Economia Rusiei pare să treacă peste furtuna sancțiunilor impuse de Occident mai bine decât se aștepta, deoarece beneficiază de prețurile ridicate la energie, a declarat FMI.

Sanctiuni impotriva RusieiFoto: Designer49, Dreamstime.com

Sancțiunile au fost menite să rupă Rusia de sistemul financiar global și să blocheze fondurile de care dispune Moscova pentru a finanța războiul.

Însă, în ultima ediție a raportului World Economic Outlook al Fondului Monetar Internațional, estimarea PIB-ului Rusiei pentru acest an a fost îmbunătățită cu 2,5 puncte procentuale, deși se așteaptă în continuare ca economia sa să se contracte cu 6%.

"Aceasta este încă o recesiune destul de considerabilă în Rusia în 2022", a declarat economistul-șef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas, într-un interviu acordat agenției de presă AFP.

Rusia: Produsele locale încep să compenseze în supermarketuri prăbușirea importurilor

Produsele fabricate în Rusia au reprezentat 83% din piața de bunuri de consum curent din această țară în prima jumătate a anului 2022, în creștere cu 4% față de anul precedent, potrivit unui raport publicat marți de NielsenIQ, citat de Reuters.

Așa-numitele bunuri de consum cu circulație rapidă din producția internă umplu rafturile în timp ce cota de piață a importurilor se prăbușește pe fondul sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei.

Foto: Dreamstime.com

___