„Razoni”, prima navă care a plecat din Ucraina în baza acordului intermediat de ONU, caută un alt port pentru a-și descărca încărcătura de cereale, deoarece cumpărătorul inițial, libanez, a refuzat livrarea, invocând o întârziere de peste cinci luni, a anunţat luni ambasada Ucrainei din Liban, potrivit Rador care citează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Conform informațiilor furnizate de expeditorul cerealelor ucrainene de la bordul navei „Razoni”, cumpărătorul din Liban a refuzat să accepte marfa din cauza întârzierilor în termenele de livrare”, a transmis ambasada într-o postare pe Facebook. „Așadar, expeditorul caută acum un alt destinatar pentru a-și descărca încărcătura, fie în Liban/ Tripoli, fie în orice altă țară/ port”.

„Razoni” a plecat săptămâna trecută din portul Odesa, transportând 26.527 de tone de porumb. Nava urma să sosească duminică în Liban, dar și-a schimbat destinația spre portul Mersin din Turcia și este în prezent ancorată în largul coastei de sud a Turciei, potrivit datelor de urmărire a navelor Refinitiv.

ONU și Turcia au intermediat acordul luna trecută, după ce au avertizat că oprirea transporturilor de cereale ucrainene cauzată de invazia Rusiei în Ucraina ar putea duce la lipsuri grave de alimente și chiar la foamete în anumite părți ale lumii.

Până acum, aproximativ 243.000 de tone de porumb au fost exportate din Ucraina pe șapte nave, de la 1 august, conform datelor furnizate Reuters de Ministerul Apărării din Turcia.

___