Procurorul general al Rusiei, Igor Krasnov, a declarat că membrii regimentul naționalist Azov au folosit mijloace specifice „invadatorilor naziști din timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, potrivit agenției ruse de presă TASS.

Militari ucraineni blocați in AzovstalFoto: Serviciul de graniceri al Ucrainei

Procuratura Generală a Rusiei a constatat că membrii regimentului naționalist ucrainean Azov, care este interzisă în Rusia, au folosit mijloace și metode de război interzise, notează Kommersant.

În urmă cu o săptămână, Curtea Supremă a Federației Ruse a recunoscut Azov ca organizație teroristă și a interzis activitățile acesteia pe teritoriul Federației Ruse, solicitarea fiind făcută de către procurorul general Igor Krasnov în ziua predării luptătorilor ucraineni ascunși în uzina siderurgică Azovstal, ultimul bastion al apărării ucrainene din Mariupol.

Procesul a avut loc în absența membrilor regimentului Azov, iar cea mai mare parte a ședinței s-a desfășurat cu ușile închise, notează TASS.

Potrivit lui Krasnov, procuratura a adunat dovezi ale infracțiunilor teroriste și extremiste comise de membrii Azov.

"Au fost stabilite mijloacele și metodele de război interzise folosite de către membrii Azov. În cursul acestei activități, am ajuns fără echivoc la concluzii cu privire la activitatea Azov ca formațiune naționalistă bazată pe ideologia nazistă și care susține organizații extremiste interzise în Rusia", a spus procurorul general.

Krasnov consideră că brutalitatea luptătorilor de la Azov poate fi comparată cu acțiunile invadatorilor naziști și ale complicilor lor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

De asemenea, potrivit acestuia, Procuratura Generală a stabilit că ideologia luptătorilor Azov are la bază operele fasciștilor, inclusiv simboluri și sloganuri.

Un jurnalist a depus mărturie

Jurnaliști și experți au depus mărturii în partea deschisă a ședinței Curții Supreme din Rusia.

Jurnalista Marina Akhmedova a vorbit despre investigația sa din Mariupol și Volnovakha, prezentând în instanță imagini video din interviurile cu locuitorii din zonă.

În special, martorii oculari au povestit cum, în Mariupol, un tanc ucrainean a tras prin fereastra unui apartament, omorând trei copii și pe bunica lor și rănind-o pe mama lor, potrivit agenției de presă deținută de Kremlin.

Mărturia lui Akhmedova conținea aproximativ 10 episoade de ucidere a civililor și de tortură a prizonierilor de război în autoproclamata Republică Populară Donețk.

Iar expertul și directorul Fundației pentru Memorie Istorică, Oleksandr Dyukov, a declarat că regimentul Azov făcea parte dintr-o vastă mișcare neonazistă din Ucraina, care include aripi militare și politice, mai scrie presa rusă.

„Membrii batalionului Azov al Ucrainei merită moartea prin spânzurare”

Un mesaj de o duritate extremă a fost publicat la sfârșitul săptămânii trecute pe contul de Twitter al Ambasadei Rusiei în Marea Britanie, care susținea că „membrii batalionului Azov al Ucrainei merită moartea prin spânzurare”, conform The Guardian.

  • „Militanții de la Azov merită executați, dar nu prin pluton, ci prin spânzurare, pentru că nu sunt soldați adevărați. Ei merită o moarte umilitoare”, este mesajul postat pe Twitter de Ambasada Rusiei în Marea Britanie.

Twitter spune că mesajul încalcă regulile sale privind „comportamentul care instigă la ură”, dar a decis să pună un avertisment asupra tweet-ului mai degrabă decât să steargă complet postarea despre Azov, batalionul ucrainean acuzat că a menținut afilieri de extremă-dreapta.

Mesajul a fost postat la o zi după ce un atac asupra unei închisori din estul țării ocupat de ruși, în care erau deținuți prizonieri de război ucraineni, mulți dintre ei luptători ai regimentului Azov, s-a soldat cu peste 50 de morţi și alți zeci de răniți. Rusia și Ucraina se acuză reciproc pentru acest atac.

Reacția Kievului

Oficiali ucraineni au denunțat sâmbătă mesajul transmis de Ambasada Rusiei în Marea Britanie. Andrii Iermak, şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, a reacționat pe Telegram:

  • „Rusia este un stat terorist. În secolul 21, doar sălbaticii și teroriștii pot vorbi la nivel diplomatic despre faptul că oamenii merită să fie executați prin spânzurare. Rusia este un stat ce sponsorizează terorismul. De ce alte dovezi mai e nevoie?” - a scris el.
  • „Citiți asta când mai spuneți că Rusia nu trebuie izolată. Nu este nicio diferență între diplomații ruși care fac apel la executarea prizonierilor de război ucraineni și trupele ruse care fac acest lucru la Olenivka. Ei sunt cu toții complici la aceste crime de război și trebuie să fie trași la răspundere”, a scris la rândul său, pe Twitter, purtătorul de cuvânt al diplomației ucrainene, Oleg Nikolenko.

---