​​Statele Unite cer Rusiei să înceteze orice activitate militară în și în jurul centralelor nucleare din Ucraina, precum Zaporojie.

Centrala nucleara de la ZaporojieFoto: Dmytro Smolyenko / Avalon / Profimedia Images

„Continuăm să cerem Rusiei să înceteze toate operațiunile militare în și în jurul centralelor nucleare și să le redea în control Ucrainei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe Karine Jean Pierre.

„Lupta în jurul unei centrale nucleare este periculoasă”, a adăugat ea, precizând că „din fericire nu avem niciun indiciu privind un nivel de radioactivitate anormal”.

Rusia și Ucraina se acuză reciproc pentru atacurile din zona centralei Zaporojie.

Șeful Energoatom, compania nucleară de stat a Ucrainei, a cerut luni dimineață ca centrala nucleară de la Zaporojie să fie demilitarizată, spunând că la fața locului ar trebui să existe o echipă de menținere a păcii, conform Reuters.

El a făcut aceste declarații la postul ucrainean de televiziune, după ce Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc că au bombardat centrala nucleară - cea mai mare din Europa -, aflată în sudul Ucrainei ocupate de ruși.

În același timp, Energoatom a postat pe canalul său oficial de Telegram un mesaj atribuit șefului forțelor ruse de apărare împotriva radiațiilor, generalul-maior Valeri Vasyliev: „Am instalat mine în toate instalațiile importante ale centralei nucleare Zaporojie. Și nu ascundem asta de inamic. I-am avertizat. Inamicul știe că centrala va fi fie rusească, fie a nimănui”.