Ambasadorul Norvegiei la Moscova, Rune Resalanne, a fost convocat la ministerul rus de externe din cauza „comportamentului inacceptabil” al consulului general al Norvegiei, Elisabeth Ellingsen, într-un hotel din Murmansk, la începutul lunii iulie, transmite agenția rusă de presă TASS.

Maria ZaharovaFoto: TASS / Profimedia Images

Rune Resalanne a fost chemat la ministerul rus de externe după comentariile ofensatoare ale diplomatului norvegian Elisabeth Ellingsen într-un hotel din Murmansk, a anunțat joi purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova.

"Ambasadorul Resalanne al Regatului Norvegiei a fost convocat la ministerul rus de externe pe 4 august pentru comportamentul inacceptabil al consulului general norvegian Ellingsen la hotelul din Murmansk pe 6 iulie 2022, care și-a permis să facă declarații rusofobe jignitoare", a declarat Zaharova.

Purtătoarea de cuvânt a lui Lavrov a mai spus că ministerul norvegian de externe și-a exprimat regretul față de acest „incident scandalos” și că diplomația rusă a luat în considerare punctul de vedere al omologilor.

"În același timp, am subliniat că, după incident, șederea lui Ellingsen pe teritoriul Federației Ruse este imposibilă", a mai precizat Zaharova.

Cum a pornit scandalul diplomatic dintre Norvegia și Rusia

TASS amintește că ministerul de externe al Norvegiei regretă profund incidentul în care a fost implicată angajata pentru probleme administrative a Consulatului norvegian la Murmansk, Elisabeth Ellingsen, într-un hotel local.

"Ministerul de Externe regretă profund acest incident. Sentimentele exprimate nu reflectă în niciun mod politica norvegiană sau atitudinea norvegienilor faţă de Rusia şi poporul rus. Pe canalele corespunzătoare ministerul cercetează incidentul", a precizat săptămâna trecută purtătorul de cuvânt al ministerului de externe al Norvegiei, Tuva Rones Bogsnes.

TASS și publicația norvegiană The Local au relatat că pe internet au apărut imagini cu Elingsen când îi insultă pe angajaţii hotelului Azimut din Murmansk, invocând condițiile precare din camera pentru care plătise.

"Urăsc rușii! Dă-mi doar o cameră. Sunt obișnuită cu camere curate. Eu sunt din Scandinavia, nu vreo o rusoaică care spală precar. Nu este curat. Pot măcar să dorm în pat?", a întrebat furiosă Elingsen.

La apariția imaginilor, purtătoare de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, anunțase că vor fi reacții la acest "act scandalos de ură, naţionalism şi xenofobie", notează TASS.