu se întâmple nimic", a declarat Vladimir Rogov într-un interviu acordat canalului Rossiya 24.

„În curând (autoritățile ucrainene) nu vor primi nimic, pentru că, desigur, vom salva centrala nucleară, o vom pune la naftalină, vom aduce producția [de electricitate] pe care o avem în teritoriile eliberate."

Oficialii ruși au sugerat anterior că energia produsă la Zaporojie - cea mai mare centrală nucleară din Europa, cu șase reactoare - va fi deviată de la rețeaua ucraineană către Crimeea. (CNN)

12:57 Putin a organizat vineri o reuniune a consiliului său de securitate ce a avut ca temă „securitatea militară în sensul strict al cuvântului", Kremlinul neoferind vreo informație suplimentară despre întrunire.

La reuniune au participat președintele Consiliului Federației Valentina Matvienko, președintele Dumei de Stat Viaceslav Volodin, vicepreședintele Consiliului de Securitate Dmitri Medvedev, șeful Statului Major Anton Vaino, secretarul Consiliului de Securitate Nikolai Patrușev, ministrul de Interne Vladimir Kolokoltsev, ministrul Apărării Serghei Șoigu și directorul Serviciului Federal de Securitate Alexander Bortnikov .

12:46 Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasyl Nebenzia, a declarat că țara sa nu susține propunerea de a crea o zonă demilitarizată în jurul centralei nucleare din Zaporojie.

„Demilitarizarea centralei o poate face vulnerabilă în fața celor care vor să o viziteze. Nimeni nu știe care vor fi scopurile și obiectivele lor. Nu putem exclude provocări, atacuri teroriste asupra centralei, pe care trebuie să o protejăm”, a spus Nebenzia, citat de Interfax.

Anterior, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut retragerea tuturor soldaților și a echipamentelor militare din stație și evitarea desfășurării oricăror alte forțe sau echipamente armate în zonă.

Noi bombardamente în Harkov și Donețk

12:00Noi bombardamente au fost înregistrate în ultimele ore în diferite zone ale regiunii Doneţk, cu un bilanț provizoriu de șapte civili uciși, în timp ce evacuarea populaţiei locale organizată de autorităţile de la Kiev în această zonă a ţării continuă.

Şeful administraţiei militare regionale ucrainene din Doneţk, Pavlo Kirilenko, a scris pe Telegram că în urma atacurilor au fost uciși şapte civili, dintre care trei la Bahmut, supus unor bombardamente intense de către armata rusă.

Trei sferturi din populaţia civilă a regiunii a fost deja evacuată, conform planurilor decise la începutul lunii de autorităţile de la Kiev pentru salvarea civililor, în timp ce ofensiva rusă la Doneţk continuă, potrivit acestuia. Aproximativ 700 de persoane pe zi sunt transferate în regiuni mai sigure ale ţării, mai spune Kirilenko.

11:45ING a acceptat să proceseze o plată pentru tranzitul petrolului rusesc prin Ucraina, potrivit unor surse Reuters. Astfel, după Ungaria și Slovacia, Cehia va reîncepe și ea să primească petrol prin conducta Drujba, după ce livările fuseseră oprite pe 4 august.

11:06 Forțele ruse au lansat, în noaptea de joi spre vineri, mai multe atacuri asupra regiunii Harkov, conform guvernatorului regional Oleg Sinegubov, citat de The Guardian.

Oficialul ucrainean a scris pe Telegram că rușii au lansat patru rachete de la Belgorod, iar în jurul orei 03.00 două rachete au lovit o instituție de învățământ din districtul Slobid din Harkov.

De asemenea, potrivit oficialului ucrainean, o femeie de 51 de ani a fost ucisă în raionul Zolociv din regiunea Liov.

Rudele soldaților ruși morți în Ucraina, anunțate despre decese prin formulare tipărite de URSS

11:01Ministrul ucrainean al apărării a anunțat că în Ucraina au ajuns alte lansatoare multiple de rachete M270 trimise de Marea Britanie.

Regatul Unit a promis, Regatul Unit a livrat”, a scris Olecsii Reznikov pe Twiiter, adăugând că în curând vor ajunge și alte „cadouri” pentru armata ucraineană

10:45 Rudele soldaților ruși morți în Ucraina sunt notificate despre decese cu formulare tipărite de URSS în 1974:

10:18 Ce pierderi a avut armata rusă în ultimele 24 de ore, potrivit ucrainenilor: 200 de soldați, 3 tancuri, 8 transportoare blindate, 1 sistem de artilerie, 2 sisteme antiaeriene, 1 avion, 6 drone, 3 diferite vehicule:

Alte două nave cu cereale au plecat din porturile ucrainene

10:10 Gerhard Schroeder, care a devenit din ce în ce mai criticat în Germania pentru opiniile sale pro-ruse, a intentat un proces împotriva camerei inferioare a parlamentului german Bundestag, prin care încearcă să îi restabilească privilegiile în calitate de fost cancelar, relatează DPA.

Schroeder, în vârstă de 78 de ani, a fost lipsit în luna mai de dreptul de a primi fonduri publice, pe fondul unei consternări tot mai mari față de refuzul său de a se distanța de Vladimir Putin după invazia Rusiei în Ucraina.

10:03Poliţia de Frontieră anunţă că 12.081 de cetăţeni ucraineni au intrat în România în ultimele 24 de ore. Numărul total al ucrainenilor care au intrat în ţară începând cu perioada pre-război a ajuns la 1.899.223.

09:58 Alte două nave au părăsit vineri porturile ucrainene din Marea Neagră, inclusiv una încărcată cu primul transport de grâu ucrainean care va fi exportat în cadrul acordului negociat de ONU, a anunțat Ministerul turc al Apărării.

În total, 14 nave au plecat din Ucraina în ultimele două săptămâni, în urma acordului cu Rusia pentru a permite reluarea exporturilor de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră, după ce acestea au fost blocate timp de cinci luni din cauza războiului. (Reuters)

Economia Rusiei, dată cu 4 ani înapoi de război

09:42 Ucraina reia tranzitul de petrol rusesc către Ungaria și Slovacia prin conducta Drujba, notează Kyiv Independent.

La 4 august, Ucraina a oprit tranzitul de petrol către rafinăriile din Ungaria, Slovacia și Republica Cehă, deoarece Rusia nu a efectuat o plată lunară anticipată de 15 milioane de dolari pentru utilizarea conductei.

La 10 august, taxa a fost plătită de compania petrolieră ungară MOL, iar fluxul de petrol a fost reluat.

09:21 Invazia lui Vladimir Putin în Ucraina a dat economia Rusiei cu patru ani înapoi în primul trimestru complet de după atac, ceea ce înseamnă că este pe cale să intre în una dintre cele mai lungi recesiuni înregistrate vreodată.

Din cauza războiului, o economie care prindea viteză la începutul anului 2022 a basculat într-o contracție în al doilea trimestru.

Datele prezentate vineri vor arăta că produsul intern brut s-a contractat, scăzând cu 4,7% pe an, potrivit prognozei medii a 12 analiști intervievați de Bloomberg.

Aviația navală rusă de la Marea Neagră, „semnificativ degradată”

08:32 Evaluare britanică: Avioanele distruse în explozia din Crimeea reprezintă o mică parte din avioanele de luptă rusești, dar capacitatea aviației navale din Marea Neagră este acum semnificativ degradată

08:13 Un transport de cereale ucrainene va fi încărcat în cursul zilei de astăzi pentru a fi livrat în Etiopia, în timp ce alte două nave de export ar urma să părăsească vineri porturile ucrainene.

„Datorită Inițiativei Mării Negre, suntem pregătiți să încărcăm peste 23.000 de tone de cereale și să le exportăm în Etiopia", a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov.

Potrivit presei ucrainene, centrul comun de coordonare a exporturilor de cereale a mai informat că nava Star Laura va transporta 60.150 de tone de porumb către un port iranian, în timp ce Sormovskiy 121 va transporta 3.050 de tone de grâu către un port turcesc, Dzerkalo Tyzhnia.

08:06 Belarusul susține că exploziile ce au avut loc în cursul nopții de miercuri spre joi la una dintre bazele sale militare aflate la 30 km de Ucraina au fost cauzate de un „incident tehnic".

Cel puțin opt explozii au fost auzite după miezul nopții în apropiere de aeroportul militar Zyabrovka, potrivit relatărilor de pe Telegram.

Comentând incidentul, Ministerul belarus al Apărării a afirmat că „motorul unui vehicul a luat foc după înlocuire ... Nu au existat victime".

Scurtă recapitulare, vineri dimineață, a evenimentelor recente:

  • Amploarea pagubelor provocate de exploziile produse marți la o bază aeriană din Crimeea anexată de Rusia și precizia aparentă a unui atac au sugerat o nouă capacitate ucraineană cu potențiale implicații asupra cursului războiului, au declarat experții militari occidentali. Moscova a susținut că exploziile au fost detonări ale muniției depozitate acolo.
  • Președintele ucrainean Zelenski le-a cerut oficialilor guvernamentali să nu mai vorbească cu reporterii despre tacticile militare ale Kievului, afirmând că astfel de remarci sunt „sincer, iresponsabile". El a reacționat la articolele care citează oficiali neidentificați care au declarat că forțele ucrainene sunt responsabile pentru exploziile din Crimeea.
  • Rusia și-a dublat numărul de lovituri aeriene asupra pozițiilor militare și a infrastructurii civile din Ucraina față de săptămâna precedentă, a declarat un general de brigadă ucrainean.
  • Țările occidentale s-au angajat să aloce peste 1,5 miliarde de euro în numerar, echipamente și instruire pentru a spori capacitățile militare ale Ucrainei.
  • Kievul își propune să evacueze două treimi din locuitorii din zonele pe care le controlează în regiunea Donețk, înainte de iarnă.
  • Oficiali ruși s-au antrenat în Iran în ultimele săptămâni în cadrul unui acord privind dronele, potrivit SUA. Oficialii americani au declarat anterior că Iranul ar fi furnizat Rusiei până la câteva sute de drone, inclusiv unele capabile să transporte arme.
  • Creditorii străini ai Ucrainei au sprijinit cererea acesteia de înghețare timp de doi ani a plăților pentru aproape 20 de miliarde de dolari în obligațiuni internaționale, ajutând-o să evite o incapacitate de plată.
  • Ucraina se așteaptă ca o navă să sosească vineri pentru a încărca cereale care urmează să fie livrate Etiopiei în cadrul acordului negociat de Națiunile Unite și Turcia.
  • „Bineînțeles, este dificil chiar să ne imaginăm amploarea tragediei care ar putea avea loc dacă rușii își continuă acțiunile acolo", la centrala nucleară Zaporojie, a spus ministrul ucrainean de interne Denys Monastyrsky. Ambasadorul rus la ONU, Vassily Nebenzia, a declarat că lumea este împinsă „în pragul unei catastrofe nucleare, comparabilă ca amploare cu cea de la Cernobîl" la Zaporojie.
  • Șeful consiliului de securitate rus Dmitri Medvedev a condus o delegaţie de oficiali din Federaţia Rusă şi a vizitat regiunile separatiste din regiunea Donbas.
  • Ministrul britanic al apărării a declarat că este puţin probabil ca Vladimir Putin să câştige vreodată războiul, în condiţiile în care armata sa "a început să eşueze în mai multe zone"
  • Estonia a devenit joi a doua țară europeană care interzice intrarea cetățenilor ruși pe teritoriul său

----------------