Kremlinul a denunțat marţi măsurile „ostile” luate împotriva cetăţenilor ruşi în unele ţări europene, precum restrângerea accesului acestora la castelul Vincennes din Franţa, şi le-a cerut acestor ţări să dea dovadă de „raţiune”, relatează AFP.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al KremlinuluiFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Accesul în castelul Vincennes din apropiere de Paris, care adăpostește arhive ale Ministerului francez al Apărării, a fost restrâns pentru vizitatorii ruşi, în baza unei directive interne emise după declanșarea agresiunii ruse în Ucraina.

Întrebat despre această măsură, precum şi despre apelurile din Finlanda de sistare a emiterii vizelor turistice pentru cetăţenii ruşi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a îndemnat aceste ţări „să-şi revină în fire”.

„Aceste declaraţii vin din partea unor ţări pe care noi le-am desemnat ca fiind neprietenoase (...) Multe dintre aceste ţări sunt ghidate de ostilitatea lor până la inconştienţă”, a declarat Peskov presei.

„Cred că, odată cu timpul, bunul simț va prevala din nou şi aceia care fac astfel de declaraţii îşi vor reveni în fire”, a adăugat reprezentantul Kremlinului.

Ministerul francez al Apărării a confirmat luni pentru AFP că a restrâns accesul cetăţenilor ruşi la Castelul Vincennes după ce Moscova a declanșat războiul din Ucraina, subliniind totuși că pot fi făcute „cereri legate de exercitarea profesiei de jurnalist”.

Asta după ce, la sfârşitul lunii iulie, accesul a două femei din Rusia a fost refuzat în acest castel unde se află şi unul dintre centrele Serviciului Istoric al Apărării (SHD).

Între timp, în Finlanda, partidul conservator din opoziţie a cerut sistarea emiterii de vize turistice pentru cetăţenii ruşi, după ce a fost observată o creştere a sosirilor turiştilor ruşi în această ţară.

CITEȘTE ȘI:

___