Biroul de Investigații de Stat a raportat sâmbătă că Volodimir Sivkovici, fostul secretar adjunct al Consiliului Ucrainean de Securitate, este suspectat că lucrează pentru serviciile ruse de informații și conduce o rețea de agenți din Ucraina care spiona pentru Rusia, relatează Kyiv Independent.

Razboi UcrainaFoto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia Images

„Vladimir Sivkovich a coordonat lucrările cu partea ucraineană a grupului, care colecta și transmitea reprezentanților ruși informații care constituie secrete de stat, dar a încercat să influențeze deciziile personalului în securitatea ucraineană”, arată o postare pe Facebook a Biroului de Investigații

Biroul a mai spus că Oleh Kulinich, fostul șef adjunct al Serviciului de Securitate al Ucrainei în Crimeea și reținut recent, ar fi făcut parte din aceeași rețea. El fusese concediat în martie.

Recent, Zelenski i-a demis pe Ivan Bakanov din funcția de șef al serviciului de spionaj și pe Irina Venediktova din funcția de procuror general, din cauza acuzațiilor că au eșuat să contracareze infiltrația rusă.

„În special, peste 60 de angajați ai parchetului și ai SBU [serviciul de securitate de stat] au rămas pe teritoriul ocupat și lucrează împotriva statului nostru”, a spus Zelenski într-un discurs video.

„O asemenea serie de infracțiuni împotriva fundamentelor securității naționale a statului și legăturile înregistrate între forțele de securitate ucrainene și serviciile speciale ruse ridică întrebări foarte serioase despre liderii lor”.