„De data aceasta dezastrul nuclear a fost evitat în mod miraculos, dar miracolele nu pot dura la nesfârșit”, transmitea Energoatom după atacurile din zona centralei nucleare de la Zaporojie pentru care Moscova și Kievul se acuză reciproc.

Centrala nucleară de la ZaporojieFoto: Russian Defense Ministry Press Service / AP - The Associated Press / Profimedia Images

La o zi după, autoritatea ucraineană de reglementare în domeniul nuclear a avut o reuniune de urgență în care a concluzionat că „prezența militară a rușilor și acțiunile lor imprevizibile pot avea consecințe catastrofale”, în condițiile în care planurile operaționale făcute ținând cont de experiența accidentului nuclear de la Fukushima ar fi imposibil de îndeplinit. Este vorba de operațiuni de siguranță suplimentară, de stingere a incendiilor, precum și de protejarea personalului și a populației din zonă.

Amplasarea unui arsenal militar poate duce, prin utilizare sau detonare accidentală, la avarii grave, existând riscul expunerii la radiații într-un timp foarte scurt atât a personalului, cât și a populației.

„Având în vedere acest lucru și în conformitate cu cerințele legislației actuale, Consiliul de Reglementare t a luat decizia de recunoaștere a acțiunilor armatei ruse în zona centralei Zaporojie și amplasarea de echipamente militare cu muniție, arme și explozibili direct lângă instalațiile nucleare ca act de terorism nuclear”, se arată într-o comunicare oficială a autorității.

Anterior, șeful Energoatom, compania nucleară de stat a Ucrainei, a cerut ca centrala nucleară de la Zaporojie să fie demilitarizată, spunând că la fața locului ar trebui să existe o echipă de menținere a păcii.

Kievul acuză „teroarea nucleară”. Moscova vorbește de „consecințe catastrofale” pentru Europa

Centrala Zaporojie, situată în sudul Ucrainei şi controlată de forţele ruse din primele zile ale invaziei, a fost ţinta a două bombardamente în ultimele zile ce au lovit unele dintre instalaţiile ei.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc pentru aceste lovituri.

Kievul a acuzat Rusia că a efectuat sâmbătă din nou bombardamente în zona centralei, care au avariat trei senzori de radiaţii şi doi lucrători au fost răniţi. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut duminică un răspuns internațional mai puternic la ceea ce a descris drept ”teroarea nucleară” rusă după bombardarea centralei Zaporojie.

În același timp, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) și-a exprimat îngrijorarea serioasă cu privire la bombardamentul de la Zaporojie, declarând că acțiunea arată riscul unui dezastru nuclear.

Ministerului rus al Apărării a acuzat forțele ucrainene de bombardamentele din zonă care au avariat o linie de înaltă tensiune creând o supratensiune care a declanşate sistemul de siguranţă ce a sistat furnizarea de electricitate.

Bombardarea centralei nucleare de la Zaporojie „de către forţele armate ucrainene” este „potenţial extrem de periculoasă” şi „ar putea avea consecinţe catastrofale pentru o zonă întinsă, inclusiv teritoriul european”, a declarat luni reporterilor purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a subliniat luni că „orice atac asupra centralelor nucleare este un lucru sinucigaş”.

În același timp, Statele Unite au cerut Rusiei să înceteze acțiunile militare în zonele în care sunt centrale nucleare.

  • Zaporojie este cea mai mare dintre cele patru centrale nucleare ale Ucrainei, care împreună furnizează aproximativ jumătate din energia electrică a țării. De asemenea, Zaporojie este cea mai mare centrală nucleară din Europa.
  • Cele șase unități din Zaporojie au fiecare o capacitate netă de 950 de megawați sau un total de 5,7 gigawați , potrivit unei baze de date a AIEA, citată de Reuters. Prima unitate a fost conectată la rețea în 1984, iar ultima în 1995.
  • Centrala are o importanță strategică pentru Rusia, deoarece se află la doar 200 km de Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014. Zaporojie a fost capturată de forțele ruse în faza de început a războiului, dar este încă operată de tehnicieni ucraineni
  • Atacurile au afectat o linie electrică de înaltă tensiune a instalației, determinând operatorii săi să deconecteze un reactor, în ciuda faptului că nu a fost detectată nicio scurgere radioactivă.