Livrările de petrol rusesc prin Ucraina către unele țări europene au fost întrerupte după ce o tranzacție bancară a fost refuzată din cauza sancțiunilor impuse Rusiei, a anunțat marți compania responsabilă de transportul hidrocarburilor.

Țiţei rusesc, livrat prin conducta Drujba către Europa Centrală și de EstFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Aceste livrări prin intermediul unui sector a conductei Drujba, care deservește în special Ungaria, „au fost întrerupte din 4 august”, a transmis Transneft într-un comunicat de presă, citat de AFP.

Compania explică că plata sa pentru dreptul de tranzit prin Ucraina pentru luna august, efectuată pe 22 iulie, a fost refuzată la 28 iulie din cauza intrării în vigoare a unor sancțiuni împotriva Moscovei.

Drept urmare, compania ucraineană UkrTransNafta „a încetat să mai furnizeze servicii pentru transportul petrolului pe teritoriul ucrainean din 4 august”, a spus Transneft.

Acestea sunt livrări prin conducta Drujba care trece prin Ucraina și deservește trei țări europene fără acces la mare, Ungaria, Slovacia și Cehia.

Livrările către Polonia și Germania, printr-o altă secțiune a Drujba care tranzitează Belarus, „continuă în mod normal”, a spus Transneft.