Cinci cargoboturi încărcate cu cereale vor pleca duminică din porturile ucrainene Cernomorsk și Odesa pentru a continua exportul de cereale, a anunțat sâmbătă seara Centrul Comun de Coordonare (CCC), care supraveghează operațiunea, potrivit AFP.

Recoltă de grâu din Zaporojie (Ucraina), în anul 2020Foto: Ukrinform / Avalon / Profimedia

În total, navele transportă peste 161.000 de tone de porumb și produse alimentare către Turcia, China și Italia, potrivit CCC, care va monitoriza progresul lor până la Istanbul, unde vor fi inspectate în larg înainte de a trece prin Bosfor.

Odată cu aceste noi plecări, exporturile ucrainene de cereale își regăsesc treptat un ritm regulat.

CCC a declarat într-o declarație că "finalizează procedurile de export regulat" în cadrul Inițiativei pentru cereale din Marea Neagră, denumirea oficială a acordului.

"Orarul poate fi afectat de pregătiri și de condițiile meteorologice sau de orice alte circumstanțe neprevăzute", se arată în comunicat.

În același timp, centrul a dat permisiunea ca cargoul MV Osprey să navigheze, gol, spre Cernomorsk imediat ce va fi inspectat duminică în largul Istanbulului.

CCC este înființat la Istanbul în conformitate cu termenii acordului internațional semnat la 22 iulie între Rusia, Ucraina, Turcia și ONU.

Acest acord eliberează exporturile de cereale ucrainene blocate de război din 24 februarie și de produse agricole rusești, în ciuda sancțiunilor occidentale.

Sâmbătă seara, experții au finalizat inspecția navei Navistar, care a plecat vineri din Odessa spre Irlanda.

Alte două nave care au plecat în același timp vor fi inspectate duminică, a precizat el.

În discursul său adresat sâmbătă seara ucrainenilor, președintele Volodimir Zelenski a salutat relansarea exporturilor agricole ucrainene pe cale maritimă. "Porturile noastre de la Marea Neagră funcționează", a spus el.

"Dar principalul risc, securitatea, rămâne. Pericolul provocărilor rusești și al actelor teroriste rămâne. Toată lumea trebuie să fie conștientă de acest lucru. Dar dacă partenerii noștri își îndeplinesc obligațiile și garantează securitatea livrărilor, atunci se va rezolva criza alimentară mondială", a adăugat el.

Urmărește ultimele evoluții din a 166-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.