Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu pentru Washington Post că închiderea granițelor pentru turiștii ruși este "cea mai importantă sancțiune".

Volodimir ZelenskiFoto: Ukraine Presidency/Ukraine Presi / Zuma Press / Profimedia

Zelenski cere această soluție dacă Rusia continuă să anexeaze mai multe teritorii ucrainene. El a spus că rușii ar trebui "să trăiască în propria lor lume până când își vor schimba filosofia".

Liderul de la Kiev a declarat luni pentru The Post că sancțiunile deja impuse Rusiei pentru războiul său neprovocat din Ucraina sunt "slabe" în comparație cu închiderea granițelor pentru cetățenii ruși timp de un an și un embargo total asupra achiziției de energie rusească.

Companiilor aeriene rusești li s-a interzis să survoleze cea mai mare parte a Europei și a Americii de Nord, ceea ce a făcut mai dificilă călătoria rușilor în străinătate. Dar nu există o interdicție generală, așa cum sugerează Zelenski; cetățenii ruși sunt în continuare liberi să solicite o viză pentru a vizita Statele Unite, de exemplu.

Premierul finlandez Sanna Marin a declarat luni reporterilor că, în opinia sa, eliberarea de vize turistice pentru ruși ar trebui restricționată și a cerut o interdicție la nivelul Uniunii Europene.

Unii critici au susținut că interzicerea tuturor rușilor ar avea un impact nedrept asupra celor care și-au părăsit țara pentru că nu sunt de acord cu guvernul președintelui Vladimir Putin și cu decizia acestuia de a ataca Ucraina.

Zelenski a spus că astfel de distincții nu contează: "Indiferent ce fel de ruși sunt... faceți-i să plece în Rusia".

"Atunci vor înțelege", a spus el. "Vor spune: 'Acest [război] nu are nimic de-a face cu noi. Întreaga populație nu poate fi trasă la răspundere, nu-i așa?". Se poate. Populația a ales acest guvern și nu se luptă cu el, nu se ceartă cu el, nu strigă la el.", a spus președintele ucrainean.

"Nu vreți această izolare?" a adăugat Zelenski, vorbind ca și cum s-ar fi adresat direct rușilor. "Spuneți întregii lumi că trebuie să trăiască după regulile voastre. Atunci mergeți și trăiți acolo. Aceasta este singura modalitate de a-l influența pe Putin".

Letonia nu va mai acorda deocamdată vize cetăţenilor ruşi, a anunţat vineri ambasada letonă la Moscova, invocând războiul Rusiei împotriva Ucrainei, informează DPA.

De acum înainte, vor fi acceptate doar cereri de viză de la cetăţeni ruşi care doresc să participe la înmormântarea unei rude apropiate în Letonia, a anunţat ambasada pe Twitter.

Și ministrul finlandez de externe a prezentat joi un plan de limitare a vizelor turistice pentru numărul tot mai mare de ruși care călătoresc în țara nordică pentru a tranzita alte țări europene, potrivit AFP. Zborurile din Rusia către UE au fost oprite după începerea ofensivei rusești în Ucraina, la 24 februarie.

Finlanda, care are o graniță lungă cu Rusia, a devenit astfel o țară de tranzit importantă pentru călătorii ruși.

„Referendumuri” și confiscări de locuințe

Este posibil ca oficialii de ocupație ruși să își accelereze pregătirile pentru pseudo-referendumurile ilegitime privind anexarea de către Moscova a teritoriului ucrainean ocupat, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare.

Potrivit ISW, autoritățile rusești de ocupație ar intenționa de asemenea să eliminte posibilitatea votului în persoană la secții de vot, urmând să treacă la „sondaje” din casă în casă, o măsură menită evident să permită intimidarea directă a civililor ucraineni și fraudarea votului pentru a obține rezultatul dorit de Kremlin.

Liderul autorităților instalate de ruși în teritoriile ocupate din regiunea Zaporojie aflată în sudul Ucrainei a anunțat în mod oficial luni că acestea vor organiza un referendum de alipire la Rusia, fără a preciza deocamdată o dată pentru acesta.

Anterior, autoritățile pro-ruse din toate teritoriile ocupate, precum și separatiștii din cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei, au vorbit despre organizarea unor astfel de referendumuri, fără a face însă un anunț oficial în acest sens.

Mai mult, Rusia începe să vorbească deschis despre naționalizarea locuințelor ucrainenilor din teritoriile ocupate.

„Avem nevoie de o bază legală clară pentru confiscarea proprietăților străine, în special proprietățile ucrainene din Rusia și teritoriile eliberate ale Ucrainei. Această problemă ar trebui să fie discutată în detaliu cu guvernul în toamnă”, a declarat Andrei Klișas, președintele Comisiei pentru legislație constituțională din cadrul Consiliului Federației, camera superioară a parlamentului de la Moscova.