Secretarul de stat american Antony Blinken a afirmat, luni, că dacă Rusiei i se permite să intimideze Ucraina, să invadeze și să captureze teritorii fără să i se opună nimeni, atunci ar fi „sezon deschis” în întreaga lume, notează The Guardian.

Antony Blinken, în AfricaFoto: Andrew Harnik / AFP / Profimedia Images

Șeful diplomației SUA a făcut aceste declarații în cursul unei conferințe de presă susținute alături de ministrul de Externe din Africa de Sud, Naledi Pandor, în cadrul unei vizite pe care o efectuează pe continentul african.

„Dacă permitem unei țări mari să intimideze o țară mai mică, să o invadeze pur și simplu și să-i ia din teritoriu, atunci va fi sezon deschis, nu doar în Europa, ci în întreaga lume”, a spus Blinken.

Agenția Reuters relatează că Blinken a mai afirmat că Statele Unite au considerat că este important să i se țină piept Rusiei, pentru că agresiunea acesteia împotriva Ucrainei a amenințat principiile fundamentale ale sistemului internațional.

Africa de Sud a refuzat să se alăture apelurilor occidentale de a condamna Rusia

Ministrul Naledi Pandor a declarat la rândul său că nimeni în Africa de Sud nu susține războiul din Ucraina, dar că normele dreptului internațional nu sunt aplicate în mod egal. „Ar trebui să fim la fel de îngrijorați de ce li se întâmplă oamenilor din Palestina așa cum suntem în legătură de ce li se întâmplă celor din Ucraina”, a spus ea.

Africa de Sud s-a abținut în cadrul unui vot la ONU ce denunța invazia rusă în Ucraina și, la fel ca alte țări africane, a respins apelurile de a condamna Rusia.

Secretarul de stat american Antony Blinken a sosit duminică în Africa de Sud, urmând să viziteze ulterior Republica Democratică Congo şi Rwanda, într-un turneu menit să contracareze influenţa diplomaţiei ruse pe continentul african, scrie AFP. Această vizită are loc la scurt timp după turneul african al ministrului rus de Externe Serghei Lavrov, în luna iulie.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie, Africa de Sud, o naţiune lider în curs de dezvoltare, a adoptat o poziţie neutră în conflict, refuzând să se alăture apelurilor occidentale de a condamna Moscova.

___