Primarul din Kramatorsk, ultimul oraș important din regiunea Donbass aflat încă sub control ucrainean, a declarat marți pentru AFP că iarna va fi "foarte dificilă" din cauza lipsei "conductelor de gaz deteriorate" și a necesității de a încălzi cele 60.000 de persoane care încă locuiesc acolo, potrivit AFP.

Clădire distrusă în Kramatorsk, în estul UcraineiFoto: Aris Messinis / AFP / Profimedia Images

Kramatorsk, care avea 150.000 de locuitori înainte de război, este ultimul centru administrativ aflat încă sub control ucrainean în estul țării. Luat în vizor de forțele rusești, orașul este bombardat în mod regulat.

"Iarna aceasta va fi foarte dificilă. Întreaga regiune Donețk a rămas fără gaz și dacă linia frontului rămâne unde este astăzi, nu va fi posibilă repararea conductelor avariate", a declarat pentru AFP primarul acesteia, Oleksandre Goncharenko.

De asemenea, lipsa gazului ar obliga autoritățile să întrerupă alimentarea cu apă, care va îngheța iarna din cauza temperaturilor negative din regiune.

Potrivit acestuia, cei mai mulți dintre cei 60.000 de locuitori din Kramatorsk care au decis să rămână sunt în vârstă: "Mai degrabă ar muri decât să plece.

Unitățile ucrainene trebuie să respingă trupele rusești cu cel puțin 20 de kilometri pentru a face posibile reparații la conductele de gaz, ceea ce va fi dificil fără noi livrări de arme din partea aliaților occidentali ai Kievului.

"Avem nevoie de sisteme de apărare aeriană pentru a opri toate aceste rachete și de mai multă artilerie pentru a-i opri pe ruși pe linia frontului, altfel vor avansa", a declarat Goncharenko.

"Ei avansează doar un kilometru într-o săptămână sau două, dar vin. Și doar cu Kalașnikovuri nu este posibil să îi oprim", susține el.

___