Preocuparea internațională privind atacurile de artilerie din weekend asupra complexului nuclear ucrainean Zaporojie au crescut luni, Kievul avertizând asupra riscului unei catastrofe de tip Chernobîl și făcând apel la transformarea centralei în zonă demilitarizată.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cele mai importante informații de luni, ziua 166 a războiului din Ucraina:

07:20Materialul LIVE cu evenimentele privind invazia rusă s-a mutat marți dimineață aici (articolul de față nu va mai fi actualizat)

00:42Zelenski face apel la Occident să interzică accesul rușilor dacă Rusia anexează mai multe teritorii ucrainene.

El a spus că rușii ar trebui "să trăiască în propria lor lume până când își vor schimba filosofia", potrivit Washington Post.

Scurtă recapitulare a celor mai importante știri ale zilei:

00:30 Primar: 10 explozii au fost auzite în Melitopolul ocupat de Rusia, regiunea Zaporojie.

Primarul Ivan Fedorov a declarat anterior că forțele ucrainene au folosit anterior rachete HIMARS pentru a lovi poziții militare rusești în zone industriale din oraș, potrivit Kyiv Independent.

23:45Aproape 80.000 de soldaţi ruşi ucişi sau răniţi în războiul din Ucraina - estimarea Pentagonului

23:10 SUA vor confisca Airbus-ul oligarhului rus Andrei Skoch

Autoritățile americane au anunțat luni că vor să pună sechestru pe avionul Airbus A319 al oligarhului și parlamentarului rus Andrei Skoch în Kazahstan, vizat de sancțiuni americane și europene în urma declanșării războiului în Ucraina de către Moscova, potrivit AFP.

Poate fi Zaporojie o Fukushima a Europei?

22:45 Statul Major General: Ucraina respinge ofensiva rusă spre Avdiivka, Piski în Donbas.

De asemenea, Statul Major General al Ucrainei a declarat că trupele ucrainene au ofensiva rusă spre Bakhmut, Zaitseve, Vershina și Kodema în regiunea Donețk, potrivit Kyiv Independent.

22:10Pentagonul a dezvăluit ce cuprinde noul ajutor militar masiv trimis Ucrainei

Pentagonul a dezvăluit cea mai recentă tranșă de un miliard de dolari din ajutorul militar american pentru Ucraina va cuprinde muniție pentru cele 16 sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) pe care SUA le-au trimis, precum și noi rachete pentru Sistemul național avansat de rachete sol-aer (NASAMS), o mie de rachete antitanc Javelin și sute de sisteme antitanc AT4 de fabricație suedeză, potrivit The Guardian.

21:56Cumpărătorul din Liban refuză cerealele din Ucraina

Potrivit expeditorului cerealelor ucrainene de la bordul navei de marfă Razoni, cumpărătorul din Liban a refuzat să accepte încărcătura din cauza unei întârzieri de livrare de peste cinci luni, a declarat Ambasada Ucrainei în Liban, citată de Kyiv Independent.

Astfel, expeditorul caută acum un alt destinatar pentru a descărca încărcătura fie în Tripoli, fie în orice alt port, a precizat ambasada. Razoni, care a plecat din Odesa la 1 august, a fost prima navă de cereale care a părăsit Ucraina de când Rusia a lansat invazia sa totală pe 24 februarie.

21:35Rusia anunţă suspendarea inspecţiilor americane prevăzute la siturile sale militare în cadrul tratatului New Start

20:55Banca Mondială anunță un ajutor suplimentar de 4,5 miliarde de dolari pentru Ucraina

Statele Unite ale Americii vor oferi încă 4,5 miliarde de dolari guvernului ucrainean, ceea ce va ridica la 8,5 miliarde de dolari totalul sprijinului acordat de la invazia Rusiei din februarie, a anunțat Agenția americană pentru Dezvoltare Internațională, citată de The Guardian..

Finanțarea, coordonată cu Departamentul Trezoreriei SUA prin intermediul Băncii Mondiale, va ajunge la guvernul ucrainean în tranșe, începând cu o plată de 3 miliarde de dolari în luna august, a precizat USAid, Agenția pentru Dezvoltare Internațională.

20:00Poate fi Zaporojie o Fukushima a Europei? - „Acum dezastrul nuclear a fost evitat miraculos, dar miracolele nu durează la nesfârșit”

19:50Cinci cargoboturi încărcate cu cereale vor pleca duminică din porturile ucrainene Cernomorsk și Odesa pentru a continua exportul de cereale, a anunțat sâmbătă seara Centrul Comun de Coordonare (CCC), care supraveghează operațiunea, potrivit AFP.

Ucrainenii susțin c-au dejucat o tentativă de asasinare a generalului Kirilo Budanov

19:15Ucraina acuză Rusia de comiterea a peste 27.000 de crime de război de la începutul invaziei

19:02„Bucătarul” lui Vladimir Putin, șeful grupului Wagner, recrutează personal în penitenciarele rusești: „Dădea impresia unui maniac / Sunt interesați de criminali și tâlhari”

18:43Măsurătorile efectuate la nivel naţional confirmă valori normale ale nivelului de radiaţii, a anunţat luni Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), în contextul în care centrala nuclearoelectrică Zaporojie din Ucraina a fost ținta unor bombardamente în ultimele zile.

18:31​​Statele Unite cer Rusiei să înceteze orice activitate militară în și în jurul centralelor nucleare din Ucraina, precum Zaporojie. „Continuăm să cerem Rusiei să înceteze toate operațiunile militare în și în jurul centralelor nucleare și să le redea în control Ucrainei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe Karine Jean Pierre.

18:15Antony Blinken, în Africa: „Dacă permitem Rusiei să intimideze, să invadeze, să ia teritorii, atunci va fi sezon deschis în întreaga lume”

17:49 Ucrainenii susțin c-au dejucat o tentativă de asasinare a generalului Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militare de la Kiev

17:36 Un tribunal ucrainean a condamnat luni un soldat rus la 10 ani de închisoare după ce l-a găsit vinovat de încălcarea legilor războiului, trăgând cu un tanc asupra unui bloc de apartamente cu mai multe etaje, a declarat un oficial al ministerului de interne din Ucraina, transmite Reuters.

Mihail Kulikov, care a fost capturat în timpul luptelor, a lovit o clădire rezidențială pe 26 februarie, la două zile după ce Rusia a invadat Ucraina, a declarat Anton Herashchenko, un consilier al ministrului ucrainean de interne.

Kulikov a pledat vinovat la proces și a cerut o pedeapsă mai blândă deoarece a declarat că a urmat ordinele.

Rusia acuză Ucraina că nu vrea să lase specialiștii la centrala nucleară Zaporojie

17:19Moscova acuză Kievul că "ia Europa ostatică" prin bombardarea centralei nucleare Zaporojie

16:58 Rusia începe să vorbească deschis despre naționalizarea locuințelor ucrainenilor din teritoriile ocupate: „E nevoie de o bază legală clară”

16:42Cu statele UE confruntate cu reduceri drastice ale livrării de gaze rusești, acordul convenit de cei 27 la finalul lui iulie privind reducerea voluntară a consumului intră în vigoare marți, după ce a fost publicat luni în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

16:40Turcia se oferă să acţioneze ca intermediar pentru comerţul cu metale între UE şi Rusia

16:30Rusia este pregătită să faciliteze o vizită a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, a declarat luni reprezentantul permanent al Rusiei la organizațiile internaționale de la Viena, citat de agenția de presă RIA Novosti, scrie Reuters.

Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc de bombardarea centralei, cea mai mare instalație nucleară din Europa, în ultimele zile.

Rusia se folosește de un port egitean pentru a evita sancțiunile

15:54Rusia folosește un port obscur din Egipt pentru a evita sancțiunile împotriva petrolului său (Bloomberg)

15:49 Ucraina a solicitat în mod oficial un nou program de la Fondul Monetar Internațional și speră să primească ajutor în cadrul acestui program în perioada noiembrie-decembrie, a declarat luni premierul ucrainean Denys Shmygal.

„Ne așteptăm să primim asistența aferentă din partea FMI în lunile noiembrie-decembrie ale acestui an", a declarat acesta într-o declarație pe site-ul guvernului. (Reuters)

15:43Lidera opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia, a declarat luni că liderul de la Minsk, Aleksandr Lukaşenko, este un colaborator al președintelui rus Vladimir Putin și că a băgat Belerusul în războiul din Ucraina pentru a fi menținut la putere, potrivit DPA. Opozanta lui Lukașenko susține că belarușii se vor opune să intre în conflict dacă vor fi târâți în „operațiunea specială militară” condusă de comandanții ruși.

15:34 Ucraina va avea curând propria fabrică de drone turcești Bayraktar.

15:07Mai mult de 450 de componente fabricate în străinătate au fost găsite în armele rusești recuperate din Ucraina, dovadă că Moscova a achiziționat tehnologie critică de la companii din Statele Unite ale Americii, Europa și Asia în anii dinaintea invaziei, potrivit unui nou raport al celui mai vechi think tank din lume specializat în probleme militare și de securitate, Royal United Services Institute (RUSI), pe care l-a consultat în exclusivitate Reuters. O companie americană susține că elementele găsite în armele rusești au fost concepute pentru produse comerciale.

14:55 The Moscow Times: Ce se știe despre misterioasa „Legiune rusă" care luptă de partea Ucrainei

14:42Ministerul rus al Apărării susține că forțele sale au doborât 19 rachete Himars fabricate în SUA în estul și sudul Ucrainei și au distrus vehicule Himars în apropierea orașului ucrainean Kramatorsk.

Primul referendum de alipire la Rusia a teritoriilor ucrainene, anunțat oficial în Zaporojie

14:12VIDEO Liderul ocupanților din Zaporojie a anunțat oficial organizarea unui referendum de alipire la Rusia în fața unei mulțimi alese pe sprânceană

14:06 Forțele rusești au tras luni patru rachete „Kalibr" din Marea Neagră, afirmă contul de Twitter al forțelor aeriene ucrainene.

Apărarea aeriană a doborât toate cele patru rachete „Kalibr", potrivit sursei citate.

13:55 Cancelarul german Olaf Scholz nu consideră că sprijinul pentru sancțiunile impuse Rusiei este în scădere, chiar dacă se așteaptă ca facturile la energie să crească în continuare, a declarat luni un purtător de cuvânt al guvernului.

„Ne așteaptă luni dificile", a declarat purtătorul de cuvânt, adăugând că „totuși este clar că suntem ferm de partea Ucrainei și susținem sancțiunile pe care le-am convenit împreună cu UE și comunitatea internațională".

Purtătorul de cuvânt a exclus, de asemenea, aprobarea pentru gazoductul Nord Stream 2, care a fost pus în așteptare.

13:40FOTO Noi uniforme propuse forțelor armate ruse atrag ironii: „Vă amintesc de ceva?”

13:29 Actuala situație a frontului din Ucraina, potrivit ministerului britanic al apărării:

Șeful unui centru pentru strategii de la Moscova critică dur armata rusă

13:10Peskov anunță când ar putea fi posibilă o întâlnire între Putin și Zelenski

13:05 Guvernatorul din Lugansk: Rusia va deporta copii ucraineni.

Potrivit guvernatorului regiunii Lugansk, Serhiy Gaidai, „comisarul rus pentru drepturile copilului" a venit în orașele ocupate pentru a organiza deportarea în Rusia a copiilor fără îngrijire părintească din regiune.

12:51Directorul Centrului de Analiză pentru Strategii de la Moscova desființează armata rusă: N-avem avioane, artilerie, blindate sau tancuri moderne

12:40Kremlinul a declarat luni că țările occidentale cu influență asupra Ucrainei ar trebui să facă presiuni asupra Kievului pentru a înceta bombardarea centralei nucleare din Zaporojie, transmite Reuters.

Atât Moscova, cât și Kievul s-au acuzat reciproc pentru loviturile asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa, care este controlată de forțele rusești.

Kievul cere zonă demilitarizată la centrala Zaporojie

12:37Șeful Energoatom, compania nucleară de stat a Ucrainei, a cerut luni dimineață ca centrala nucleară de la Zaporojie să fie demilitarizată, spunând că la fața locului ar trebui să existe o echipă de menținere a păcii, conform Reuters.

El a făcut aceste declarații la postul ucrainean de televiziune, după ce Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc că au bombadat centrala nucleară - cea mai mare din Europa -, aflată în sudul Ucrainei ocupate de ruși.

În același timp, Energoatom a postat pe canalul său oficial de Telegram un mesaj atribuit șefului forțelor ruse de apărare împotriva radiațiilor, generalul-maior Valeri Vasyliev: „Am instalat mine în toate instalațiile importante ale centralei nucleare Zaporojie. Și nu ascundem asta de inamic. I-am avertizat. Inamicul știe că centrala va fi fie rusească, fie a nimănui”.

12:11Finlanda a înregistrat un număr record de solicitanți de azil în urma invaziei Rusiei în Ucraina, depășind un record anterior stabilit în timpul crizei migranților din 2015, potrivit AFP, citat de The Guardian.

"Până la 4 august, cei care au fugit din Ucraina din cauza războiului au depus 35.074 de cereri de protecție temporară", a precizat serviciul finlandez de imigrație într-un comunicat.

Peste 37.000 de persoane sunt înregistrate în prezent în sistemul de primire, "ceea ce reprezintă mai mult decât oricând". "O treime dintre cei care fug din Ucraina sunt copii", a precizat serviciul de imigrație.

Cele mai recente cifre ale agenției ONU pentru refugiați arată că peste 6,3 milioane de refugiați din Ucraina au fost înregistrați în întreaga Europă.

Noi estimări ucrainene privind pierderile rușilor

11:34Trupele ucrainene au bombardat două poduri cheie peste râul Nipru în noaptea de duminică spre luni, transmite Reuters.

Ucrainenii au lovit singurele două treceri pe care Rusia le are spre teritoriul ocupat din sudul Ucrainei de pe malul vestic al vastului râu Nipru, a declarat Natalia Humeniuk, purtător de cuvânt al comandamentului militar de sud al Ucrainei.

Aceasta a precizat sistemele HIMARS au lovit podurile Antonivski și Kakhovski, dar și mai multe baze militare din orașul Melitopol ucigând trupe și distrugând echipamente

"Potrivit estimărilor preliminare, o cantitate semnificativă de echipament militar a fost distrusă", a scris primarul exilat Ivan Fedorov.

Reuters nu a putut verifica imediat informațiile oficialilor ucraineni.

11:26Pierderile rușilor de la începutul războiului, potrivit armatei ucrainene.

11:22Procurorul general al Rusiei: Regimentul Azov folosește mijloace specifice invadatorilor naziști din al Doilea Război Mondial

11:16 Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podolyak a cerut Germaniei să contribuie la creșterea livrărilor de arme. „Cu cât mai multe și mai repede vom primi arme grele, cu atât mai repede vom putea opri acest război", a spus el.

Podolyak a avertizat că este de părere că Rusia vrea „să înghețe conflictul timp de șase luni pentru a aduce noi trupe și arme pe linia frontului".

„Dacă Occidentul se va plictisi de război, Rusia va lovi din nou cu toată puterea sa", a spus Podolyak. (Tagesspiegel, CNN)

Nouă declarație halucinantă a lui Medvedev

11:11 Cel puțin o persoană a fost ucisă, iar alta rănită, în urma unui nou bombardament lansat de ruși în Harkov, conform guvernatorului regiunii, Oleg Siniehubov, citat de The Guardian.

10:59 Ucraina așteaptă un vot crucial privind înghețarea datoriilor sale / Economia țării, „în comă”

10:46„Logica” lui Medvedev: Războiul din Ucraina este o încercare a SUA de distrugere a Rusiei

10:36 Guvernatorul Liovului, Maksim Koziski, îi avertizează pe locuitori cu privire la sursele de informații pe care le folosesc, spunând că peste noapte au fost răspândite zvonuri despre o defecțiune a sistemului aerian de alertă, conform The Guardian.

În 8 august, la ora 02.57 dimineața, unul dintre canalele Telegram a difuzat informații despre "o alertă aeriană în Liov, dar, din motive tehnice, aplicațiile pentru oraș și pentru telefon nu au activat notificarea". "Această informație nu este adevărată! Nu a existat nicio amenințare. Urmăriți și aveți încredere numai în sursele oficiale de informații", a avertizat guvernatorul din Liov.

Ucrainenii trag cu obuze de 122 fabricate anul acesta în România

10:31VIDEO Primele imagini cu muniția românească primită de soldații ucraineni: Obuze de 122 mm fabricate de Romarm în 2022

09:55Poliţia de Frontieră a anunţat luni că duminică au intrat în România 12.794 de cetăţeni ucraineni. Numărul total al ucrainenilor care au intrat în ţară începând cu perioada pre-conflict a ajuns la 1.851.048. Astfel, începând cu 10 februarie (perioadă pre-război) și până la 7 august, ora 24.00, au intrat în România 1.851.048 cetăţeni ucraineni.

09:47 Forțele ucrainene au bombardat din nou podul Antonivskyi din Hersonul ocupat, avariind echipamentele de construcție și întârziind redeschiderea acestuia, transmite Interfax,

09:46Peste 1.600 de copii din familiile refugiate din Ucraina sunt integrați în sistemul educațional din Republica Moldova, potrivit Ministerului Educației și Cercetării de la Chișinău. Dintre aceștia, 467 frecventează instituțiile de educație timpurie, iar 1.150 sunt încadrați în școlile primare, gimnaziile și liceele din țară. Din cei 1.150, 119 studiază în limba română și 1.031 urmează lecțiile în limba rusă.

Organizația Salvați Copiii anunță că a organizat un transport umanitar cu 1.200 de ghiozdane echipate cu rechizite pentru copiii ucraineni din școlile primare, gimnaziile și liceele din țară, urmând ca acestea să fie distribuite de Ministerul Educației din Republica Moldova.

09:01Trupele rusești plantează mine antipersonal PFM-1 în Donbas, însă aceste mine de tip „fluture” sunt profund controversate deoarece fac multe victime în rândul copiilor, spune ministerul britanic al apărării.

Moscova amplifică pregătirile pentru „referendumuri” în zonele ocupate

08:25 Alte două nave care transportă cereale au plecat luni din porturile ucrainene din Marea Neagră ca parte a acordului de deblocare a exporturilor maritime ucrainene, a anunțat Ministerul turc al Apărării.

Nava „Sacura”, ce a plecat din Yuzni, transportă 11.000 de tone de soia către Italia, în timp ce „Arizona”, care a plecat din Cernomorsk, transportă 48.458 de tone de porumb către Iskenderun, în sudul Turciei.

08:01 Aproape 1.400 de ucraineni au fost duși în străinătate pentru tratament medical. Ministerul ucrainean al Sănătății spune că, de la începutul invaziei Rusiei, aproape 1.400 de ucraineni au trebuit să fie transportați în țări occidentale pentru a primi îngrijiri medicale critice.

În plus, numeroase țări, inclusiv Canada, SUA și o serie de state europene au primit copii cu boli oncologice prin intermediul programului SAFER Ucraina. (Kyiv Independent)

07:35 Trupele de invazie rusești accelerează pregătirile pentru așa-zisele referendumuri de anexare a teritoriilor ocupate și vor folosi strategii diferite pentru intimidarea civililor ucraineni, potrivit ultimei evaluări a Institutului pentru Studiul Războiului.

Scurtă recapitulare, luni dimineață, a evenimentelor recente:

  • Ucraina a afirmat duminică că un nou bombardament rusesc a avariat trei senzori de radiații și a rănit un muncitor de la centrala Zaporojie, în a doua lovitură în zile consecutive asupra celei mai mari instalații nucleare din Europa.
  • Autoritatea instalată de Rusia în zonă a declarat că forțele ucrainene au lovit centrala cu un lansator multiplu de rachete, avariind clădirile administrative și o zonă din apropierea unei instalații de depozitare.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut un răspuns internațional mai puternic la ceea ce el a descris drept „teroare nucleară" rusă după bombardamentul de la uzina din Zaporojie.
  • Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică și-a exprimat serioasa sa îngrijorare, afirmând că acțiunea a arătat riscul unui dezastru nuclear.
  • Patru nave care transportau produse agricole ucrainene au plecat din porturile ucrainene de la Marea Neagră, ca parte a acordului pentru deblocarea exporturilor maritime ale țării, au declarat oficiali ucraineni și turci.
  • Papa Francisc a salutat plecarea din porturile ucrainene a primelor nave care transportau cereale blocate anterior de Rusia, spunând că această reușită ar putea fi un model de dialog pentru a pune capăt războiului din Ucraina.
  • Zelenski a declarat că, dacă Rusia va continua cu referendumuri în zonele ocupate din țara sa privind aderarea la Rusia, nu vor putea exista discuții cu Ucraina sau cu aliații săi internaționali.
  • Armata ucraineană a spus că forțele rusești au încercat în weekend să efectueze atacuri în șase zone diferite din estul regiunii Donețk, dar nu au reușit să câștige vreun teritoriu, fiind blocate de forțele ucrainene.
  • Amnesty International și-a cerut scuze, duminică, pentru „durerea și furia” provocate de raportul său în care a susținut că forțele ucrainene pun în pericol civili.

---------------