Rusia a dezlănțuit forțe terestre, atacuri aeriene și artilerie în ofensiva de amploare prin care încearcă să cucerească tot estul Ucrainei, dar Kievul a declarat că trupele sale opun o rezistență acerbă și nu cedează teren. Lupte grele au fost raportate marți în orașele de pe linia frontului din apropierea orașului Donețk, unde oficialii ucraineni au spus că trupele rusești au lansat valuri de atacuri.

Un militar ucrainean operează o dronă la poziția sa de pe linia frontului în regiunea NikolaevFoto: Evgeniy Maloletka / AP / Profimedia

Cele mai importante informații de marți, ziua 167 a războiului din Ucraina:

Scurtă recapitulare a celor mai importante știri ale zilei:

00:53Excedentul de cont curent al Rusiei se apropie de 170 de miliarde de dolari în șase luni, în pofida sancțiunilor occidentale

Potrivit Băncii Centrale a Rusiei, excedentul de cont curent al țării s-a triplat față de aceeași perioadă din 2021. Două motive cheie au dus la acest lucru - prețurile record ale energiei, în primul rând pentru principalele exporturi ale Rusiei, gazele și petrolul, și o scădere puternică a importurilor țării din cauza sancțiunilor occidentale, potrivit Pravda.ua.

00:35 Ministerul Apărării din Franța asigură că locaţiile sale turistice, inclusiv Vincennes, rămân deschise vizitatorilor ruşi

23:44O altfel de luptă: Ucrainencele au strâns 700.000 de dolari pentru armată vânzând fotografii erotice

Fotografiile nud sunt o formă de artă cu puterea de a strânge bani pentru armată. Cel puțin aceasta este filozofia din spatele mișcării Teronlyfans, fondată de artista ucraineană Anastasiya Kuchmenko, în vârstă de 26 de ani, și de Nastya Nasko, originară din Belarus, în vârstă de 23 de ani, potrivit Kyiv Independent.

23:20 SUA acordă un ajutor de 89 milioane de dolari pentru deminarea Ucrainei

23:00 Peste 1,3 milioane de persoane au fost evacuate din regiunea Donețk începând cu 24 februarie.

Potrivit lui Kirilo Timoșenko, adjunctul șefului biroului președintelui, aproximativ 350.000 de persoane, inclusiv 50.000 de copii, au rămas încă în părțile controlate de Ucraina din regiunea Donețk.

În ultimele șase zile, peste 3.000 de civili, inclusiv 600 de copii, au fost evacuați în cadrul evacuării obligatorii anunțate de guvern, potrivit Kyiv Independent.

22:50 Statul Major General: Trupele rusești au atacat Spirne, regiunea Donețk, dar "s-au retras haotic".

Potrivit Statului Major General al forțelor armate ucrainene, Rusia a efectuat atacuri împotriva a 10 localități din regiunea Donețk, dar nu au reușit să cucerească niciuna, potrivit Kyiv Independent.

Macron și Johnson își reafirmă angajamentul de a sprijini Ucraina „cât timp va fi necesar”

22:30 Președintele francez Emmanuel Macron și premierul britanic în exerciţiu Boris Johnson și-au reafirmat, marți, angajamentul de a sprijini Ucraina, invadată de Rusia din februarie, „cât timp va fi necesar”, a transmis Palatul Elysee, potrivit Reuters.

20:44 Operatorul ceh de conducte: Livrările de petrol de la Drujba ar trebui să fie reluate în câteva zile

Livrările de petrol rusesc prin oleoductul Druzjba către Republica Cehă ar trebui să fie reluate în câteva zile, potrivit operatorului conductei din această țară, care nu a oferit mai multe detalii despre aceste perspective. "Potrivit informațiilor noastre, livrările ar trebui să fie reluate în câteva zile", a precizat compania, potrivit Al Jazeera.

20:30 VIDEO Cozi kilometrice la mâncare și porții insuficiente, în sudul Ucrainei. La Odesa, oamenii fac plajă, ca semn de protest față de invazia rusă

19:45Ce motivează trupele ucrainene și le oferă un avantaj în fața soldaților ruși?

Soldații care luptă împotriva invaziei au mai multe motive de luptă decât rivalii lor ruși, astfel că moralul este mai ridicat în rândul unora, scrie Al Jazeera.

19:03 Peste 3.000 de civili au fost evacuaţi din regiunea Doneţk, după ce autorităţile au decis, la finalul lunii iulie, evacuarea obligatorie, scrie France Presse.

„În cursul ultimelor şase zile, 3.000 de locuitori au fost evacuaţi, dintre care aproape 600 de copii şi 1.400 de femei. Evacuările obligatorii continuă”, a declarat adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, Kirilo Timoşenko, pe aplicaţia Telegram.

El a precizat că peste 1,3 milioane de persoane au fost evacuate din Doneţk de la debutul invaziei ruse în Ucraina (24 februarie) şi că acum „există o populaţie de 350.000 de persoane, dintre care 50.000 de copii, pe teritoriul regiunii”.

La finalul lunii iulie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că a fost luată decizia de a face obligatorie evacuarea din regiunea Doneţk, în special în perspectiva iernii, distrugerea reţelei de distribuţie a gazului riscând să priveze locuinţele de căldură.

Moscova interzice importurile de legume și fructe din Republica Moldova

18:56Propagandiștii Kremlinului, consternați de exploziile de la baza aeriană din Crimeea: „Deja e prea mult”

18:27Moscova interzice importurile de legume și fructe din Republica Moldova "din cauza detectării repetate de substanțe periculoase în produsele moldovenești care intră în Rusia".Rusia are un istoric de utilizare a interdicțiilor privind importurile de alimente în disputele comerciale cu alte țări, potrivit Reuters.

18:12 Kremlinul, către țările care restrâng accesul vizitatorilor ruşi: „Să-şi revină în fire”

17:34Etnicii minoritari din armata rusă au început să vorbească în limba nativă pentru a nu fi bombardați de ucraineni

16:45Kremlinul a criticat marţi măsurile ''ostile'' luate împotriva cetăţenilor ruşi în unele ţări europene, precum restrângerea accesului acestora la castelul Vincennes în Franţa, şi le-a cerut acestor ţări să dea dovadă de ''raţiune'', scrie AFP.

Accesul în castelul Vincennes din apropiere de Paris, unde sunt păstrate şi arhive ale Ministerului francez al Apărării, a fost restrâns pentru vizitatorii ruşi, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Întrebat despre această măsură, precum şi despre apelurile din Finlanda de sistare a emiterii vizelor turistice pentru cetăţenii ruşi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a îndemnat aceste ţări ''să-şi revină în fire''.

''Aceste declaraţii vin din partea unor ţări pe care noi le-am desemnat drept inamicale (...) Mai multe dintre aceste ţări sunt ghidate de ostilitatea lor până la inconştienţă'', a spus Peskov adresându-se presei.

''Cred că, odată cu timpul, raţiunea va prevala din nou şi aceia care fac astfel de declaraţii îşi vor reveni în fire'', a adăugat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin.

16:34 Hackerii chinezi ar fi atacat industria rusă de apărare (Kaspersky)

Explozii puternice în Crimeea

16:09Peste 3.000 de ucraineni, din care aproape 600 de copii, au fost evacuați din regiunea Donețk pe parcursul a șase zile, potrivit lui Kyrylo Timoşenko, adjunctul şefului biroului prezidenţial ucrainean, citat de Ukrinform.

15:57 VIDEO Explozii masive în Crimeea, ar fi vorba de o bază militară aeriană rusească

15:41 Armata ucraineană a efectuat ceea ce pare a fi cea mai lungă lovitură de până acum în regiunile ocupate de ruși, notează CNN

„În această dimineață a fost o veste bună, a avut loc o detonare foarte puternică în regiunea Henichesk", a declarat marți la televiziunea ucraineană Serhii Khlan, consilier al șefului Administrației militare civile din Herson.

Henichesk se află în sudul regiunii Herson, în apropiere de Crimeea, și la aproximativ 200 de kilometri, de cea mai apropiată linie de front ucraineană.

15:27 Ministerul rus al Apărării a susținut marți că forțele rusești au distrus un depozit de muniție din apropierea orașului Uman, din centrul Ucrainei, în care erau depozitate rachete HIMARS și obuziere M777 de fabricație americană.

15:12Peskov amenință că va „demilitariza” viitoarea fabrică Bayraktar din Ucraina

Finlanda și Estonia cer UE să nu mai acorde vize rușilor

14:55 Peste 10,5 milioane de persoane au trecut granița din Ucraina de la invazia Rusiei, a anunțat marți, pe site-ul său, agenția ONU pentru refugiați UNHCR.

14:45"Risc grav pentru funcţionarea în siguranţă" a centralei nucleare de la Zaporojie / Detalii despre avariile de după bombardamente

14:22Niciunul dintre rușii vizați de sancțiunile Uniunii Europene nu și-a declarat bunurile autorităților germane, așa cum prevede legea din cea mai puternică economie europeană, a anunțat executivul de la Berlin, ceea ce a determinat un apel la înăsprirea regimului de transparență, transmite Reuters.

14:12 Finlanda și Estonia cer UE să nu mai acorde vize rușilor: „Vizitarea Europei este un privilegiu, nu un drept al omului”

14:11Peste 10,5 milioane de oameni au părăsit Ucraina de la invazia Rusiei, în 24 februarie, a anunțat marți agenția Națiunilor Unite pentru refugiați UNHCR, scrie The Guardian.

Livrările de petrol rusesc către unele țări europene au fost întrerupte

14:09Livrările de petrol rusesc prin Ucraina către unele țări europene au fost întrerupte după ce o tranzacție bancară a fost refuzată din cauza sancțiunilor impuse Rusiei, a anunțat marți compania responsabilă de transportul hidrocarburilor.

13:23 Deputatul Mihail Şeremet, care reprezintă Crimeea în Duma de Stat a propus marţi într-un interviu acordat agenţiei oficiale RIA Novosti crearea „unei asociaţii voluntare de state suverane” după modelul URSS.

13:18Presa rusă a publicat imagini cu Dmitri Medvedev în uniformă militară dar i-a scăpat un detaliu

13:13 Kremlinul a respins ca irațional apelul lui Zelenski de a se impune o interdicție de călătorie în Occident pentru toți rușii, spunând că Europa va trebui să decidă în cele din urmă dacă vrea să plătească factura pentru "capriciile" lui Zelenskiy.

Dmitri Peskov a declarat că nu există nicio șansă ca rușii să fie izolați de restul lumii și s-a întrebat dacă Europa ar trebui să continue să-l susțină pe Zelenski. "Iraționalitatea gândirii sale în acest caz depășește orice limită", a spus purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

Rușii încearcă să recupereze pozițiile pierdute recent în regiunea Herson

12:56Ministerul belarus al apărării a anunțat marți că forțele aeriene ale țării vor organiza exerciții de antrenament militar în perioada 9-25 august, potrivit Reuters.

12:52 Forțele rusești încearcă să recupereze pozițiile pierdute în regiunea Herson, notează Kyiv Independent.

Potrivit autorităților locale, ostilitățile active continuă în Oblastul Kherson, în timp ce trupele rusești încearcă „fără succes" să își recupereze pozițiile „pierdute", bombardând puternic așezările pe care Ucraina le-a eliberat deja

12:33Economia Germaniei va pierde 260 de miliarde de euro până în 2030 din cauza războiului din Ucraina

12:03Autoproclamata Republică Populară Donețk susține marți că forțele ucrainene au bombardat 10 dintre cele 266 de așezări pe care pretinde că le-a "eliberat" din Ucraina, transmite The Guardian.

La centrala Zaporojie sunt 1.200 de tone de combustibil nuclear

11:59 Separatiștii pro-ruși din Donbas anunță că negociază deja cu Coreea de Nord să le trimită muncitori: „Sunt foarte calificați și disciplinați”

11:29 Alte două nave care transportă cereale au părăsit marți portul ucrainean Chornomorsk, a anunțat Ministerul turc al Apărării, ca parte a acordului de deblocare a exporturilor maritime ucrainene, ridicând la 12 numărul total de nave care au părăsit țara în cadrul unui acord de trecere sigură.

Ocean Lion a plecat spre Coreea de Sud, transportând 64.720 de tone de porumb, a precizat ministerul, în timp ce nava Rahmi Yagci transporta 5.300 de tone de floarea-soarelui către Istanbul.

11:20 Aproximativ 1.200 de tone de combustibile nuclear sunt stocate în prezent la centrala din Zaporojie, iar manipularea defectuoasă a acestuia ar putea provoca un dezastru ce i-ar afecta atât pe ucraineni, cât şi Rusia vecină, a avertizat un responsabil ucrainean.

11:04 Apărările antiaeriene din jurul centralei nucleare din Zaporojie au fost întărite, a transmis agenția de știri RIA Novosti, citând un oficial separatist.

Evgheni Balițki, șeful administrației susținute de Rusia în regiunea Zaporojoie, în sudul Ucrainei, a declarat, de asemenea, că centrala nucleară, cea mai mare din Europa, funcționează în mod normal și că liniile electrice avariate au fost restabilite.

Atât Kievul, cât și Moscova s-au acuzat reciproc pentru atacurile din ultimele zile asupra centralei, situată pe teritoriul controlat de Rusia.

Rusia dezmembrează avioane pentru piese din cauza sancțiunilor

10:59 Cum funcționează corupția din familia lui Vladimir Putin: O poveste cu un palat istoric din Moscova, vile de lux în Europa și mulți bani publici

10:50 Rusia va spiona Ucraina din spațiu? Moscova a lansat un satelit iranian. „Îl vom folosi pentru cercetare științifică”

10:28 SUA spune că a furnizat Ucrainei rachete anti-radar, prinma confirmate a livrării de astfel de echipamente sofisticate.

Colin Kahl, subsecretar american al Apărării, a confirmat că SUA a transferat astfel de rachete către forțele armate ucrainene, fără a preciza modelul exact.

Rachetele pot fi lansate de pe avioanele existente în Ucraina. Aceste rachete aer-sol iau la țintă stațiile radar folosite pentru a direcționa rachetele sol-aer spre aeronavele inamice detectate.

09:54 „Asta o să doară”. Din cauza sancțiunilor, Rusia dezmembrează avioane pentru ca altele să mai poată să zboare / Experții spun că este doar o chestiune de timp până când aeronavele vor fi „canibalizate”.

Rușii au înaintat doar 10 km în 30 de zile pe cea mai de succes axă a lor

09:24 Partea ucraineană estimează că, în ultima zi, trupele de invazie au pierdut 300 de soldați, 6 tancuri, 6 transportoare blindate, 4 sisteme de artilerie, un sistem antiaerian, un elicopter, 3 drone, 5 diferite vehicule și un echipament special, iar 3 rachete de croazieră au fost doborâte înainte să-și lovească țintele:

09:01 În ultima lună, pe cea mai de succes axă de luptă a sa din Donbas, spre Bahmut, armata rusă a reușit să înainteze doar 10 kilometri din cauză că nu a avut destule forțe de infanterie

08:44 Potrivit unor informații de pe rețelele de socializare, neconfirmate oficial, armata ucraineană a primit 50 de blindate de fabricație turcească și va primi încă 150 de astfel de vehicule de transport rezistente la mine, modelul KIRPI.

Armata ucraineană a recapturat un oraș și înaintează spre Izium

08:27 Șeful autorității de reglementare a rețelelor din Germania a salutat planul de urgență pentru gaze al Uniunii Europene, care a intrat în vigoare marți.

„Dacă toate țările din Europa economisesc gaz, acest lucru poate stabiliza prețul, ca să spunem așa, sau poate chiar îl poate reduce, și poate contribui la asigurarea unei aprovizionări suficiente cu gaz pentru a trece toamna și iarna", a declarat președintele Bundesnetzagentur, Klaus Mueller.

07:50 Lupte grele au fost raportate pe linia frontului din apropierea orașului Donețk, unde oficialii ucraineni au spus că trupele rusești lansează valuri de atacuri.

„Situația din regiune este tensionată - bombardamentele sunt constante pe toată linia frontului ... Inamicul folosește, de asemenea, foarte mult atacurile aeriene", a declarat guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko, pentru televiziunea ucraineană.

„Inamicul nu are niciun succes. Regiunea Donețk rezistă", a adăugat el.

07:44 În apropiere de Harkov, în nord-est, trupele ucrainene au capturat orașul Dovhenke de la ocupanții ruși și înaintează spre Izium, a declarat consilierul prezidențial ucrainean Oleksiy Arestovych într-o înregistrare video postată pe YouTube.

„Situația este foarte interesantă. Forțele ucrainene avansează cu mult succes. Încercările Rusiei de a recâștiga terenul pierdut nu au avut succes. Ucraina ar putea sfârși prin a le încercui", a spus el. (Reuters)

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Aproximativ 80.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei ruse în Ucraina, a declarat luni numărul trei al Pentagonului, Colin Kahl
  • Ucraina a arestat două persoane care lucrau pentru serviciile de informații rusești și care plănuiau să îl ucidă pe ministrul ucrainean al apărării și pe șeful agenției de informații militare a țării, a anunțat luni Serviciul de securitate internă al Ucrainei.
  • SUA vor oferi încă 4,5 miliarde de dolari Ucrainei, ceea ce va ridica la 8,5 miliarde de dolari totalul sprijinului bugetar acordat de la invazia Rusiei din februarie, a anunțat Agenția americană pentru Dezvoltare Internațională.
  • Rusia a suspendat un aranjament care permitea inspectorilor americani și ruși să viziteze reciproc siturile de arme nucleare în cadrul tratatului New Start din 2010, într-o nouă lovitură dată controlului armelor.
  • Este foarte probabil ca Rusia să desfășoare mine antipersonal pentru a proteja și descuraja libertatea de mișcare de-a lungul liniilor sale defensive din Donețk și Kramatorsk, potrivit Ministerului britanic al Apărării, care a calificat minele PFM-1 și PFM-1S - cunoscute și sub numele de „mine fluture" - drept "arme profund controversate și nediscriminatorii"
  • Alte două nave, care transportau porumb și soia, au plecat din porturile ucrainene, ajungând la un total de 10 nave care transportă cereale ucrainene de la încheierea acordului ONU pentru deblocarea exporturilor de cereale ale Ucrainei.
  • Șeful companiei de stat ucrainene Energoatom a cerut ca centrala nucleară din Zaporojie să fie transformată într-o zonă liberă de forțe militare, avertizând asupra riscului unui dezastru nuclear de tip Chornobîl, după ce bombardamentele asupra sitului au dus la oprirea unui reactor sâmbătă.
  • Șeful instalat de Rusia în partea ocupată a regiunii ucrainene Zaporojie a semnat luni un decret care prevede organizarea unui referendum privind aderarea la Rusia, acesta fiind cel mai recent semn că Moscova merge mai departe cu planurile sale de a anexa teritoriul ucrainean cucerit.
  • Volodimir Zelenski a exclus orice discuții de pace cu Rusia dacă țara va continua cu referendumurile în zonele ocupate.
  • Kremlinul a declarat luni că nu există în acest moment nicio bază pentru o întâlnire între președinții rus și ucrainean. Negocierile dintre Moscova și Kiev sunt în impas de luni de zile, fiecare parte acuzând-o pe cealaltă pentru lipsa de progrese.
  • Președintele ucrainean a făcut apel la Occident să își închidă granițele pentru ruși timp de un an: „Să trăiască în propria lor lume”
  • Mai mult de 450 de componente fabricate în străinătate au fost găsite în armele rusești recuperate din Ucraina, dovadă că Moscova a achiziționat tehnologie esențială de la companii din SUA, Europa și Asia în anii dinaintea invaziei.

---------------