​Economia Germaniei va pierde peste 260 miliarde de euro din valoarea adăugată generată până în 2030 din cauza războiului din Ucraina şi a preţurilor uriașe la energie, care vor genera efecte negative și pe piaţa muncii, potrivit unui studiu publicat marţi de Institute for Employment Research, transmite Reuters.

Munchen, GermaniaFoto: Alexander Pohl / ddp USA / Profimedia

În comparație cu așteptările pentru o Europă pașnică, potrivit studiului publicat marți, în 2023 Produsul Intern Brut al Germaniei va fi cu 1,7% mai mic și vor fi cu aproximativ 240.000 de oameni mai puțini angajați.

Nivelul de ocupare a forței de muncă ar urma să se mențină în jurul acestui nivel până în 2026, când măsurile expansive vor începe treptat să depășească efectele negative și vor duce la un plus de aproximativ 60.000 de persoane angajate în 2030.

Unul dintre marii perdanți va fi industria hotelieră, care a fost deja puternic afectată de pandemia de coronavirus și care va resimți probabil și ea efectele diminuării puterii de cumpărare a consumatorilor.

Sectoarele energointensive, cum ar fi industria chimică și producția de metale, sunt, de asemenea, deosebit de susceptibile de a fi afectate.

Dacă prețurile la energie, care au crescut până acum cu 160%, s-ar dubla din nou, producția economică a Germaniei în 2023 ar fi cu aproape 4% mai mică decât ar fi fost în lipsa războiului, potrivit studiului.

În aceste ipoteze, 660.000 de persoane mai puțin ar fi angajate după trei ani și încă 60.000 mai puține în 2030, potrivit studiului.