Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a declarat marţi că Rusia este pedepsită prin sancţiunile impuse de UE „pentru dorinţa de a proteja oamenii" şi a calificat actuala politică europeană față de Moscova drept „un cocktail dezgustător de grosolănie arogantă, infantilism adolescent și prostie primitivă", notează agenţia rusă de presă TASS. Apropiatul lui Putin ironizează liderii europeni care acum încearcă să găsească soluţii pentru a trece iarna cu bine.

Fostul președinte rus Dmitri MedvedevFoto: Loic VENANCE / AFP / Profimedia

„Întreaga politică actuală a europenilor în privința Rusiei este un cocktail dezgustător de grosolănie arogantă, infantilism adolescentin și prostie primitivă", a scris marți Medvedev pe canalul său Telegram.

Medvedev a reamintit că liderii din Europa "mai întâi și-au anunțat intenția de a pedepsi sever Rusia pentru dorința sa de a proteja oamenii care suferă și de a-și asigura interesele pe termen lung. Au decis, ca de obicei, să facă praf economia rusă, să o priveze de banii din exporturile de energie, să impună sancțiuni totale".

„Nu-mi pasă că Europa are o industrie uriașă, o agricultură dezvoltată, iar cetățenii UE vor să trăiască în case încălzite, cu apă. Principalul lucru este să îi facem pe ruși să sufere", a subliniat apropiatul lui Putin.

„Apoi și-au dat seama că nimeni nu a anulat iarna și că rezervele alternative de gaz, petrol și cărbune sunt scumpe sau pur și simplu nu există. Și-au dat seama cât de greu este să stai pe trei scaune. Ajutăm Ucraina și facem rău Rusiei, dar nici economia și poporul nostru nu ne sunt străine. În general, planurile nu au funcționat bine", a mai scris Medvedev.

Medvedev a mai precizat că toată isteria a dus doar la „teama de a îngheța în casele lor reci, privind pe fereastra înghețată la industriile în declin" şi că „băieții deștepți europeni" văd o ieșire din situația asta doar prin "intensificarea livrărilor de arme către regimul de la Kiev" pentru a avea "un final victorios".

Săptămâna trecută, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, i-a numit pe liderii Uniunii Europene „nebuni urbani'', care au pierdut legătura cu realitatea şi îi forţează pe ucraineni să-şi sacrifice viaţa pentru a adera la Uniunea Europeană, notează agenţia de presă Rosbalt.

-----