James Vasquez cel mai cunoscut militar american ce a luptat de partea ucrainenilor împotriva invadatorilor ruși, a anunțat că s-a întors în Ucraina după ce a petrecut mai multe luni în Statele Unite.

James Vasquez (stanga) alaturi de un alt militar ce lupta impotriva rusilor in UcrainaFoto: Captura video

„M-am trezit la 4 dimineața din cauza bombardamentelor puternice. Unele lucruri nu se schimbă niciodată. E greu să prinzi semnal Wi fi așa că pot posta doar când sunt în apropierea unui [terminal] Starlink”, a anunțat el pe pagina sa de Twitter, adăugând într-o postare separată că este împreună cu un alt veteran american pe care l-a cunoscut în Kiev.

„El este un genist și va curăța mine pentru noi”, a afirmat miercuri Vasquez, precizând că se află într-o zonă puternic minată de ruși. Ministerul britanic al Apărării a acuzat luni forțele armate rusești că plantează în Donbas mine de tip „fluture”, cunoscute pentru faptul că fac un număr ridicat de victime în rândul copiilor.

Anunțul lui Vasquez vine după ce pe 5 august acesta afirmase că se bucură de ultimul weekend de relaxarea înainte de a se întoarce la „afacerile rusești”. „Și aud că afacerile rusești merg trăznet!”, a exclamat el.

Ulterior el a prezentat mai multe arme cumpărate pentru luptătorii americani din Ucraina printr-o campanie de crowdfunding, mulțumindu-le celor care au făcut donații pentru echiparea militarilor.

„Sunt all in, Slavă Ucrainei!”, a notat el într-o altă postare în care a arătat că s-a tatuat cu mesajul prin care oficialii militari ucraineni își încheie majoritatea anunțurilor.

Militarul american a publicat imagini fără precedent din timpul luptelor

În luna iulie, Vasquez, care la momentul respectiv se afla în Statele Unite unde s-a întors pentru a-și vinde casa după ce soția sa a cerut să divorțeze de el, a publicat o serie de înregistrări video care arată luptele din primele săptămâni ale războiului, imaginile dramatice surprinzând cum soldații ucraineni au luptat din casă în casă împotriva invadatorilor.

Nu este clar unde au fost filmate înregistrările dar imagini publicate de Vasquez pe pagina sa de Twitter în data de 25 martie arată că acesta a participat la luptele din regiunea Kievului, inclusiv la operațiunile de eliberare a Lukîanivka, un orașel cu o populație de aproximativ 11.000 de locuitori aflat la 60 de kilometri est de capitala ucraineană.

James Vasquez a devenit cel mai cunoscut militar american ce luptă în Ucraina datorită numeroaselor înregistrări video pe care le-a postat de-a lungul lunilor cu luptele împotriva soldaților trimiși de Vladimir Putin în Ucraina pe 24 februarie.

Un apel lansat de Vasquez la începutul în luna aprilie s-a viralizat pe platformele social media după ce acesta a cerut în termeni duri arme moderne cu care să lupte împotriva rușilor:

„Dați-ne dracului niște arme, vă rog. Nu vom câștiga cu arme de doi lei”, a transmis el pe 8 aprilie.

„Avem nevoie de (pușcă de asalt) M-16, (Carabine) M-4, dispozitive de țintire, inclusiv cu laser, muniție, muniție, muniție, Javeline, lansatoare AT-4 vechi și nenorocite, știu că sunt probabil în vreo unitate de depozitare, grenade cu fragmentare, dacă nu... puteți aduce atunci saci pentru cadavre”, a subliniat militarul american.

Urmărește ultimele evoluții din a 168-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.